Δωροθέα Κολυνδρίνη: Νόμιμη η κοπή των δένδρων όταν εμποδίζουν τη ροή του ποταμού

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Στο θέμα της κοπής των δένδρων στους χειμμάρων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολινδρίνη, η οποία τόνισε ότι η κοπή των δένδρων γίνεται σύμφωνα με τον νόμο ορίζει ότι πρέπει να απομακρύνονται όταν εμποδίζουν την ροή του ποταμού.
Σεβόμαστε κατ’αρχάς την απόφαση της δικαιοσύνης. Ωστόσο είναι μια απόφαση που βασίστηκε αφενός στην σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου, η οποία δεν ήταν προαπαιτούμενη, αλλά παρόλα αυτά θέλαμε την συνεργασία της, καθώς είναι η αρμόδια υπηρεσία, αλλά και ο νόμος λέει ότι μπορούν να απομακρύνονται ή να αποκόπτονται δέντρα ή υλικά που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή στην κοίτη των χειμάρρων. Μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένοι κορμοί παρότι υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα, όχι αυτής της έντασης, δεν είχαν μετακινηθεί, τόνισε.

Με τις τελευταίες πλημμύρες μετακινήθηκε μεγάλος αριθμός δέντρων, οι οποίοι έφραξαν τις γέφυρες και προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα ειδικά σε περιοχές όπως ο Κραυσίδωνας που ήταν πιο στενός και προκλήθηκε υπερχείλιση. Με βάση τον νόμο και στην σύμφωνη γνώμη του δασάρχη, προβήκαμε στην απομάκρυνση μερικών κορμών δέντρων, οι οποίοι κρίθηκαν απαραίτητο να απομακρυνθούν. Κάποιοι κάτοικοι και περιβαλλοντικά κινήματα της περιοχής προέβησαν σε προσωρινή διαταγή, κοινώς ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάστηκαν χθες και δικαιώθηκαν, με την έννοια ότι δόθηκε απόφαση προσωρινής άρσης της αποκοπής δέντρων, μέχρι και την Πέμπτη 2/10, όταν και θα εκδικαστεί η υπόθεση και θα βγει απόφαση σχετικά με την συνέχιση ή μη των εργασιών, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης.

«Οφείλουμε να σεβαστούμε την δικαιοσύνη, αλλά σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη δεν μπορούμε από την μια να δαιμονοποιούμε τα δέντρα που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού και να ζητούμε να κοπούν, αλλά όταν κόβονται να δενόμαστε πάνω. Δεν απαιτείται κάποια μελέτη, αυτό που απαιτείται είναι η αποτύπωση των συγκεκριμένων δέντρων, που έχουν συγκεκριμένο αριθμό. Τεχνική έκθεση είναι αυτή, δεν προβλέπεται μελέτη από κανένα νομικό πλαίσιο», ανέφερε η κα Κολυνδρίνη.

Τα δέντρα που βρίσκονται στις κοίτες των χειμάρρων είναι 100 χρόνων, οπότε δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική εάν προβλέπεται ή όχι από την στιγμή που ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει ότι πρέπει να απομακρύνονται όταν εμποδίζουν την ροή του ποταμού. Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών έχουν αποδείξει ότι αυτά τα δέντρα έπαιξαν επιβαρυντικό ρόλο και έπρεπε να απομακρυνθούν. Εμείς έχουμε και το προηγούμενο των δύο πλημμυρών, δεν αποφασίσαμε ξαφνικά να κόψουμε δέντρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι πρότινος δεν τα κόβαμε. Δεν θέλαμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τους κατοίκους, σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.