Ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για την αξιολόγηση ανήλικων θυμάτων

Τονίστηκε σε εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Ν.Α. Ευρώπης και του Δικηγορικού Συλλόγου

Την ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ανθρώπων που ασχολούνται με την ταυτοποίηση και αξιολόγηση των θυμάτων και ειδικά διαμορφωμένων χώρων στα Δικαστήρια, όπου πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά, καθώς σήμερα η εξέτασή τους γίνεται στην Αστυνομία ή σε εισαγγελικό γραφείο τόνισαν επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Sheffield, σε εκδήλωση για τα ανήλικα θύματα εγκληματικότητας, που έγινε χθες σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Η Φαίη Βερβερίδου, δικηγόρος και υποψήφια διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου του Sheffield Μεγάλης Βρετανίας και ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι έγινε μια περισσότερο διαδραστική συζήτηση σχετικά με την αξιολόγηση των αναγκών ανηλίκων θυμάτων εγκληματικότητας.
Η νομικός τόνισε ότι υπάρχει βία κατά ανηλίκων, που μπορεί να είναι σεξουαλική, μπούλιγκ, διαδικτυακό έγκλημα, πορνογραφία, παραμέληση και εγκατάλειψη ανηλίκων.
Σύμφωνα με την κα Βερβερίδου στην Ελλάδα υπάρχει μια καινούργια νομοθεσία του 2017, που ενσωμάτωσε την οδηγία 29 του 2012, η οποία περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις για τα ανήλικα θύματα και για την ατομική αξιολόγηση των ανηλίκων θυμάτων. Η νέα νομοθεσία, όπως είπε δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή και δεν είναι γνωστή.
Για το λόγο αυτό γίνονται εκδηλώσεις, με τις οποίες γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας της νέας νομοθεσίας και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά τα θύματα και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού στην ποινική διαδικασία, ως θύμα και μάρτυρας, ενώ υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα, πως θα πρέπει να γίνεται αυτή η αξιολόγηση, τόνισε.

Κατακερματισμένο σύστημα
Η Στέλλα Καραμπά, ψυχολόγος παιδοψυχολόγος, μεταδιδάκτορας ψυχολογίας και διδάκτορας στο διεθνές τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι σε έρευνα που έγινε για την ελληνική πραγματικότητα βρέθηκε ότι υπάρχει ένα κατακερματισμένο σύστημα, τα προηγούμενα χρόνια παιδιά θύματα έπρεπε να καταθέσουν 5-7 φορές τα ίδια πράγματα, δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι στην αξιολόγηση.
Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ανθρώπων που ασχολούνται με την ταυτοποίηση και αξιολόγηση των θυμάτων, ενώ χρειαζόμαστε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα Δικαστήρια, όπου πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά, καθώς σήμερα γίνεται στην Αστυνομία ή σε εισαγγελικό γραφείο.

Βολικά θύματα τα παιδιά
Η κα Καραμπά τόνισε ότι γενικά υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας και της θυματοποίησης, λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ανέφερε ότι όταν ο άνθρωπος φθάνει στα όρια της επιβίωσης βγαίνουν τα άγρια ένστικτά του και αποκτά επιθετικότητα. «Τα παιδιά είναι πολύ βολικά θύματα, γιατί σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αν είναι πολύ μικρά σε ηλικία δεν έχουν ακριβώς συναίσθηση του τι συμβαίνει», επισήμανε.
Η Φαίη Βερβερίδου επισήμανε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδικής κακοποίησης γίνεται από πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, που είναι το πιο συχνό, το πιο θλιβερό και το πιο ανησυχητικό. Η ίδια τόνισε ότι είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει ένα παιδί ένας ενήλικας, στον οποίο έχει εμπιστοσύνη το παιδί και η οικογένειά του, γι’ αυτό και σημειώνονται τόσα περιστατικά εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η Στέλλα Καραμπά, που ασχολείται στην πράξη με το δικαστικό και το σωφρονιστικό σύστημα, επισήμανε ότι συνήθως στα σοβαρά εγκλήματα κατά των ανηλίκων, οι δράστες είναι υπεράνω πάσης υποψίας και τόνισε ότι σε τέτοιες ημερίδες γίνεται προσπάθεια να εξηγήσουν ότι ο παιδόφιλος δεν είναι αυτός που κρύβεται στο πάρκο φορώντας καμπαρντίνα, αλλά είναι καθημερινοί άνθρωποι όπως ο προπονητής, ο καθηγητής, ο γιατρός και τέτοιοι άνθρωποι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.