Μικρή ήταν η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου, χθες Κυριακή, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Τα καταστήματα που άνοιξαν ανήκαν κατά κύριο λόγο στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης, ενώ οι τζίροι που σημειώθηκαν ήταν μειωμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο στην ένδυση υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στο άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς η Κυριακή μπορεί να μην είναι επιθυμητή από τα καταστήματα, αλλά ο έμπορος παρασύρεται από τον ανταγωνισμό, ο οποίος είναι έντονος στον κλάδο της ένδυσης κι ανοίγει το κατάστημά του, παρά το θέλω των εμπόρων να μην ανοίγουν την Κυριακή.
Επεσήμανε δε, πως η κίνηση να λειτουργήσουν τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή είναι σεβαστή, καθώς είναι προαιρετική η λειτουργία και ο καθένας αξιολογεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής του εάν θα ανοίξει ή όχι.
«Λίγες επιχειρήσεις ανοίξανε και ήταν και μικροί οι τζίροι, απ’ όσο πληροφορήθηκα. Ήταν αναμενόμενο κι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη Κυριακή, την πρώτη των εκπτώσεων. Είναι πολύ νωρίς, δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα την περίοδο των εορτών ο κόσμος θα ξαναπληρωθεί τέλος Ιανουαρίου, οπότε οι μισθοί που καταβλήθηκαν τα Χριστούγεννα εξανεμίστηκαν και δεν υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Επειδή είμαστε σε μια εκπτωτική περίοδο μεγάλης διάρκειας που φτάνει τους δύο μήνες, πάντα το πρώτο δεκαπενθήμερο ο κόσμος κινούνταν πιο πολύ διερευνητικά και η κορύφωση έρχεται στα τέλη του μήνα, που θα πληρωθεί και ο κόσμος», σχολίασε ο κ. Οντόπουλος.
Αρμόδια για τους ελέγχους η Διεύθυνση Εμπορίου
Σε ότι αφορά τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται και αυτή την περίοδο, ο κ. Οντόπουλος σημείωσε ότι η αρμόδια αρχή για να διενεργήσει ελέγχους είναι η Διεύθυνση Εμπορίου και όχι ο Εμπορικός Σύλλογος.
«Παρόλα αυτά όσες καταγγελίες γίνονται στον Σύλλογο για καταστήματα που παραβιάζουν την πολιτική των εκπτώσεων, μεταβιβάζονται στην Διεύθυνση Εμπορίου για να διερευνηθούν και εάν υπάρχει παράβαση να μπει το κατάλληλο πρόστιμο», επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια δεν παραβιάζονται οι εκπτώσεις από τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Αντιθέτως όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές είναι αυτές που όχι απλά παραπλανούν τους καταναλωτές, σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο εξόφθαλμη η παρατυπία που εξοργίζει τους καταναλωτές και υπάρχουν κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Ξεκινούν τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ στην εμπορική αγορά
Αναφορικά με τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία θα ξεκινήσουν στο τέλος Ιανουαρίου στην εμπορική αγορά της πόλης, ο κ. Οντόπουλος σημείωσε πως το εν λόγω θέμα τέθηκε σε διαβούλευση ως προς τον χρόνο υλοποίησης των έργων.
«Πραγματοποιήθηκε μία ενημερωτική συνάντηση όπου κλήθηκε όλη η εμπορική αγορά της περιοχής παρέμβασης των έργων, μέλη και μη μέλη, όμως δεν υπήρχε η ανάλογη συμμετοχή για να ενημερωθούν, πράγμα που μας στεναχωρεί. Από την άλλη, το γεγονός ότι θα γίνει ένα μεγάλο έργο σαφώς και θα επηρεάσει τα καταστήματα, όσο καλός συντονισμός να γίνει. Σαφώς θα υπάρχουν μικροπροβλήματα που προσπαθούμε σε συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΜΒ να τα λύσουμε.
Έγινε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΜΒ για το χρονοδιάγραμμα των έργων. Μας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να βγαίνει μία εβδομαδιαία ενημέρωση, κάθε Παρασκευή για να ενημερώνονται οι περιοχές που θα ξεκινήσουν τα έργα. Το παρακολουθούμε στενά το θέμα για να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση», εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.
Ακόμη, σε ότι αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, ένα έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, ο κ. Οντόπουλος τόνισε πως πρόκειται για ένα χρόνια αίτημα των καταστημάτων.
«Την ανακατασκευή των πεζοδρομίων επιζητούσε η αγορά. Η εικόνα που υπήρχε δεν τιμούσε κανέναν σε μια πόλη όπως ο Βόλος. Θα είναι μία δύσκολη περίοδος, χρειάζεται συνεργασία για να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση στα καταστήματα», σημείωσε και τόνισε πως τα έργα γίνονται στην Καρτάλη αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχει πρόβλημα σε όλη την πόλη. Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι είναι μια καλή αρχή, η ανακατασκευή πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, που την ζητούσε η αγορά.
Τέλος, ο κ. Οντόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των αναπηρικών ραμπών στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, λέγοντας πως το πρόβλημα που εντοπίζεται έγκειται στο γεγονός ότι τα πεζοδρόμια είναι αρκετά στενά και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να τοποθετηθεί σταθερή ράμπα.
Σημείωσε ότι από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μία κίνηση και είχε εξασφαλιστεί μια προσφορά για αποσπώμενες ράμπες. Αρκετά δε καταστήματα, όπως είπε ο κ. Οντόπουλος, είχαν ενδιαφερθεί και είχαν προμηθευτεί αυτές τις ράμπες κι όταν παρουσιάζεται ανάγκη αναπτύσσουν τη ράμπα.






























