Έλλη Σαμουηλίδη: “Κερκόπορτα” για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Τόνισε η β’ αντιπρόεδρος των εμπόρων για το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή

Κερκόπορτα για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, χαρακτήρισε την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την Τρίτη με την οποία δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Κυριακή, η Έλλη Σαμουηλίδη B’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες καταργήθηκαν, αποδείχθηκε ότι δεν προσφέρουν τίποτε στην αγορά και στο καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με την κα Σαμουηλίδη προσθέτοντας ότι πλέον οι Κυριακές που αξίζει να λειτουργήσει η αγορά είναι συγκεκριμένες και είναι την περίοδο των εορτών και όχι η προσεχής Κυριακή που δίνει τη δυνατότητα η κυβέρνηση με τον τροπολογία που πέρασε. Για το θέμα συνεδρίασε χθες εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας το οποίο αποφάσισε να συστήσει στα μέλη του να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η κα Σαμουηλίδη τόνισε ότι εδώ και χρόνια που έχουν εφαρμοστεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, που έχουν αποτέλεσμα τις πρώτες Κυριακές να λειτουργούν τα καταστήματα, οι Εμπορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα διαπίστωσαν ότι το μέτρο δεν αποδίδει, γιατί ο τζίρος που γίνεται την Κυριακή εκείνη, αφαιρείται από τον συνολικό τζίρο της εβδομάδας, με αποτέλεσμα Εμπορικοί Σύλλογοι και Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου να ζητούν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
«Πριν από λίγους μήνες καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, πράγμα που σημαίνει αυτονόητα ότι καταργήθηκαν και οι Κυριακές. Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου εντελώς ξαφνικά πέρασε σε μια τροπολογία νομοσχεδίου για την κλιματική κρίση και για το κομμάτι των εμπόρων δεν υπήρξε συνεννόηση και διαβούλευση, ούτε καν οι απόψεις των οργάνων, που ορίζει να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την προσεχή Κυριακή», τόνισε η β’ αντιπρόεδρος των εμπόρων.

Η ίδια τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή υπάρχει αχρείαστη αναστάτωση και εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει Κερκόπορτα για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Όπως ανέφερε, τα μεγάλα καταστήματα μπορεί να μην ωφελούνται από τη μια Κυριακή, ίσως όμως επωφεληθούν από τη συνεχόμενη λειτουργία τους τις Κυριακές, κάτι που είναι αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Τόνισε δε ότι έγιναν προωθητικές ενέργειες στην τηλεόραση, συγκεκριμένων αλυσίδων πριν ακόμη την ανακοίνωση του υπουργείου, κάτι που εκ του αποτελέσματος δείχνει ότι υπήρξε συνεννόηση…
Όπως ανέφερε, οι έμποροι δεν αρνούνται να ανοίξουν και να δουλέψουν, αλλά ζητούν να υπάρχει κάποιο κίνητρο, γιατί υπάρχει ένα έξτρα κόστος υπαλληλικό και ενεργειακό και μια κόπωση.
Για την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα που η αγορά είναι ανοιχτή, η β’ αντιπρόεδρος ανέφερε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν επί 20 ημέρες κάθε μέρα πρωί-απόγευμα.

Η κα Σαμουηλίδου ανέφερε ότι οι αποφάσεις είναι προαιρετικές, το υπουργείο δίνει το δικαίωμα σε όσους θέλουν να ανοίξουν και ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει στα μέλη του να μην ανοίξουν και να τηρήσουν το ωράριο όπως ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 08.30 ως 14.30 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 08.00-14.00 και 17.00-20.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή.
Η β’ αντιπρόεδρος τόνισε ότι δεν εξετάζεται η λειτουργία του συνεχούς ωραρίου με κλείσιμο καταστημάτων όταν νυχτώνει, για μείωση του κόστους ενέργειας, που όμως για να εφαρμοστεί πρέπει να γίνει νόμος, καθώς κανένας Σύλλογος δεν μπορεί να αποφασίσει και οι προτάσεις του να γίνουν υποχρεωτικές.

Για το καλάθι νοικοκυριού
Για τον θεσμό του καλαθιού νοικοκυριού, η αντιπρόεδρος των εμπόρων ανέφερε ότι θα δούμε, αφού αρχίσει να δουλεύει, αν θα έχει ουσιαστικό όφελος.
Επίσης είπε ότι από έρευνα που έκανε, σε τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στη μια μόνο εμφανίζεται η τιμή πριν και μετά και οι άλλες όχι, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει συγκράτηση τιμών, ενώ τα προϊόντα του καλαθιού στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικής ετικέτας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.