Αριστείδης Πανανός: Οι γονείς παιδιών με αναπηρία κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας

Στόχος, η άρση των διακρίσεων και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ αλλά και όλων των ευάλωτων ομάδων

Από το 1988 το Σωματείο Γονέων και Φίλων παιδιών με αναπηρία «Ερμής» καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να «χτίσει» ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά με αναπηρία. Οι άνθρωποι του Σωματείου, δραστήριοι και αισιόδοξοι παλεύουν καθημερινά έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ΑμεΑ αλλά και κάθε ατόμου που βρίσκεται σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Ο πρόεδρος του σωματείου «Ερμής», μέλος του συντονιστικού του ΕΣΑμεΑ και γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Αριστείδης Πανανός μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το έργο του Σωματείου, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για την ανέγερση δύο Σπιτιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά με αναπηρίες. «Είμαστε ένα Σωματείο Γονέων και Φίλων ατόμων με αναπηρία και το Σωματείο μας ιδρύθηκε το 1988, είναι Μη κερδοσκοπικό κι ελεγχόμαστε από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Κανουμε μια μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε καθημερινά όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε και σ’ αυτή τη φάση που είμαστε εξυπηρετούμε 100 παιδιά με 35 εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Πανανός για την πορεία και την ιστορία του Σωματείου.
Ο «Ερμής» παρέχει πολλές δυνατότητα διεξόδου σε ΑμεΑ, έχοντας δημιουργήσει ένα Κέντρο Ημέρας και πολλά Εργαστήρια που έχουν να κάνουν με δημιουργική απασχόληση, χειροτεχνία, κηπευτική ακόμη και εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στόχος μας η άρση των διακρίσεων και η καταπολέμηση
του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία

Και μπορεί ο κ. Πανανός να είναι πολλά χρόνια στον χώρο της αναπηρίας, καθώς ο γιος του είναι πια 50 ετών, όμως μαζί με τους άλλους γονείς συνεχίζουν να προσφέρουν και να εργάζονται για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με αναπηρία.
«Είμαι πολλά χρόνια στο χώρο της αναπηρίας, σκεφτείτε ο γιος μου είναι 50 ετών, είναι ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου και ο χάλκινος στο Ρίο στο αγώνισμα του Μπότσια. Μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η πολιτεία πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας. Προσπαθούμε να δίνουμε το καλύτερο στα παιδιά μας, έτσι ώστε να μπορούν κι εκείνα να έχουν μια καλύτερη ζωή. Στόχος μας είναι η άρση των διακρίσεων και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία αλλά και όλων των ευάλωτων ομάδων. Μπαίνουμε μπροστάρηδες κι όσο μπορούμε εργαζόμαστε γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
Και οι αγώνες τους έχουν και εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς μόλις προχθές το Σωματείο έλαβε την οικοδομική άδεια για να ανεγείρει δύο Σπίτια Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για 18 συνολικά παιδιά, που θα είναι το σπίτι τους, όταν οι γονείς τους φύγουν από τη ζωή και δεν θα μπορούν να τα φροντίσουν.
Πρόκειται για ένα μεγάλο όνειρο όλων των μελών του «Ερμή» που γίνεται πια πραγματικότητα , καθώς το μέλλον των παιδιών με αναπηρία αποτελεί μία διαρκή ανησυχία για τους γονείς.

Εξαιρετική δουλειά των Συλλόγων στον Βόλο

Την ίδια στιγμή ο κ. Πανανάς ασχολείται και με τον χώρο του αθλητισμού καθώς είναι γραμματέας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής τονίζοντας πως και μέσω του αθλητισμού τα παιδιά με αναπηρία δείχνουν τι μπορούν να κάνουν, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες. Μάλιστα εξήρε και τους αθλητές από τον Βόλο, που συμμετέχουν στην Παραολυμπιακή Ομάδα, καθώς πρόκειται , όπως ο ίδιος ανέφερε, για εξαίρετους ανθρώπους και αθλητές.
Ο κ. Πανανός μίλησε όμως για τις προσπάθειες όλων των γονιών για να φροντίσουν τα παιδιά τους επισημαίνοντας πως «Όλα τα Σωματεία που ασχολούμαστε με την αναπηρία είμαστε μια αγκαλιά. Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία που βρίσκονται στον Βόλο κάνουν πολύ καλή δουλειά και όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Το κίνημα των γονιών παιδιών ΑμεΑ ξεκίνησε πολύ δειλά πριν χρόνια και τώρα έχει δυναμώσει. Πλέον όλο και περισσότεροι γονείς και Σύλλογοι κάνουν δράσεις που ωφελούν τα παιδιά μας. Εάν εμείς ως γονείς έχουμε εξυπηρετήσει το προσωπικό μας πρόβλημα , τότε μπορούμε να δουλέψουμε για τα παιδιά όλου του κόσμου με αναπηρία».
Όσοι επιθυμούν να ρωτήσουν , να μάθουν, ακόμη και να στηρίξουν τον «Ερμή» και το νέο του εγχείρημα με τα δύο Σπίτια Υποστηριζόμενης Φροντίδας μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 2109647577 και 2109631086 ή να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο email: [email protected] , προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για τον τρόπο που μπορούν να προσφέρουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.