Αρχίζει το θερινό σχολείο γενετικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Volos Summer School of Human Genetics 2026 (VSS) που είναι ένα εντατικό τετραήμερο πρόγραμμα που εστιάζει στη γενετική των πολυπαραγοντικών (complex) χαρακτηριστικών και στις υπολογιστικές/στατιστικές μεθόδους ανάλυσης δεδομένων γονιδιώματος.

Την επιστημονική διεύθυνση έχει η Ελευθερία Ζεγγίνη, επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος, διευθύντρια του Institute of Translational Genomics στο ερευνητικό κέντρο Helmholtz Munich, καθηγήτρια Translational Genomics στο Technical University of Munich και μέλος του Scientific Council του European Research Council (ERC) η οποία θα μιλήσει την Πέμπτη 28 Μαΐου. Το VSS συνδυάζει σεμινάρια (θεωρητικό υπόβαθρο) και workshops (πρακτική εφαρμογή), με κύριους άξονες:
• σχεδιασμό και υλοποίηση Genome-Wide Association Studies (GWAS),
• meta-analysis πολλαπλών μελετών,
• συνδυαστική ανάλυση πολλαπλών νοσημάτων/χαρακτηριστικών για την κατανόηση της πλειοτροπίας (pleiotropy),
• δεξιότητες χειρισμού και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων σε περιβάλλον Unix, καθώς και βασικές δεξιότητες scripting/programming.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν τα δικά τους ερευνητικά ερωτήματα με έμπειρους ερευνητές. Σήμερα Δευτέρα κατά την έναρξη του summer school θα σχηματιστούν ομάδες που θα σχεδιάσουν μια γενετική μελέτη και οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο τέλος του προγράμματος, ενώ η καλύτερη θα λάβει βραβείο. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η παρουσίαση poster με προηγούμενη ερευνητική εργασία των συμμετεχόντων.

Το Volos Summer School απευθύνεται σε νέους/ες ερευνητές/ριες (μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες ή post-docs) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες στη βιοπληροφορική και στην ανάλυση γονιδιωματικών δεδομένων. Γίνονται δεκτές αιτήσεις από ερευνητές με ισχυρό υπόβαθρο στις βιολογικές επιστήμες ή σε ποσοτικά πεδία (μαθηματικά, στατιστική, πληροφορική, μηχανική κ.ά.).

Απαραίτητη είναι η εξοικείωση με εργαλεία γραμμής εντολών (π.χ. UNIX, R ή MATLAB) και βασικές γνώσεις στατιστικής. Όλες οι διαλέξεις και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.