Χαρ. Μπιλλίνης στο Ράδιο ΕΝΑ: Να αλλάξει ο νόμος για τις εκλογές στα Πανεπιστήμια

Ζητά ο πρύτανης να εκλέγεται από όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα

Να αλλάξει ο νόμος για τις εκλογές στα Πανεπιστήμια, ζητά ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ μετά την εκλογή του ως επικεφαλής του Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Όπως είπε, το σύστημα της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια, θα πρέπει να αλλάξει, κατ’ αρχήν να μην είναι ζυγό το όργανο, τα εξωτερικά μέλη, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρύτανης θα μπορούσε να εκλέγεται από όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να συμπληρώνει το Συμβούλιο, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2011 που είχε Συμβούλιο Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίνη, εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ότι μεταφέρει όλες τις οικονομικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο και στην Σύγκλητο, που είναι το ανώτατο όργανο του Πανεπιστημίου, αφήνει μόνο τα ακαδημαϊκά. «Αν πάμε σ’ αυτό το μοντέλο, θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο πρύτανης να εκλέγεται από όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό», επισήμανε.

Αναφερόμενος στο όραμά του παρουσίασε στην Σύγκλητο και στο Συμβούλιο Διοίκησης, ο νέος πρύτανης είπε ότι είναι ένα σχέδιο για να αναπτυχθεί περισσότερο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να γίνει ένα σημαντικό κέντρο, όχι μόνο στην Κεντρική Ελλάδα, αλλά και στην χώρα.
«Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε τη δυναμική πορεία που έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», επισήμανε.

Για το θέμα της έρευνας και τη συμμετοχή του Π.Θ. σε πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και στην συμπαραγωγή του πρώτου Ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) «Αρχύτας», ο κ. Μπιλλίνης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο έχει πάρα πολύ καλές ερευνητικές ομάδες, συμμετέχει σε πάρα πολλές ερευνητικές εργασίες. Όπως είπε το CERN είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Φυσικής και η συνεργασία πρόκειται να επεκταθεί με άλλα τμήματα, είναι από τα ιδρυτικά μέλη στο πρόγραμμα που θα τρέξει και έχει ορίζοντα μέχρι το 2090 και εκτίμησε ότι θα συμβάλει ώστε το Π.Θ. θα γίνει περισσότερο γνωστό.
Ακόμη είπε ότι το ίδιο συμβαίνει και με το drone, αλλά και τη συμμετοχή σε πολλά άλλα ερευνητικά προγράμματα όπου το Π.Θ. συμμετέχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τα οποία συμβάλλουν στην διεθνή φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου.
«Σκοπός μας είναι να δώσουμε ώθηση σε όλες τις ερευνητικές ομάδες, για να αναπτυχθούν περισσότερο και να γίνει περισσότερο γνωστό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης.

Ο πρύτανης είπε ακόμη ότι η συνεργασία με την Κίνα, μέσω του προγράμματος «Κομφούκιος», που λόγω του κορωνοϊού πήγε πίσω, όπως και πολλά πράγματα, είναι σε φάση ανάπτυξης, η συνεργασία θα επεκταθεί και θα έχουμε περισσότερα αποτελέσματα.

Αναμένεται ανάδοχος στην «Βαμβακουργία»
Ο κ Μπιλλίνης αναφερόμενος στα κτιριακά, τόνισε ότι αναμένεται να βγει ο ανάδοχος για το μεγάλο έργο του Π.Θ. στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας, στη Ν. Ιωνία και είμαστε κοντά στο να ξεκινήσει το έργο. Στην έκταση θα γίνει συγκρότημα το οποίο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑμεΑ, Ερευνητικά Εργαστήρια και νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Θερμοκοιτίδες και co-working spaces, Φοιτητική Λέσχη, Πολυχώρο Πολιτισμού, Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Όσον αφορά στα έργα της Πολυτεχνικής Σχολής, ανέφερε ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια προβλήματα, το έργο προχωράει και έχει ορίζοντα παράδοσης το 2026 για τα δύο υπό κατασκευή κτίρια. Με την παράδοση των κτιρίων αυτών θα αυξηθεί η δυναμική του Π.Θ. στην υποδοχή νέων φοιτητών, ενώ θα βοηθήσει στην εκπαιδευτική και την ερευνητική διαδικασία, επισήμανε η πρύτανης. Ακόμη είπε ότι θα προχωρήσουν μελέτες για άλλα παλιά κτίρια του Π.Θ. για να εξεταστεί αν πρέπει να ανακαινιστούν ή να χτιστούν νέα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.