Ειδική συνεδρίαση του ΔΣ ζητά η ΛΑΣ για τον νέο εκλογικό νόμο

Πρόταση πραγματοποίησης ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τον νέο εκλογικό νόμο ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση, που βλέπει ότι με την εφαρμογή του μειώνονται κατά 12 οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου.
Όπως αναφέρει στο έγγραφο αίτημα προς ο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου, καταθέτουμε το παρακάτω αίτημα ζητώντας την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο για Περιφέρειες και Δήμους, προκειμένου να τοποθετηθούν επί των νέων αντιδημοκρατικών – αντιδραστικών μέτρων όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου.

Η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες, με πρόσχημα την “κυβερνησιμότητα” στις περιφέρειες και στους δήμους, κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει να εφαρμόσει ένα προκλητικό και αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη, παντοδύναμη – με ένα ποσοστό 43%+1 ψήφο, να αναδεικνύεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα να παίρνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, όταν για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό, τονίζει η παράταξη.
Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, θέτει αντιδημοκρατικά πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο. Όριο που από μόνο του, δεν διασφαλίζει την δυνατότητα εκπροσώπησης, η οποία συναρτάται και με τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, που μειώνει κατά πολύ τον αριθμό τους. Η μείωση ξεκινάει με μια κλιμάκωση που ανεβαίνει από τους μικρούς δήμους στους μεγαλύτερους. Για παράδειγμα, σε σχέση με τον Δήμο Βόλου, η μείωση η φτάνει τους μείον 12 από τα 49 μέλη που έχει σήμερα. Επιπλέον επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφιοτήτων, επισημαίνει.

«Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μας δεν είναι ξεκομμένη από τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ανατροπές που προωθούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και από το νέο κύκλο τέτοιων αντιλαϊκών αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και ενιαία οι ανάγκες και οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανταπόδοσης, η εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, κλπ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου, με βάση την εξέλιξη αυτή και με δεδομένη την βούληση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με μοναδικό θέμα συζήτησης, την τοποθέτηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες και στους δήμους», αναφέρεται στο αίτημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.