«Δε φοβόμαστε την τρομοκρατία και συνεχίζουμε τον αγώνα για τα κοινωνικά αγαθά»

Διαμήνυσαν πολίτες των επιτροπών για το νερό και την καύση σκουπιδιών

Το γεγονός ότι δεν πρόκειται να πτοηθούν από τον φασισμό και τον τραμπουκισμό της Δημοτικής Αρχής Βόλου, που σε συνεργασία με την Αστυνομία έχει εξαπολύσει πογκρόμ διώξεων κατά πολιτών, διαμήνυσαν πολίτες μέλη των επιτροπών για το νερό και κατά της καύσης σκουπιδιών, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με φόντο τη διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ, που επιχείρησε ανεπιτυχώς ο δήμαρχος Αχ. Μπέος.
Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία αρκετών πολιτών, τα μέλη των δύο κινήσεων κατήγγειλαν την τακτική της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάζει στη ΔΕΥΑΜΒ και στο Δημοτικό Συμβούλιο άτομα που φορούσαν μπλούζες security και μπράβους, αλλά και την Αστυνομία, ώστε να καταφερθεί κατά των πολιτών που αγωνίζονται για να κοινωνικά αγαθά.

Τα μέλη των κινήσεων πολιτών κατήγγειλαν ότι η Αστυνομία αγνοεί την ύπαρξη μπράβων στο Δημαρχείο και τη ΔΕΥΑΜΒ και χαρακτήρισαν μπαχαλάκηδες τους Αχ. Μπέο και Γ. Μουλά, που με μπράβους και Αστυνομία ανοίγουν το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, αφού έκανε μικρή αναδρομή τι προηγήθηκε στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ την Παρασκευή 24 Αυγούστου και στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και Τρίτη 27 και 28 Αυγούστου, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή Μπέου εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική των μνημονίων και κατήγγειλε σχέδιο για απαξίωση της ΔΕΥΑΜΒ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της.
«Το ταμειακό πρόβλημα εμφανίζεται εσκεμμένα, καθώς ο προϋπολογισμός που υπερψήφισε η Δ.Α. για το 2018, είναι 47,9 εκ. με έργα 130 εκ. €, δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, έχει ανείσπρακτες οφειλές 12,5 εκ. € και ακίνητα δεκάδων εκατομμυρίων € και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 40 εκ. € για έργα», είπε ο δημοτικός σύμβουλος που πρόσθεσε ότι με μια διαδικασία άρπα – κόλα και χωρίς καμία συζήτηση η Δ.Α. το μεγάλου σωτήρα, ξεστόμισε ένα τσουβάλι ψέματα, όπως η διαγραφή των χρεών, αν γίνει λύση και εκκαθάριση.

Ο Ν. Κανελλής ανέφερε ότι τη στιγμή που η ΔΕΥΑΜΒ με περισσότερο προσωπικό, που ενέκρινε ο ΑΣΕΠ, θα μπορούσε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες, που ζητάει όλη η πόλη, για τη Δημοτική Αρχή είναι ένα βαρίδι που προσπαθεί να το αποφύγει μέσα από την εκκαθάριση.
«Η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι ιδιωτική ΠΑΕ, δεν είναι μαγαζάκι, για να την απαξιώνει κάποιος, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν», δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Προετοιμάζει πτώχευση
Αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΓΗΛ ο Ν. Κανελλής είπε ότι τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται η επέλαση στα ταμεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ ο δήμαρχος ουσιαστικά προαναγγέλλει τον οικονομικό στραγγαλισμό της Επιχείρησης και προετοιμάζει το έδαφος για την πτώχευση. Συμπλήρωσε δε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την οριακή κατάσταση, καθώς βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου τέσσερα χρόνια και όπως τα γεγονότα δείχνουν πάει το καράβι στα βράχια με τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

«Πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ, που στο τέλος του δρόμου οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, είτε εξ ολοκλήρου, είτε κομμάτι – κομμάτι», δήλωσε και υπενθύμισε την προσπάθεια να δοθεί σε ιδιωτική εταιρία ο Βιολογικός Καθαρισμός, κάτι που δεν έγινε λόγω της αντίδρασης της κοινωνίας.
Ο κ. Κανελλής είπε ότι η Δημοτική Αρχή είναι φανερό ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο και από κάθε έλεγχο. Είναι επικίνδυνη και στα πιο σοβαρά θέματα που αφορούν την πόλη, όπως η διαχείριση σκουπιδιών και το νερό, όχι μόνο δεν επιδιώκει τον διάλογο, αλλά υπερασπίζεται με τον πιο αυταρχικό τρόπο και τις γνωστές μεθόδους που έχουν καταγγελθεί, τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών, κόντρα στα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας και των πολιτών.
«Απαντάει με βρισιές, με τραμπουκισμούς, με αυταρχισμό, με μπράβους, με κινητοποίηση της Αστυνομίας, με μηνύσεις, με συλλήψεις και πάει λέγοντας. Πρόκειται για ό,τι πιο μαύρο έχει γνωρίσει η πόλη και πρέπει να φύγει».

Υπερασπίζονται τη ΔΕΥΑΜΒ
Οι συλλογικότητες και οι πολίτες που παλεύουν για το νερό, υπερασπίζονται τη ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στα κοράκια των εργολαβικών συμφερόντων, απαιτούν να έρθουν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις ευθύνες των προηγούμενων και της σημερινής Δ.Α. και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ για το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ. Ακόμη απαιτούν να σταματήσει η λογική της παραχώρησης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιωτικές εταιρίες και ζητούν μέτρα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και η ενίσχυση τεχνικών μέσων και υποδομών.
Ο σύμβουλος είπε ότι οι πολίτες αγωνίζονται, ώστε η ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί με διαφάνεια προς το συμφέρον και κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας, για να διασφαλιστεί για όλους ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Τα άλλα μέλη επιτροπών
Ο Στάθης Ντούρος αναφέρθηκε στη μεθοδολογία με την οποία κινήθηκε η Δ.Α., με τη χρήση δυνάμεων καταστολής, πληρωμένων εταιριών security και μπράβων. Όπως είπε η τάση φίμωσης και τρομοκράτησης ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελούν ένα φαινόμενο που αποτυπώνει την αδυναμία άντλησης κοινωνικής συναίνεσης.
«Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε στην πόλη. Ποιος έχει; Οι ανεπάγγελτοι επιχειρηματίες που κανείς δεν ξέρει πώς πλουτίζουν, οι γραβατωμένοι της Lafarge και των σχεδίων που θα φέρουν την καύση σκουπιδιών ή τα στελέχη της ΕΡΓΗΛ και όλων των καλοταϊσμένων εργολάβων, που παίρνουν συνεχώς δημόσια έργα», διερωτήθηκε ο Στ Ντούρος, που τόνισε ότι η φίμωση του αγωνιζόμενου λαού, ειδικά όταν μπαίνουν μπροστά Αστυνομία και μπράβοι, σημαίνει ταυτόχρονα άνοιγμα του δρόμου για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το μέλος της επιτροπής κατά της καύσης σκουπιδιών, Τάκης Κολώνιας, στάθηκε στο έλλειμμα δημοκρατίας, στη στοχοποίηση πολιτών διαφόρων κινημάτων και στην ποινικοποίηση των αγώνων, σε ό,τι αντιστέκεται στη Δ.Α. και στην κυβέρνηση. Όπως είπε, με τις πολιτικές αυτές απειλή ακόμη και τη ζωή τους, με την καύση σκουπιδιών που μεθοδεύεται.
«Θεωρούμε ότι το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο για την πόλη και δηλώνουμε ότι μαζί με άλλους πολίτες θα αντισταθούμε στην κατάσταση αυτή», τόνισε.

Ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος, μέλος της Κίνησης Πολιτών για το Νερό, είπε ότι το μονοπώλιο της βίας εκτός από το κράτος, για πρώτη φορά το διαθέτει και η Δ.Α. και πρόσθεσε ότι ο αγώνας που γίνεται δεν είναι μόνο για το νερό, αλλά και για την αξιοπρέπεια των πολιτών.
«Δεν τους φοβόμαστε. Τα κίνητρά μας έχουν μεγαλύτερη αξία από τα δικά τους, που δεν είναι παρά οι κερδοφόρες επιχειρήσεις τους», δήλωσε.

Το μέλος της Κίνησης Πολιτών για το Νερό, Γιώργος Χολέβας, αναφέρθηκε στην κακή ποιότητα του νερού από τις προηγούμενες και τη νυν Δ.Α. και τόνισε ότι υποβαθμίστηκε η ποιότητα των πηγαίων νερών με τη χλωρίωση των δεξαμενών.
Επίσης τόνισε ότι υπάρχει βιομηχανία μηνύσεων και κατατρομοκράτησης εκ μέρους της Δ.Α. και ανέφερε ότι ο δήμαρχος διεκδικεί τον ρόλο του νονού της πόλης.

Ο Αριστείδης Φραγκουδάκης, μέλος της Κίνησης Πολιτών για το νερό, εκτίμησε ότι ο λόγος που Μπέος και Μουλάς δεν αφήνουν τους πολίτες να μιλήσουν, είναι ότι έχουν άλλα σχέδια, όσο και οι προηγούμενοι. Επανέλαβε δε τις προτάσεις της Κίνησης Πολιτών για τη διαχείριση του νερού.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Δημοτική Αρχή τελειώνει στις Δημοτικές Εκλογές και έκανε έκκληση στους συμπολίτες να ψηφίσουν με συνείδηση και όχι οτιδήποτε «γιατί παίρνουν στο λαιμό τους και τους άλλους συμπολίτες».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.