Ανησυχητικά στοιχεία στον Βόλο: Όλο και περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζητούν καταφύγιο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Περισσότερες καταδίκες πανελλαδικά σύμφωνα με την 6η ετήσια εκθεση για τη βία κατά των Γυναικών

Αύξηση καταγράφεται στις καταδίκες δραστών ενδοοικογενειακής βίας το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 6η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη αναφορά και στη συμβολή του Βόλου στο δίκτυο υποστήριξης θυμάτων.

Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2025, οι δράστες που καταδικάστηκαν σε ποινές στερητικές της ελευθερίας και εκτίουν ποινή σε σωφρονιστικά καταστήματα ανήλθαν σε 948 άνδρες και 8 γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των θυμάτων, κατά το 2025 φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου συνολικά 531 άτομα, εκ των οποίων 293 γυναίκες και 238 παιδιά. Καταγράφηκαν 246 νέες εισαγωγές, ενώ 161 γυναίκες και 167 παιδιά αποχώρησαν προς ασφαλή προορισμό της επιλογής τους.

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στον Βόλο, καθώς ο Ξενώνας Φιλοξενίας της πόλης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με το υψηλότερο ποσοστό νέων υποδοχών για το 2025, φτάνοντας το 8,1%, ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο του Ηρακλείου Κρήτης. Υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα Χανιά (15,6%) και στην Πάτρα (10,9%), ενώ ακολούθησε ο Ξενώνας του ΕΚΚΑ στη Θεσσαλονίκη με 8,5%. Η έμφυλη βία αποτέλεσε την κύρια αιτία εισαγωγής στους ξενώνες, συγκεντρώνοντας το 78,5% των αιτημάτων φιλοξενίας, έναντι 21,5% που αφορούσε περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν οι άνδρες αφορούν σε ποσοστό 47% περιστατικά σωματικής βίας, ενώ σε ποσοστό 35,1% σχετίζονται με απειλή. Παράλληλα, 72 άνδρες οδηγήθηκαν στη φυλακή για βιασμό, ενώ 16 άνδρες εισήλθαν σε καταστήματα κράτησης ως καταδικασθέντες για γυναικοκτονία, με τους μισούς εξ αυτών να διατηρούν ή να είχαν διατηρήσει συντροφική σχέση με το θύμα.

Ιδιαίτερη είναι η αύξηση σε σχέση με το 2024, όταν είχαν καταγραφεί 476 περιπτώσεις, εξέλιξη που αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στην Έκθεση δεν υπάρχει αναφορά στον Βόλο και στη Μαγνησία όσον αφορά τον αριθμό των γυναικών που έλαβαν συμβουλευτική ή που εγκατέστησαν το panic button σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.