Μνήμες του περσινού Νοέμβρη “ξυπνούν” στο Νοσοκομείο Βόλου όσο περνά ο καιρός, αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. Σήμερα νοσηλεύονται 22 ασθενείς στην Κλινική κορωνοϊού και τέσσερις στη ΜΕΘ Covid, ωστόσο, σύμφωνα με τον Διευθυντή Κλινικών Covid κ. Χαράλαμπο Μάνδρο που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη υπάρχει ανησυχία αν και μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ξεκίνησαν πάλι οι νοσηλείες ασθενών από ιδιωτικές δομές , ενώ το πιο σημαντικό είναι πως “τελειώνουν” τα κρεβάτια σε ΜΕΘ, καθώς εκτός από τη ΜΕΘ Covid που είναι πλήρης, στη συμβατική ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς που αρνητικοποιήθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά έχουν πολλά ακόμη προβλήματα υγείας, ενώ ταυτόχρονα οι άλλες παθήσεις, τα τροχαία και τα εγκεφαλικά έχουν αυξηθεί.
“Αυτό που διαφαίνεται και όσο πλησιάζει ο Νοέμβριος μας ξυπνά μνήμες του περσινού Νοέμβρη είναι δύο γεγονότα. Το ένα ότι νοσηλεύουμε ασθενείς από ιδιωτική δομή , το οποίο είναι ανησυχητικό , γιατί αυτοί οι ασθενείς, που ως επί τω πλείστον είναι εμβολιασμένοι κι αυτό είναι σημαντικό, είναι ασθενείς με σοβαρές συνοσηρότητες και η παραμικρή ίωση θα μπορούσε να τους αποδιοργανώσει, πόσο μάλλον ο covid. Το δεύτερο ανησυχητικό είναι ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ αρχίζουν και τελειώνουν. Την Κυριακή μέσω του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ ζητήσαμε κρεβάτι, το Πανεπιστημιακό δεν μπορούσε να μας καλύψει, τα Τρίκαλα που μας παρέπεμψε το Κέντρο δεν είχε και πήγαμε στη Λαμία. Και μπορεί να φαίνονται χαμηλές σε αριθμό οι νοσηλείες στη ΜΕΘ σε σχέση με τα περσινά τραγικά επίπεδα, αλλά είναι ανομοιομερώς κατανεμημένα. Από τη Λαμία και κάτω υπάρχουν κρεβάτια. Το θέμα είναι ότι στο Νοσοκομείο Βόλου στη non Covid ΜΕΘ τα 3-4 περιστατικά είναι από covid, που αρνητικοποιήθηκαν, αλλά έχουν προβλήματα. Στο τέλος της ημέρας τα 12 κρεβάτια άμεσα ή έμμεσα είναι του κορωνοϊού. Είναι τρομερή η επιβάρυνση που δέχεται σύστημα, γιατί υπάρχουν και τα τροχαία, τα εγκεφαλικά και όλο το σύστημα έχει μπλοκάρει με τους πριν και τους μετά από τον κορωνοϊό”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος.
Τόνισε πως αυτή τη στιγμή στην κλινική υπάρχουν έξι ασθενείς μεταξύ 50 και 70 ετών, ανεμβολίαστοι και “μπήκαν” κατευθείαν σε μηχανήματα.
“Συνεχίζουμε να βλέπουμε τραγικές εικόνες. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε πλέον για τέτοια πράγματα. Κάθε μέρα θα έχουμε έναν 50αρη, έναν 60αρη που θα μπει εισαγωγή σε μαύρα χάλια , θα χρειαστεί αμέσως μηχάνημα για να υποστηριχθεί και είναι ανεμβολίαστος. Δεν χωράει αυτό κανένα σχολιασμό. Κάποιος θέλει να πουλήσει πολύ φθηνά στη ζωή του. Μπήκε χθες 60 ετών ανεμβολίαστη με καταστροφική εικόνα. Όσο προλαβαίνουν θα πρέπει να εμβολιαστούν. Βλέπουμε καταστροφικές εικόνες. Ο καθένας αποφασίζει πως θα διαχειριστεί τη ζωή του, αλλά φτάνεις σε ένα σημείο που αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να δώσει κανείς τη ζωή του τόσο πολύ φθηνά ή να μπει σε αυτή την απίστευτη κατάσταση να κινδυνεύσει τόσο εύκολα; Έξι ασθενείς στην κλινική είναι σε μηχανήματα, είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας από 50 έως 70 ετών. Ούτε καν στον ορισμό της τρίτης ηλικίας, δεν έχουν προλάβει να μπουν. Με ξεπερνάει αυτό και συζητάμε εάν έχουν δοκιμαστεί τα εμβόλια”, επεσήμανε ο κ. Μάνδρος.
Ο Διευθυντής των Κλινικών Covid εξέφρασε την ελπίδα του ότι φέτος θα αποφύγουμε τον περσινό “μαύρο” Νοέμβρη, καθώς έστω και το 60% των εμβολιασμένων παρέχει μία κάλυψη, επεσήμανε όμως πως στο Νοσοκομείο το ίδιο προσωπικό που διαχειρίστηκε από την αρχή την πανδημία, το ίδιο προσωπικό τη διαχειρίζεται και τώρα.
Οι δύο θέσεις παθολόγων κρίθηκαν άγονες, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρούς, ενώ αναμένονται και συνταξιοδοτήσεις.
“Ζούμε ένα συνεχές crash test για το ΕΣΥ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος, επισημαίνοντας πως χρειάζονται προσλήψεις, ωστόσο δύσκολα κανείς έρχεται μέσα στον “πόλεμο”.































