Αναλύθηκαν οι κίνδυνοι των πυροσβεστών για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών

Αρκετοί αξιωματικοί και στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βόλου, Β’ Βιομηχανικής Περιοχής και του Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα την ασφάλεια των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών.
Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, ειδικά στο Ν. Μαγνησίας, όπου το ανάγλυφο είναι ιδιόμορφο και δύσκολο, εφαρμόζεται η καλύτερη στρατηγική αι προέχει η ασφάλεια του προσωπικού και στη συνέχεια η διάσωση της περιουσίας του πολίτη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Στρατού και εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο Μιλτιάδης Αθανασίου, Περιβαλλοντολόγος M. Sc. Πρόληψης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν όταν κάποιος προσπαθεί να οριοθετήσει και να σβήσει μια πυρκαγιά και στις ενέργειες που μπορεί να κάνει για ναείναι ασφαλής.
Ακόμη αναφέρθηκε σε περιστατικά του παρελθόντος που είχαν τραγική κατάληξη για τους πυροσβέστες και κατέληξε σε συμπεράσματα που μπορούν να είναι χρήσιμα την ασφάλεια των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους πυρκαγιές.

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι τα δυστυχήματα είναι αρκετά παγκοσμίως και στην Ελλάδα, ενώ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν, με τεχνικές παραμέτρους.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι πολλές φορές σε ένα εξελισσόμενο φαινόμενο, όπως είναι η δασική πυρκαγιά, όσες γνώσεις και εμπειρία να έχει κάποιος, κάτι μπορεί να τον εκπλήξει ή να μη δει, πολλές φορές στη διάρκεια δυστυχημάτων δεν υπάρχει όλη η πληροφορία σε όλους τους συμμετέχοντες σε μια επιχείρηση και συχνά υπάρχουν πολλοί παράγοντες εναντίον κάποιου, που ενεργοποιούνται όταν γίνει και κάποιο ανθρώπινο λάθος.

Ο Μιλτ. Αθανασίου εκτίμησε ότι οι συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν μιλώντας και εκπαιδευόμενοι όλοι μαζί και παντρεύοντας την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση με την εμπειρία να βελτιωθούν στον μέγιστο βαθμό οι συνθήκες ασφάλειας των ανθρώπων που ασχολούνται μ’ αυτό το δύσκολο έργο.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου δήλωσε ότι η εκδήλωση έχει στόχο την ενημέρωση όσων συμμετέχουν στις δασικές πυρκαγιές, που είναι ένα πολυσύνθετο θέμα και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης κάθε χρόνο, από το 1998 που η αρμοδιότητα κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών πήγε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣΠΟΖΟΓΛΟΥ

Σε επίπεδο Μαγνησίας ο διοικητής είπε ότι το ανάγλυφο είναι ιδιόμορφο και δύσκολο, με αποτέλεσμα την ανάγκη εφαρμογής της καλύτερης στρατηγικής, λόγω των πολλών δυσκολιών που υπάρχουν. «Πρώτα πρέπει να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των πυροσβεστών και του προσωπικού και μετά τη διάσωση της περιουσίας του πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.