Αυξάνεται η αστεγία στον Βόλο, η κρίση έφερε και νεοάστεγους

Ημερίδα την Τρίτη από την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ

Το γεγονός ότι η αστεγία αυξάνεται στην πόλη του Βόλου, η οικονομική και ενεργειακή κρίση φέρνει νεοάστεγους που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι και οικογενειάρχες, επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου από την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, στόχος της οποίας είναι να προσεγγιστούν αυτά τα άτομα και ζητείται συνεργασία τόσο των ΜΜΕ όσο και των πολιτών όταν εντοπίζουν άτομα που πιθανότατα είναι άστεγοι να επικοινωνούν στον Ξενώνα Αστέγων για να γίνεται η προσέγγιση. Τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Βόλου έχουν καταγραφεί 20 περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν στον δρόμο, σε αποθήκες, σε αυτοκίνητα ή εγκαταλελειμμένους χώρους.

Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο καλέσματος για όλους στην ημερίδα που έχει θέμα την αστεγία και θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη αναφέρθηκε στον Ξενώνα Αστέγων, που είναι δομή του δήμου και φροντίζει για άστεγους και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και λειτουργεί από το 2012. Όπως είπε από το 2019 ο Ξενώνας χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ήδη εξασφαλίστηκε και νέα χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ που θα τελειώσει το 2027.

«Ο Ξενώνας είναι σημαντική δομή για την πόλη καθώς εξυπηρετεί πολλά άτομα. Από το 2019 μέχρι σήμερα εξυπηρετήθηκαν 158 άτομα που έκαναν αιτήσεις, κυρίως άστεγοι, κάποιοι από τους οποίους παραμένουν με δική τους θέληση, ενώ υπάρχουν άλλοι που δεν το επιθυμούν και άλλοι, που δεν γίνονται δεκτοί για άλλους λόγους», ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ. Σήμερα στον Ξενώνα της Νεάπολης, φιλοξενούνται 9 άτομα.
Επίσης η κα Χάλαρη ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και με εθελοντές, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Ένας από φορείς είναι το ΕΣΥ γιατί εκεί γίνονται εξετάσεις αστέγων πριν ενταχθούν στον Ξενώνα.

Όσον αφορά στα άτομα με ψυχικές ασθένειες, που δεν μπορούν να ενταχθούν στον ξενώνα, υπάρχει επαφή με την 5η ΥΠΕ για να γίνει διαδικασία για να ενταχθούν σε δομές ψυχικής υγείας.

Η Βούλα Αναγνώστου αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και υπεύθυνη της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Κ.Υ. Βόλου, τόνισε ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να ενταχθούν στον Ξενώνα.
Η ΚΕΚΠΑ, οι φορείς του Κ.Υ. Βόλου και στο Νοσοκομείο, λειτουργούν σαν δορυφόροι. «Λαμβάνουμε πληροφορία και κάνουμε έλεγχο ατόμων που πρόκειται να ενταχθούν, με αιματολογικές εξετάσεις για μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως φυματίωση για παράδειγμα) κ.α. Από κει και πέρα συνεργαζόμαστε άψογα. Γιατροί δομής και νοσηλευτικό προσωπικό συμβάλλουν θετικά», τόνισε.

Η Βησσαρία Θεοδωροπούλου κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια ξενώνα αστέγων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, ανέφερε ότι ο ξενώνας είναι μεταβατικής φιλοξενίας, μπορεί να φιλοξενήσει ένα άτομο 6 μήνες το ανώτερο και υπάρχει δυνατότητα παράτασης μέχρι ένα χρόνο. Ο Ξενώνας προσφέρει διαμονή, σίτιση, διατροφή, είδη ένδυσης, υποστήριξη, αποκατάσταση και ιατρική μέριμνα, ενώ γίνονται, ομαδικές συναντήσεις για προαγωγή υγείας.
Ο Ξενώνας μπορεί να δεχτεί άτομα 18 μέχρι 65 ετών, που πρέπει να έχουν κάρτα ανεργίας, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με νόμιμα έγγραφα. Δεν γίνονται δεκτά άτομα ουσιοεξαρτόμενα, αλκοόλ και μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η ίδια είπε ότι στην ημερίδα που διοργανώνεται με το Π.Θ., εκτός από τις εισηγήσεις, θα εμφανιστεί και η ομάδα θεατρικής έκφρασης «Ανέλπιστα Βήματα», που θα παρουσιάσει ένα θεατρικό δρώμενο.

Η Ελένη Δούκα κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια της ομάδας street work, ανέφερε ότι έχει σκοπό την προσέγγιση άστεγων ατόμων.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων για τους άστεγους, άστεγος εκτός από αυτόν που μένει στο δρόμο είναι όποιος μένει σε πρόχειρο κατάλυμα ή σε προβληματική στέγη, η πολλά άτομα σε ένα σπίτι, η ξενώνα ή ζουν χωρίς ρεύμα και νερό.
«Στόχος να προσεγγίσουμε αυτά τα άτομα. Θα θέλαμε τη συνεργασία τόσο των ΜΜΕ όσο και των πολιτών όταν εντοπίζουν άτομα που πιθανότατα είναι άστεγοι να επικοινωνούν στον Ξενώνα 24210 91614 και να μας μεταφέρουν την πληροφορία για να τα προσεγγίσουμε», επισήμανε.

Η κοινωνική λειτουργός παραδέχτηκε ότι το δύσκολο της υπόθεσης είναι να προσεγγιστούν τα άτομα αυτά, να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης και να ακολουθήσει η βοήθεια. Όπως είπε υπάρχει γενικά άρνηση, αλλά η προσέγγιση γίνεται με διαφορετικό εργαλείο κάθε φορά, με υπομονή και επιμονή.

Η κα Δούκα είπε ότι η καταγραφή των αστέγων είναι δύσκολη και πρόσθεσε ότι στα χρόνια λειτουργίας του street work έχουν καταγραφεί 20 περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν στον δρόμο, σε αποθήκες, σε αυτοκίνητα ή εγκαταλελειμμένους χώρους.

Η κοινωνική λειτουργός είπε ότι η αστεγία αυξάνεται συνεχώς, ενώ εμφανίζεται και το φαινόμενο νεοάστεγων λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που χάνουν τις δουλειές τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς και στην επιβίωσή τους. Μεταξύ αυτών είναι νέοι κυρίως άνθρωποι και οικογενειάρχες.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι από τους φιλοξενούμενους στον Ξενώνα Αστέγων, ποσοστό περίπου 50% βρίσκουν στεγαστική και επαγγελματική αποκατάσταση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.