Διαμαρτυρία των ασφαλιστών για αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών

"Πιέζουν τους πελάτες τους να ασφαλιστούν για τη λήψη δανείων"

ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣΔιαμαρτυρία έξω από τις τράπεζες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μέλη του Συλλόγου Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστών Μαγνησίας, που διαμαρτύρονται για τα ασφαλιστικά συμβόλαια που προωθούν οι τράπεζες στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση του τζίρου τους κατά περίπου 20%, εξαιτίας αυτής της πρακτικής.

Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται ασφαλιστήρια συμβόλαια ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση κάποιας αναγκαίας τραπεζικής συναλλαγής και ο καθένας μπορεί να αναζητήσει υποχρεωτικά για την τράπεζα ασφάλιση μέσω οποιουδήποτε ασφαλιστικού διαμεσολαβητή επιλέξουν, αναζητώντας καλύτερες καλύψεις στις πιο συμφέρουσες τιμές.

Οι ασφαλιστές προτρέπουν τους συναλλασσόμενους με τράπεζες να ζητούν έγγραφη αιτιολόγηση εάν οι τράπεζες απορρίπτουν το ασφαλιστήριό τους και να καταγγέλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάθε αθέμιτη και πιεστική πρακτική που χρησιμοποιούν.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Μαγνησίας Άννα Τσιτσιγιάννη, ανέφερε ότι μαζί με την ΕΑΔΕ, που είναι η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας, πραγματοποιούν σήμερα μία πανελλαδική ειρηνική διαμαρτυρία για να δείξουν ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιούν προς τους πελάτες τους, και των ασφαλιστών βέβαια, είναι απαράδεκτες.

«Για να τους δώσουν ένα μπλοκ επιταγών ή ένα μικρό δάνειο ή μία πιστωτική κάρτα δέχονται πιέσεις να ασφαλιστούν σε δικό τους ασφαλιστή και όχι αυτόν που εκείνοι προτιμούν. Μιλάμε για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ο οποίος επέλεξε να κάνει το συγκεκριμένο επάγγελμα, από άποψη, επειδή το αγαπάει και όχι επειδή είναι στο γκισέ κάποιας τράπεζας, που επειδή δεν είναι σε θέση να δώσει πλέον πιστώσεις και έχει ανακεφαλοποιηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους τρεις φορές μέχρι τώρα, ξαφνικά πουλάει ασφαλιστικά προϊόντα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Τσιτσιγιάννη, η πρακτική αυτή των τραπεζών δεν είναι καινούργια, αλλά το κακό πλέον έχει παραγίνει. «Απειλούν τους πολίτες ότι “ναι μεν θα σου κάνω αυτό που θέλεις αλλά φέρε μας και ένα μηχανάκι…», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Διαρροή πελατών

Η πρόεδρος του Συλλόγου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών Μαγνησίας, εκτίμησε ότι απ’ αυτή την πρακτική των τραπεζών, υπάρχει διαρροή πελατών από τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς αυτού του είδους οι ασφάλειες αφορούν το 70% του κύκλου εργασιών τους. Αν μια εταιρεία είναι τυχερή και συνεργάζεται με μία τράπεζα έχει σίγουρο κέρδος γιατί είναι υποχρεωτική πλέον η ασφάλιση.

Όσον αφορά τις άλλες εταιρίες, η κ. Τσιτσιγιάννη τόνισε ότι αν ένας ασφαλιστής πάει ένα ασφαλιστήριο πυρός, τράπεζες δεν το δέχονται «γιατί λείπει ένα γράμμα, γιατί δεν γράφτηκε σωστά κάτι άλλο, στέλνουν τον πελάτη να αλλάξει τη διεύθυνση γιατί δεν είναι τάχα σωστή και το 29 πρέπει να γραφεία 29Α. Ταλαιπωρούν απίστευτα τους πολίτες. Όπως έχει αποδειχθεί το σωστό ασφαλιστήριο συμβόλαιο πάντα εμείς το στέλνουμε. Αυτά που έχουν αυτοί είναι πάντα λάθος με λάθος ποσά και εμείς τα αλλάζουμε…», υπογράμμισε.

Η πτώση στο τζίρο εκτιμάται ότι ξεπερνά το 20% , ένα 10% πηγαίνει στο internet, για τους επαγγελματίες ασφαλιστές, που πληρώνουν Επιμελητήριο, Εφορία, που δεν μπορούν να κρύψουμε τίποτα, και πλέον από φέτος απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για να μείνουν στο επάγγελμα, σημείωσε η πρόεδρος των ασφαλιστών.

Σε συμπαράσταση στους ασφαλιστές, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Ευάγ. Ζαχείλας και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφρων Πλαστάρας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας είναι εγγεγραμμένοι 270 διαμεσολαβητές, ενώ ο Σύλλογος έχει στη δύναμή του 120 μέλη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.