Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου: Οι γυναίκες στη Δικαιοσύνη

Print
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Έναν καλαίσθητο σελιδοδείκτη για την Ημέρα της Γυναίκας, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, για τις Γυναίκες στη Δικαιοσύνη, που αφορά τοπικούς και υπερτοπικούς σταθμούς ενός αιώνα κοινωνικής εξέλιξης.

Ο πρώτος σταθμός ξεκινάει από το 1925, που δόθηκε η δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος δικηγόρου από γυναίκα στην Αθήνα και ακολουθούν το 1938 η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στη Θεσσαλία και το 1940 η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στο Βόλο, που ήταν η Ελένη Κλ. Λάμπρου.

Το 1952 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η βολιώτισσα δικηγόρος Ελένη Σκούρα, ενώ το 1955 δόθηκε η δυνατότητα εισόδου των γυναικών στο Δικαστικό Σώμα. Το 1959 ήταν η χρονιά της πρώτης γυναίκας δικαστή (πάρεδρος), το 1975 η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας και το 1981 η Καλυψώ Αντύπα ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Πρωτοδικείο Βόλου.
Το 1984 η πρώτη γυναίκα σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου Δήμητρα Αλεξανδρίδου και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου Μαρία Ψαράγκαθου.
Το 1987 εξελέγη η πρώτη γυναίκα σε διοικητική θέση ευθύνης στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου Κλεοπάτρα Σακελλαροπούλου (ταμίας), το 1999 ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ Αλεξανδρούπολης γυναίκα, το 2011 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και το 2018 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το 2019 ήταν το έτος Γυναίκας Δικηγόρου και το 2022 το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου είναι 57,2% με συμμετοχή έξι γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.