Διαδικτυακή διάλεξη στο ΙΑΚΑ για τις λαϊκές παραδόσεις του 1821

Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. διοργανώνει διάλεξη των Ιωάννη Καραχρήστου και Παρασκευά Ποτηρόπουλου  με τίτλο: «Λαϊκές παραδόσεις, πολιτικές μνήμης και τοπικές ταυτότητες: Αναγνώσεις του 1821 στο αρχείο του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών»  που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη, 31 Μαΐου, στις 19:00.

 

Ο Ιωάννης Καραχρήστος και ο Παρασκευάς Ποτηρόπουλος είναι κύριοι Ερευνητές στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη στην ομάδα «Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ» του MS-TEAMS με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόσβαση είναι ανοιχτή και χωρίς τη χρήση του MS-TEAMS, από το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome ή Microsoft Edge, μέσω του συνδέσμου που θα βρείτε στο κάτω μέρος της παρακάτω σελίδας:

http://www.ha.uth.gr/index.php?page=events-search.display&a=632

 

Περίληψη

Η μνήμη του 1821 και οι συνεχείς, θεσμικές και μη, επιτελέσεις της διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Νεοελλήνων. Σε αυτή τη συζήτηση επιχειρεί να συμβάλει η παρούσα ομιλία στην οποία επιχειρείται μια πρώτη παρουσίαση ενός ερευνητικού εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΕΛ) και εξετάζει τις λαϊκές παραδόσεις για το ‘ 21 οι οποίες έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι λαϊκές παραδόσεις, ως είδος της προφορικής παράδοσης αρχικά επιτελούνταν -και συνεχίζουν να επιτελούνται- σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής των τοπικών κοινοτήτων, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους. Υπό αυτή την έννοια, εξετάζουμε τις παραδόσεις ως μνημονικές επιτελέσεις, καθώς και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης των τοπικών κοινοτήτων για την ελληνική επανάσταση.

Από το «ξαναδιάβασμα» του αρχείου του ΚΕΕΛ με στόχο την κάλυψη των παραδόσεων που αναφέρονται στην ελληνική επανάσταση, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων. Ποια εικόνα για την ελληνική επανάσταση σχηματίζεται από την ανάγνωση του και πώς εξελίσσεται στην πορεία του χρόνου; Πώς επηρεάζεται αυτή η εικόνα από τις θεωρητικές και μεθοδολογικές βελτιώσεις στην επιστήμη της λαογραφίας, τις εκάστοτε ιστορικές πολιτικές και συνθήκες και τις πολιτικές μνήμης αναφορικά με την ελληνική επανάσταση, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο; Πώς, δηλαδή, διαμορφώνεται σταδιακά ένας «πολιτιστικός κανόνας» για την ελληνική επανάσταση και σε ποιο βαθμό αυτός ο κανόνας επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τη μνήμη της Επανάστασης σε τοπικό επίπεδο;

Η προσεκτική μελέτη επιλεγμένων παραδειγμάτων καταδεικνύει, επιπλέον, τη συμβολή της εθνογραφικής πρακτικής στην ανάδειξη των πολλαπλών, και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αντιθετικών προς το επίσημο εθνικό αφήγημα, πτυχών των τοπικών μνημονικών αφηγημάτων και φωτίζει την πολυεπίπεδη διαδικασία διαμόρφωσης ταυτοτήτων.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.