ΕΛΓΑ: Προκαταβολή άμεσα στους αγρότες και αποζημιώσεις το 2021

Τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας από τη Μαγνησία

Δέσμευση για γενναία προκαταβολή άμεσα, ίσως και εντός του Οκτωβρίου, στο φυτικό κεφάλαιο που έπαθε ζημιά από τα έντονα φαινόμενα που έφερε ο κυκλώνας «Ιανός» και αποζημιώσεις από τη νέα χρονιά, έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας, που συμμετείχε σε σύσκεψη το μεσημέρι στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία φορέων και εκπροσώπων της αγροτικής οικονομίας κυρίως από την περιοχή του Αλμυρού.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι ζημιές προκλήθηκαν, μόνο στην περιοχή του Αλμυρού, σε 4.500 στρέμματα βαμβάκι, 1000 στρέμματα ελαιόδενδρα και 1500 στρέμματα καλαμπόκι, ενώ περίπου 100 ζώα θανατώθηκαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο Ιανός στην περιοχή του Αλμυρού, σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών. Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα αφορά το πως θα αποζημιωθούν οι έγγειες ιδιοκτησίες και τα μηχανήματα που καταστράφηκαν επισήμανε ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.


Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι ο ρυθμός καταγραφής των ζημιών είναι ικανοποιητικός, ήδη ολοκληρώθηκε για το ζωικό κεφάλαιο ενώ αποφασίστηκε να δοθεί μια γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο για όλους με προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν υποστεί ζημιές στο 100% της παραγωγής. Το ζωικό κεφάλαιο, επίσης αποτελεί προτεραιότητα οπότε με την ολοκλήρωση των δηλώσεων θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, αποφασίστηκε να ενισχυθεί το υποκατάστημα του Οργανισμού στη Λάρισα με 50 επιπλέον εκτιμητές από άλλα υποκαταστήματα, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν η πλήρης εικόνα των απωλειών και να δοθούν άμεσα χρήματα στους πληγέντες, ενώ αν απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό μπορεί να διατεθεί από τον ΕΛΓΑ. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού υπενθύμισε ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις 5 Οκτωβρίου και δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης.

Να δοθεί 50% προκαταβολή
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στη Θεσσαλία υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή. «Σε αυτές τις περιοχές η αποζημίωση χρειάζεται να είναι συλλογική και οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση», τόνισε.
Ο κ. Αγοραστός συνέχισε ότι μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό όπως μηχανήματα, πομόνες, καρούλια, λάστιχα, που ήδη καταγράφονται, ώστε να μπορέσει να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν, κάτι στο οποίο θα συμβάλλει η συνεργασία όλων. Για την αποζημίωση στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, ο περιφερειάρχης είπε ότι χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες και απλοποίηση. Για όσα ζώα δεν έχουν απομακρυνθεί, προβλέπεται ειδική διαδικασία ψεκασμού και υγειονομικής αξιολόγησης για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρις ότου είναι εφικτή η προσέγγιση και η περισυλλογή τους, επισήμανε.

Μεγάλες ζημιές στον Αλμυρό
Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, τόνισε ότι ο Δήμος εξαρχής έστησε μηχανισμό για την καταγραφή των ζημιών κάθε είδους. «Καταγράφουμε τα πάντα και κανείς δεν έχει παράπονο ενώ και οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή. Ελπίζουμε να δοθούν και γρήγορα οι αποζημιώσεις. Το πρόβλημά μας εμάς κυρίως είναι οι έγγειες ιδιοκτησίες», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές από τις πλημμύρες σε περίπου 4.500 στρέμματα βαμβάκι, 1000 στρέμματα ελαιόδενδρα και 1500 στρέμματα καλαμπόκι, η απώλεια 100 ζώων, ενώ οι καταγραφές συνεχίζονται. «Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν ακόμη και αυτοί που στην ουσία έχασαν τα χωράφια τους, που εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους νερού και έγιναν πλέον ρέματα», ανέφερε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.