Εκδήλωση απόδοσης τιμής σε συγγραφείς της παιδικής και εφηβικής Λογοτεχνίας

Διάκριση στην Αγγ. Βαρελά και την Μαρίζα Ντε Κάστρο, στο πλαίσιο του «4ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» στον Βόλο

Το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, για τέταρτη χρονιά υλοποιείται στη Ν. Ιωνία του Βόλου κι έχει στόχο να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για το βιβλίο, να τους δώσει την ευκαιρία γνωριμίας τους με αξιόλογους συγγραφείς και εικονογράφους και να απολαύσουν την επαφή μου με τα βιβλία μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων που προσφέρονται στα εργαστήρια. Το φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απευθύνεται και σε ενήλικο κοινό, γονείς και εκπαιδευτικούς παράλληλα, ώστε να αναδειχθούν τρόποι και μέθοδοι προσέγγισης του βιβλίου με καινοτόμους και σύγχρονους τρόπους. Συγκεντρώνει επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο, και από πέρυσι έχει καθιερωθεί να τιμώνται δύο πρόσωπα που με το έργο τους προσφέρουν σημαντικά στο χώρο του Παιδικού Βιβλίου.
Η κίνηση αυτή προέκυψε από την αγαστή συνεργασία της επιτροπής του Φεστιβάλ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα μετά από πρόταση της καθηγήτριας Τ. Τσιλιμένη, επιστημονική υπεύθυνη της Κατεύθυνσης Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Τ.Π.Ε.

Τιμητική διάκριση στις συγγραφείς
Αγγελική Βαρελλά και Μαρίζα Ντεκάστρο

Για το 4ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου η Οργανωτική επιτροπή στην εκδήλωση λήξης των εργασιών του φεστιβάλ, θα απονείμει τιμητική διάκριση στις συγγραφείς Αγγελική Βαρελλά και Μαρίζα Ντεκάστρο. Και οι δυο με το έργο τους(συγγραφικό και κριτικογραφία) έχουν προσφέρει σημαντικά στην εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας και του ποιοτικού λογοτεχνικού αλλά και του βιβλίου γνώσεων.
Η κ. Βαρελλά είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στο παιδικό κοινό με τα ποικίλης θεματικής βιβλία της και το χιούμορ που τα διακρίνει, στοιχείο απαραίτητο στο παιδικό βιβλίο. Ήταν πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, σωματείο για την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας επί πολλά έτη, έχει επισκεφτεί δεκάδες σχολεία και βιβλιοθήκες, έχει γράψει αναγνωστικά και έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά εγχειρίδια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πολλά από τα βιβλία της έχουν διακριθεί και βραβευτεί από τους σημαντικότερους φορείς που εκπροσωπούν το παιδικό βιβλίο.
Η κ. Ντεκάστρο, ενεργοποιείται τόσο στο χώρο της συγγραφής, κυρίως με βιβλία γνώσεων, όσο και στη μετάφραση. Ιδιαίτερα ασχολείται με ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα και έτσι με έναν ιδιαίτερο τρόπο, συνδυάζοντας λογοτεχνικότητα και ενημέρωση, δημιουργεί βιβλία πρωτότυπα και ελκυστικά για τα παιδιά. Η σημαντικότητα της, αφορά επίσης και στην ανάδειξη ενός τομέα που στην Ελλάδα ασθμαίνει δηλαδή στην κριτική του παιδικού βιβλίου. Επί σειρά ετών ασκεί κριτικογραφία σε στήλες ένθετων επώνυμων έντυπων μέσων και τελευταία σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Η κριτική του βιβλίου απέχει πολύ από την βιβλιοπαρουσίαση και είναι σημαντική, καθώς αναδεικνύει τα ποιοτικά βιβλία και τους τρόπους που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας Βόλου. Η καθηγήτρια Τ.Τσιλιμένη θα παρουσιάσει εν συντομία το προφίλ των δυο τιμώμενων προσώπων, ώστε να διαφανεί σε αδρές γραμμές η πορεία τους και το έργο τους, θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τις τιμώμενες συγγραφείς και στη συνέχεια θα απονεμηθούν οι τιμητικές διακρίσεις.
Η βραδιά θα ανοίξει με αφήγηση παραμυθιού για μεικτό κοινό, από την εξαιρετική και έμπειρη αφηγήτρια Φίλια Δενδρινού και θα ολοκληρωθεί με μουσική, από τη χορωδία του 10ου Γυμνασίου Βόλου και του Γυμνασίου Ιωλκού, υπό τη διεύθυνση της κας Κατερίνας Αποστολοπούλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.