Ένα «μεγαλόπνοο» σχέδιο φαίνεται πως έχει για την πόλη η δημοτική αρχή Βόλου. Να μετατρέψει τους δρόμους του κέντρου σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, χωρίς από την άλλη πλευρά να έχει δρομολογήσει, που θα σταθμεύσουν τα ΙΧ, αλλά και τα δίκυκλα, καθώς με το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης δεν υπάρχει στο κέντρο δωρεάν σημείο στάθμευσης, ενώ δεν υπάρχουν και δημοτικοί χώροι στάθμευσης. Αυτή τη φορά ο Δήμος παρουσιάζει τη μετατροπή της Ιάσονος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας «κόβοντας» ουσιαστικά μία λωρίδα κυκλοφορίας, ως έργο για την αναβάθμιση των πεζοδρομίων, προκαλώντας ήδη πολλά και κυρίως δυσμενή σχόλια.
Το έργο της αποκατάστασης και αναβάθμισης πεζοδρομίων στην Ιάσονος ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους παρουσίασε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας, με σκοπό την ένταξή του στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου: «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2024».
Το έργο επιφανειακά αφορά στη διαπλάτυνση και αναβάθμιση των πεζοδρομίων της οδού Ιάσωνος με χρήση βιοκλιματικών υλικών και ενίσχυση της φύτευσης, ωστόσο αποτελεί μία πρόταση για την αλλαγή της οδού Ιάσονος, τη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και το «πετσόκομα» μίας λωρίδας, σε μία από τις κεντρικότερες αρτηρίες της πόλης και μάλιστα χωρίς καμία συγκοινωνιακή μελέτη, μιας και το έργο αφορά στα…πεζοδρόμια.
Κι ενώ μέχρι πρότινος ο Δήμος ζητούσε κυκλοφοριακές μελέτες για καταστήματα 300 τμ και άνω, ο ίδιος δεν έχει προβεί σε μία τέτοια μελέτη, για ένα έργο, που θα αλλάξει ουσιαστικά το πρόσωπο και τη λειτουργία μίας από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης.
Σύμφωνα με την πρόταση και το σχέδιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών η οδός Ιάσωνος διαμορφώνεται ως μια οδός ήπιας κυκλοφορίας περιορίζοντας σημαντικά την κίνηση των Ι.Χ. εντός του κέντρου της πόλης του Βόλου, μειώνοντας την ταχύτητα κυκλοφορίας των οχημάτων και τον κυκλοφοριακό θόρυβο και προωθώντας το βάδισμα και τη χρήση ποδηλάτου αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή μελέτης. Στο βόρειο πεζοδρόμιο προβλέπεται η δημιουργία εσοχών για ολιγόλεπτη στάθμευση, θέσεις ΑΜΕΑ και θέσεις ΜΟΤΟ.
Βέβαια, στην έκθεση αυτή δεν αναφέρεται πως θα ενισχυθεί το ποδήλατο για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος και δεν υπάρχει και δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να επικοινωνούν με την οδό Ιάσονος.

Το έργο όπως παρουσιάζεται λοιπόν, αφορά στη διαπλάτυνση και αναβάθμιση των πεζοδρομίων της οδού Ιάσονος με χρήση βιοκλιματικών υλικών και ενίσχυση της φύτευσης. Με αυτό τον τρόπο αποκαθίστανται οι ζημιές που προκλήθηκαν από το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel , σημειώνεται στην απόφαση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας, που έπληξε την πόλη του Βόλου, αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά η εν λόγω περιοχή και προωθείται η βιώσιμη κινητικότητα.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας ενέκρινε την εν λόγω πρόταση, η οποία θα πρέπει να περάσει από την Δημοτική Επιτροπή κι έπειτα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η πρόταση
Προτείνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών η διατήρηση μιας λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα και μιας λωρίδας για αποκλειστική διέλευση λεωφορείων και ταξί. Το πλάτος της οδού που απομένει θα χρησιμοποιηθεί για την διαπλάτυνση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων με χρήση βιοκλιματικών υλικών.
Στο βόρειο πεζοδρόμιο προβλέπεται η δημιουργία εσοχών για ολιγόλεπτη στάθμευση ανεφοδιασμό καταστημάτων, στάθμευση ΑΜΕΑ στάθμευση ΜΟΤΟ. Και στα δύο πεζοδρόμια προβλέπεται φύτευση νέων δέντρων και καλλωπιστικών φυτών ενώ θα τοποθετηθούν και …παγκάκια στον κυρότερο δρόμο, που συνδέει τον Βόλο με το Πήλιο!
Παράλληλα, προκειμένου να γίνει το έργο, θα «ξηλωθούν» και όποια δέντρα υπάρχουν στον δρόμο, για να τοποθετηθούν τα νέα, ενώ η παρέμβαση φαίνεται να γίνεται από την οδό Μπόρελ ως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι εργασίες
Οι επιμέρους εργασίες και τα υλικά κατασκευής έχουν ως ακολούθως:
1. Καθαίρεση άοπλου σκυροδέματος.
Πρόκειται για την καθαίρεση άοπλων σκυροδεμάτων (υποβάσεων) των υφιστάμενων πεζοδρομίων, του υφιστάμενου ρείθρου και κρασπέδου. Κατόπιν γίνεται συσσώρευση των προϊόντων καθαιρέσεως προς φόρτωση, φορτοεκφόρτωσή τους με μηχανικά μέσα, και μεταφορά τους προς απόρριψη, με αυτοκίνητο.
2. Καθαίρεση πλακοστρώσεων
3. Γενική εκσκαφή, είτε με μηχανικά μέσα, είτε με τα χέρια, συσσώρευση των προϊόντων εκσκαφών προς φόρτωση, φορτοεκφόρτωσή τους με μηχανικά μέσα, και μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
4.Τοποθέτηση κρασπέδων από μάρμαρο, διατομής 0,15Χ0,26 μ. με απότμηση, και ρείθρου από σκυρόδεμα, τραπεζοειδούς διατομής, (ύψους 0,25μ. – 0,23μ. και πλάτους 0,25μ.), με επίκλιση ρείθρου 8,00%.
6. Υπόβαση πεζοδρομίου από σκυρόδεμα C16/20 οπλισμένο με χαλύβδινο δομικό πλέγμα Β 500C.
7. Πλακόστρωση πεζοδρομίων, με πλάκες βιοκλιματικου τύπου ορθογωνισμένες, πάχους 3 εκ., διαστάσεων από 0,40×0,40μ, με αρμούς μέσου πάχους 2 εκ. αρμολογούμενους με τσιμεντοκονίαμα των 450 kg. οι οποίες στερεώνονται με τσιμεντοκονίαμα, πάνω στην υποδομή από σκυρόδεμα.
8. Φιλέτα μαρμάρου: Τοποθέτηση φιλέτων από μάρμαρο σκληρό έως εξαιρετικά σκληρό πάχους 3εκ. στα πεζοδρόμια, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Επεξεργασία της επιφάνειας του μαρμάρου με μηχανικά μέσα ή εργαλεία και ηλεκτροεργαλεία χειρός, για την απόκτηση αδρής επιφάνειας.
9. Επίστρωση με κυβόλιθους από φυσικούς λίθους διαστάσεων: 10x5x20εκ. με κολυμβητή τοποθέτηση πάνω στην υποδομή από σκυρόδεμα σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.
10. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού: Μετά το πέρας των εργασιών, γίνεται η τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φωτιστικά σώματα, πινακίδες κλπ)
Λόγω της προτεινόμενων παρεμβάσεων το υπάρχων δίκτυο ομβρίων θα μετατοπιστεί και στις δύο πλευρές του δρόμου ώστε να επιτευχθεί σωστή απορροή των υδάτων






























