Αξιόλογο το έργο που αφήνει ο Γιώργος Πετράκος στο Π.Θ.

Όπως επισημάνθηκε στην τελετή παράδοσης της Πρυτανείας στον Ζήση Μαμούρη

Αξιόλογο είναι το έργο που αφήνει παρακαταθήκη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο απερχόμενος πρύτανης Γιώργος Πετράκος, όπως επισημάνθηκε στην τελετή παράδοσης της Πρυτανείας στον Ζήση Μαμούρη, παρουσία των τεσσάρων νέων αντιπρυτάνεων, ενώ έθεσε στόχο τη συνέχιση της θετικής πορείας που είχε το εκπαιδευτικό ίδρυμα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια,

Ο απερχόμενος πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Πετράκος ευχήθηκε καλή επιτυχία, παρουσίασε συνοπτικά τον απολογισμό του έργου της τετραετίας 2014-2018 και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της νέας Πρυτανείας.
Ο νέος πρύτανης, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης ευχαρίστησε τον κ. Πετράκο για το έργο της προηγούμενης διοίκησης και αναφέρθηκε στα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη νέα περίοδο.

Το νέο πρυτανικό συμβούλιο του Π.Θ. αποτελείται από τον πρύτανη Ζήση Μαμούρη και τους αντιπρυτάνεις Ιωάννα Λαλιώτου (έρευνας, δια βίου μάθησης και διεθνών σχέσεων), Χαράλαμπο Μπιλλίνη (οικονομικών θεμάτων και προγραμματισμού), Γιάννη Θεοδωράκη (ακαδημαϊκών υποθέσεων) και Στέφανο Παρασκευόπουλο (διοικητικών θεμάτων).

Οι νέες προτεραιότητες
Ο νέο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης δήλωσε ότι είναι μεγάλη η τιμή και η ευθύνη που αναλαμβάνει, γιατί η απερχόμενη πρυτανική Αρχή έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και συμπλήρωσε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να συνεχιστεί η πορεία αυτή και αν γίνεται να βελτιωθεί.
Το πρώτο μέλημα της νέας πρυτανείας, όπως είπε, θα είναι η σύνταξη του σχεδίου δράσης της επόμενης τετραετίας, το οποίο θα κινηθεί στους ίδιους σχεδόν άξονες με αυτούς της προηγούμενης.

Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση του Ιδρύματος, την ακαδημαϊκή ανάπτυξη και την οργάνωση του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα μετά και την συγχώνευση σχολών από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι τα όποια προβλήματα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή θα επιλυθούν.
Όπως δήλωσε ο νέος πρύτανης, βαρύτητα θα δοθεί ακόμη, στους τομείς των υποδομών και του εξοπλισμού, καθώς και στις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου με άλλους φορείς, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξωστρέφειας και παροχής υπηρεσιών προς την κοινωνία.

Για το νομοσχέδιο της συγχώνευσης
Για το νομοσχέδιο που θα κάνει πράξη την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Π.Θ. ο κ. Μαμούρης είπε ότι δεν υπάρχει καμία νέα πληροφόρηση. Αυτό που είναι γνωστό, τόνισε, είναι πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το επόμενο δεκαήμερο και ελπίζει πως το τελικό κείμενο δεν θα απέχει πολύ από τις θέσεις που ήδη έχει καταθέσει το Πανεπιστήμιο.
Παρατήρησε βέβαια, ότι προτάσεις κατέθεσαν αντίστοιχα και τα άλλα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι οποίες μάλιστα, σε κάποια σημεία, είναι τελείως αντίθετες με αυτές του Π.Θ.

«Όπως και να’ χει, τον τελικό λόγο έχει το Υπουργείο και ελπίζουμε, στις αποφάσεις του να λάβει υπόψη αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια», τόνισε ο νέος πρύτανης, συμπληρώνοντας ότι το Π.Θ. παραμένει σταθερό στις θέσεις του για διατήρηση της έδρας της Γεωπονικής Σχολής και ίδρυση της έδρας της Οικονομικής Σχολής στην πόλη του Βόλου.

Για τη νέα Πολυτεχνική Σχολή
Για την ανέγερση της νέας Πολυτεχνικής Σχολής στο χώρο πίσω από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ο πρύτανης ανέφερε ότι στο τέλος του μήνα θα βγει η προκήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ σημείωσε πως το κεφάλαιο με τις αντιδράσεις που προκάλεσε το θέμα αυτό, έχει κλείσει, κατά την άποψή του.
«Αυτά που έγιναν, με επεισόδια και απειλές δεν ήταν ομαλά πράγματα και καθυστέρησαν ένα έργο που θα μπορούσε να έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο» παρατήρησε ο κ. Μαμούρης.

Ο απολογισμός της θητείας 2014-18
Παρουσιάζοντας έναν συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων της απερχόμενης πρυτανικής αρχής, ο κ. Γιώργος Πετράκος ανέφερε ότι η θητεία της (2014 – 2018) έλαβε χώρα σε ένα περιβάλλον κρίσης, δραματικών περικοπών στη χρηματοδότηση και ραγδαίων θεσμικών αλλαγών. Παρόλο το δυσμενές γενικό τοπίο, εργάστηκε συλλογικά και αφιέρωσε τον χρόνο και την ενέργεια της προς όφελος του Πανεπιστημίου και της δημόσιας εκπαίδευσης, τόνισε.

Ο απερχόμενος πρύτανης αναφέρθηκε στο μοντέλο Διοίκησης που εφάρμοσε η προηγούμενη πρυτανική αρχή, στη χρηματοδότηση πέραν αυτή του υπουργείου Παιδείας ύψους 76 εκ. €, στην ανάπτυξη των υποδομών, στην προμήθεια εξοπλισμού και τη συντήρηση κτιρίων, στις παρεμβάσεις που έγιναν στην κεντρική Διοίκηση, στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη, στον εκσυγχρονισμό της θεσμικής συγκρότησης και διοίκησης.
Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάπτυξη έρευνας και ερευνητικής πολιτικής, στις διεθνείς σχέσεις, στη δημοσιότητα, εξωστρέφεια του Π.Θ. και στη σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία, όπως και στην εταιρία αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας.

Το νέο πρυτανικό συμβούλιο του Π.Θ. Από αριστερά οι αντιπρυτάνεις Ιωάννα Λαλιώτου, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης και οι αντιπρυτάνεις Γιάννης Θεοδωράκης και Στέφανος Παρασκευόπουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.