Έληξε η διαμαρτυρία των προσφύγων στο Μόζα

Έκαναν κατάληψη του κέντρου για 10 ώρες ζητώντας να πάνε σε διαμερίσματα

Σε κατάληψη των εγκαταστάσεων προχώρησαν από σήμερα το πρωί και για 10 ολόκληρες ώρες, μερικές δεκάδες πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων «Μόζας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο χώρο και με αίτημα να μεταφερθούν σε διαμερίσματα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες έκλεισαν την κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεων με μεταλλική και πλαστική αλυσίδα στις 7 το πρωί, μη επιτρέποντας ούτε την έξοδο ενός αξιωματικού, ενός υπαξιωματικού και ενός οπλίτη της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που έκαναν βάρδια στο χώρο.
Μετά από διαβούλευση που έγινε με τις ΜΚΟ, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του κέντρου προσφύγων και μέλος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, τελικά πείστηκαν και άνοιξαν την πόρτα στις 5 το απόγευμα.

Οι πρόσφυγες κατήγγειλαν χθες ότι, πιθανόν εξαιτίας του νερού, παιδιά και ενήλικες έχουν γεμίσει στο σώμα τους εξανθήματα, ενώ ένας 12χρονος δήλωσε ότι «αποκόμισε» μια μεγάλης έκτασης γρατσουνιά στην πλάτη, στις εγκαταστάσεις ντους του camp, ενώ ζήτησαν υγειονομική περίθαλψη, όχι στο νοσοκομείο Βόλου, αλλά στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

Οι πρόσφυγες νεαρής ηλικίας, προχώρησαν από σήμερα το πρωί σε κατάληψη των εγκαταστάσεων, μπλοκάροντας τον κεντρική είσοδο, μπλοκάροντας τον κεντρική είσοδο με αλυσίδα ποδηλάτου από μέσα και πλαστική αλυσίδα από την εξωτερική πλευρά, μη επιτρέποντας κανέναν να βγει ή να μπει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κέντρο φιλοξενίας βρισκόταν ένας αξιωματικός, ένας υπαξιωματικός και ένα οπλίτης, της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που είχαν βάρδια στο χώρο και δεν ρους επιτράπηκε να βγουν, ενώ έξω από την πύλη του camp βρέθηκε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από τους 147 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο χώρο κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, σε κινητοποίηση φέρεται να προχώρησαν περίπου 20, ενώ το αίτημα για μεταφορά σε διαμερίσματα ήταν καθολικό.

Η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική και δεν δημιουργήθηκε ένταση, ενώ από την πρώτη στιγμή στο σημείο, μετέβησαν ο διοικητής κι αστυνομικοί του Α.Τ. Βόλου, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.

Εκπρόσωποι ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις και μετά από συζητήσεις με τους πρόσφυγες, αποφασίστηκε να λήξει η διαμαρτυρία στις 5 το απόγευμα.
Τέλος έγινε γνωστό, ότι, λόγω της κατάστασης, δεν έγιναν μαθήματα στα προσφυγόπουλα σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.