Με ιδιαίτερη χαρά το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ανακοινώνει δύο σημαντικές επιτυχίες των μαθητών και μαθητριών του Ομίλου Γερμανικών, που αναδεικνύουν την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα τους.
Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) επιπέδου Α1/Α2 στις 10 και 11 Μαΐου και σημείωσαν επιτυχία με πολύ καλές επιδόσεις. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, την Παρασκευή 18 Ιουλίου από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, επιβεβαίωσε την αξιέπαινη προσπάθειά τους και την πρόοδό τους στη γερμανική γλώσσα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που πέτυχαν στο επίπεδο Α2 είναι οι: Α. Γεωργία (Β΄ Γυμνασίου), Γ. Αλέξανδρος (Α΄ Λυκείου), Γκαραγκούνης Παναγιώτης (Α΄ Λυκείου), Γ. Ιωάννης-Χρήστος (Α΄ Λυκείου), Μπράτσος Αργύριος (Α΄ Λυκείου), Τσώλη Χριστίνα (Γ΄ Γυμνασίου), Χατζησταμούλης Απόστολος (Α΄ Λυκείου). Στο επίπεδο Α1 επιτυχών είναι ο μαθητής Σκαμπάλης Θεόδωρος (Α΄ Λυκείου).
Η επιτυχία αυτή είναι καρπός της συστηματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στον Όμιλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας «ΜαθΑ.Ι.νουμε ΓερμανΙ.Κ.ά» κατά το σχολικό έτος 2024–2025. Μέσα από τη συμμετοχή τους στον Όμιλο, οι μαθητές και οι μαθήτριες μοιράστηκαν τη χαρά της μάθησης της γερμανικής γλώσσας και εργάστηκαν με ενθουσιασμό και συνέπεια για την επίτευξη του κοινού τους στόχου. Πέρα από την προετοιμασία για τις εξετάσεις του ΚΠγ, ο Όμιλος στόχευσε στην ενίσχυση της γλωσσομάθειας μέσα από καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση μεθόδων Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που πρόσφεραν μια πιο διαδραστική και εξατομικευμένη μαθησιακή εμπειρία.
Στο πλαίσιο του ίδιου Ομίλου και της Καινοτόμου Δράσης “Καλλιεργώντας τον γραμματισμό Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο μάθημα ξένης γλώσσας στο Λύκειο” υλοποιήθηκε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Unpacking AI: A critical look at its benefits, risks and ethics”, το οποίο βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του προγράμματος ήταν η κ. Οικονόμου Ευαγγελία (Αγγλικής Φιλολογίας) και η κ. Φωτεινοπούλου Βασιλική (Γερμανικής Φιλολογίας).
Το έργο eTwinning, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με σχολεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της TN, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη γύρω από τη χρήση της και να τους καθοδηγήσει στην ασφαλή και υπεύθυνη αξιοποίησή της.

Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως καταιγισμός ιδεών, ομαδική έρευνα, συνεργατική δημιουργία αφισών, τηλεσυναντήσεις και διαδικασίες αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ανέδειξαν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία τους, εξερευνώντας από κοινού με τους Ευρωπαίους συνομήλικους τους τα οφέλη αλλά και τις προκλήσεις της ΤΝ σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία και η καθημερινή ζωή.
Ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Σάββας Τσολάκης και ο Σύλλογος Διδασκόντων συγχαίρουν θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις διακρίσεις τους. Επίσης, η υπεύθυνη του Ομίλου και της Καινοτόμου Δράσης, κ. Βασιλική Φωτεινοπούλου, συγχαίρει από καρδιάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, εκφράζοντας τη χαρά και την περηφάνια της για την πορεία και τα επιτεύγματά τους, τους ευχαριστεί πολύ για την αγαστή συνεργασία και τους εύχεται ολόψυχα «Εις ανώτερα».
Ο Όμιλος Γερμανικών «ΜαθΑ.Ι.νουμε DEUTSCH!» θα συνεχίσει τις εργασίες του και τη νέα σχολική χρονιά 2025-2026, δίνοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν περαιτέρω τις γλωσσικές τους δεξιότητες στη γερμανική γλώσσα και να γνωρίσουν τις εφαρμογές της TN μέσα από καινοτόμες δράσεις.































