«Δύο συμπληρωματικές φωνές της σύγχρονης Ορθόδοξης Θεολογίας»: E-διάλεξη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Η όγδοη και τελευταία διαδικτυακή διάλεξη της σειράς «Καιρός του Ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.

Ομιλητής ήταν ο π. Μπράντον Γκάλαχερ, Καθηγητής Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το θέμα που παρουσιάστηκε ήταν «π. Σέργιος Μπουλγκάκωφ και π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ: Δυο συμπληρωματικές φωνές της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας». Η διάλεξη δόθηκε στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και την παρακολούθησαν πολλοί ακροατές από όλη την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες. Την εκδήλωση συντόνισε η Κατερίνα Πεκρίδου, Εκτελεστική Γραμματέας για τον θεολογικό διάλογο του Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σχέση του π. Σεργίου Μπουλγκάκωφ (1871-1944) και του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ (1893-1979), τους οποίους χαρακτηρίζει ως τους «δίδυμους κολοσσούς της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας». Όπως το έθεσε ο π. Μπράντον, «καθένας από αυτούς τους άνδρες, με τον δικό του τρόπο, έχει καθορίσει τα σύγχρονα βασικά θέματα και τους κεντρικούς προβληματισμούς για την Εκκλησία και την ακαδημαϊκή θεολογία […] Ο Μπουλγκάκωφ και ο Φλωρόφσκυ είναι, πάνω απ’ όλα, εξίσου απαραίτητοι για να βοηθήσουν την Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη ακαδημαϊκή θεολογία απέναντι στη μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα: να ανταποκριθεί θετικά στη Δύση και τον κόσμο που βρίσκεται εκτός των παραδοσιακών Ορθόδοξων πολιτισμών και να κατορθώσει να αναπτύξει ένα μελλοντικό όραμα για τον εκσυγχρονισμό και την κοσμικότητα, σύμφωνο με την παράδοση και την ιστορία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ανατολής (δηλαδή ενός διαφορετικού εκσυγχρονισμού και Ορθόδοξης κοσμικότητας) ως εναλλακτική λύση στα οράματα που προσφέρονται από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αποφεύγοντας αφενός να θεωρήσει τη Δύση ως προϊόν διαφθοράς και αφετέρου να αντιμετωπίσει την Ορθόδοξη Ανατολή έξω από το ιστορικό της συμφραζόμενο. Κατά τον π. Γκάλαχερ καλούμαστε εν τέλει να αλληλεπιδράσουμε δημιουργικά όχι μόνο με τα κοινά θέματα και των δύο θεολόγων αλλά και να δούμε ότι τα δύο ξεχωριστά οράματά τους, που χαρακτηρίζονται από τις πολύ διαφορετικές απόψεις τους, είναι, ανάλογα με το πλαίσιο, εξίσου απαραίτητα και αξιοποιήσιμα, ανάλογα με τις ανάγκες της Ορθόδοξης θεολογίας στο μέλλον».

Ο αιδεσιμώτατος Δρ. Μπράντον Γκάλαχερ είναι Καθηγητής Συστηματικής και Συγκριτικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ (Ντέβον, Μεγάλη Βρετανία), ενώ παλαιότερα υπήρξε ερευνητής στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, της Νοτρ Νταμ (Ιντιάνα, ΗΠΑ) και του Ντοσίσα (Κυότο, Ιαπωνία). Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ελευθερία και αναγκαιότητα στη σύγχρονη τριαδική θεολογία (Freedom and Necessity in Modern Trinitarian Theology, Οξφόρδη, 2016), και συνεπιμελητής των συλλογικών τόμων Η πατερική μαρτυρία του Γεωργίου Φλωρόφσκυ: Ουσιώδη Θεολογικά Κείμενα (The Patristic Witness of Georges Florovsky: Essential Theological Writings, μαζί με τον Πωλ Λαντουσέρ, Λονδίνο, 2019) και Ο ζων Χριστός: Η θεολογική κληρονομιά του Γεωργίου Φλωρόφσκυ (The Living Christ: The Theology Legacy of Georges Florovsky, μαζί με τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, υπό έκδοση). Επί του παρόντος προετοιμάζει ένα βιβλίο για την εκκλησιολογία, την εσχατολογία και τον οικουμενισμό του π. Σεργίου Μπουλγκάκωφ. Είναι διάκονος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016, υπήρξε συνεργάτης επί των θεολογικών θεμάτων στο Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.