Με δύο δικαστές ενισχύεται το Πρωτοδικείο Βόλου

Όπως έγινε γνωστό στον αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος

Η ικανοποίηση του αιτήματος του συνόλου των λειτουργών της Δικαιοσύνης του Πρωτοδικείου Βόλου για την έκτακτη ενίσχυσή του με πρωτοδίκες, έχει δρομολογηθεί, με παρέμβαση της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα στην τελετή αγιασμού του νέου Δικαστικού έτους, που έγινε από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, παρουσία των δικαστών, εισαγγελέων, πλήθους δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων.

Σε συνέχεια επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα για το θέμα με την Πρόεδρο Πρωτοδικών Βόλου Άννα Ρήγα και τον πρόεδρο του δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστο Στρατηγόπουλο, την Παρασκευή 14/09 η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επισκέφτηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου στην Αθήνα. Εκεί διασφαλίστηκε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης το αίτημα έγινε αποδεκτό και ήδη έχουν σταλεί τα απαραίτητα έγγραφα στον Άρειο Πάγο που έχει την εκτελεστική αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για την απόσπαση των Πρωτοδικών.
Συνεπώς, σύντομα αναμένεται δύο πρωτοδίκες να αποσπαστούν στο Πρωτοδικείο Βόλου προκειμένου να βοηθήσουν στην εκτόνωση του φόρτου των ποινικών και πολιτικών υποθέσεων, καθώς τρεις πρωτοδίκες

Με την ευκαιρία της έναρξης του δικαστικού έτους η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη παραβρέθηκε στην εκδήλωση του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, όπου και έγινε αναφορά στις θετικές εξελίξεις. Επίσης, ευχαρίστησε για την επιτυχή συνέργεια και συνεργασία την Πρόεδρο Πρωτοδικών Βόλου Άννα Ρήγ,α η οποία κατ’ αρμοδιότητα υπέβαλε εγγράφως το αίτημα για την απόσπαση δικαστών προκειμένου να ενισχύσουν την υπηρεσία, αλλά και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλο, ο οποίος συνέδραμε την υπόθεση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες διαβιβάστηκαν από την Μ. Χρυσοβελώνη στον αρμόδιο Υπουργό Μ. Καλογήρου ο οποίος από την αρχή υποδέχθηκε θετικά το ζήτημα και ενήργησε άμεσα για την αντιμετώπιση του.

Οι δικηγόροι
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Στρατηγόπουλος εξέφρασε την χαρά του που τον αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος τέλεσε ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, που έλκει την καταγωγή του από τα Λεχώνια και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Βόλο.
Όπως είπε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης «μας έκανε τιμή να αποδεχθεί πρόταση να είναι ομιλητής στην ετήσια εκδήλωσή μας για τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στις 3 Οκτωβρίου και η προτροπή μου είναι την εκδήλωση αυτή να την αγκαλιάσουμε γιατί αφορά όλους μας». Για την έναρξη του δικαστικού έτους είπε ότι φέρει στο ακέραιο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. «Νομίζω ότι η σχέση μας μαζί τους είναι εδώ και παρά πολλά χρόνια βιωματική με τη σκληρή έννοια του όρου. Σήμερα περιορίζομαι να πω ότι ως λειτουργοί της δικαιοσύνης, ο καθένας με την ιδιότητά του και τις ευθύνες του, οφείλει να τοποθετηθεί διλημματικά», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΒ.
Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει ο χώρος της δικαιοσύνης είναι κάτι που θα μας στρέψει σε ένα Βατικανό που ο καθένας θα ασχολείται με τα δικά του μόνο ή θα ενισχύσει τη συνέργειά μας. «Στο μέτρο που με αφορά και το Δ.Σ. το δίλημμα απαντάται προς τη δεύτερη κατεύθυνση. Θα επιμείνω μέχρι τέλους ότι αυτές οι δύσκολες συγκυρίες και για το χώρο της δικαιοσύνης οφείλουν να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συνέργεια, είπε, αναφερόμενος σε ένα μοντέλο που στηρίζεται σε τρεις άξονες: της προληπτικής δράσης, του ειλικρινούς διαλόγου και της συνέπειας σε αυτά που αποφασίζουμε. Τα ζητήματα σχετίζονται με τη λειτουργία του Πρωτοδικείου αλλά άπτονται ενεργειών άλλων αρχών, όπως του δικαστικού μεγάρου και οργανικών κενών, πάλι θα τα αντιμετωπίσουμε προωθώντας τις θέσεις μας, είπε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Στατηγόπουλο, πρώτο θετικό είναι η διαφαινόμενη κάλυψη των κενών που υπήρξαν και ευχαρίστησε την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη που συνέβαλλε, ενώ συμπλήρωσε ότι το ίδιο φιλοδοξεί ότι θα γίνει με τη νέα ηγεσία υπουργείου Δικαιοσύνης για να δούμε φως στο ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου που μετά από 25 χρονιά κωλυσιεργιών εκ μέρους της Πολιτείας, έγινε πιο σύνθετο και θα πρέπει επιτέλους να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις επ’ αυτού. «Η Πολιτεία οφείλει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και όχι να το παίζει Πόντιος Πιλάτος. Είναι δική της αρμοδιότητα να τρέξει τις διαδικασίες για να επιτευχθεί ο στόχος ενός νέου δικαστικού μεγάρου, σε αυτό το οικόπεδο ή σε άλλο λειτουργικό σημείο της πόλης. Η επιλογή να είναι δική της και σύμφωνα με άποψη φορέων», ανέφερε ο Χρ. Στρατηγόπολος.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωάννα Παπαδημητρίου, καλωσόρισε όλους, τους νέους δικηγόρους και νέους δικαστικούς αλλά και υπάλληλο που διορίστηκε στη γραμματεία με οκτάμηνη σύμβαση.
Όπως είπε “αλληλένδετες πρέπει να είναι οι σχέσεις δικαστών και εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη. Ο καθένας από τη θέση που του αναλογεί με τους δικούς φυσικούς προϊσταμένους και δικές του αρμοδιότητες». Η ίδια ζήτησε καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο, τον εισαγγελέα, τον προεδρεύοντα Ειρηνοδίκη, τον διευθύνοντα Ειρηνοδίκη και τη διευθύνουσα Πταισματοδίκη και τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχουν τριβές και προβλήματα με τα μέλη Δικηγορικού Συλλόγου.
Τέλος, ζήτησε να σκεφθούν όλοι ότι η ανάγκη για έναν πολίτη που περιμένει την απονομή Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τα κενά το Πρωτοδικείο η πρόεδρος του Συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων ανέφερε ότι η χρονιά ξεκινά με πολλά κενά από πλευράς δικαστών. Εξέφρασε τη χαρά της για τις ενέργειες του Δ.Σ.Β. και της υφυπουργού για κάλυψη κενών δικαστών και είπε ότι οι υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις για τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες, καθώς μετά από χρόνια, έγινε πρόσληψη ενός υπαλλήλου με σύμβαση οκτώ μηνών. Η κ. Παπαδημητρίου είπε ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν υπαλλήλους με προβλήματα υγείας, γιατί οι συνθήκες είναι άθλιες, υπάρχουν γραφεία χωρίς παράθυρα και το δικαστικό μέγαρο είναι απαράδεκτο να χρονίζει. Η πρόεδρος των υπαλλήλων ζήτησε να οριστικοποιηθούν οι πίνακες διορισμών, για να διοριστούν τρεις υπάλληλοι, που έχουν δεσμευμένες τις οργανικές θέσεις.

Η πρόεδρος Πρωτοδικών
Η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Βόλου Άννα Ρήγα είπε πως παρά τα πολλά προβλήματα ξεκινά μια νέα δικαστική χρονιά. “Ας προσπαθήσουμε όλοι ως λειτουργοί της δικαιοσύνης, ο καθένας από το δική του θέση κα με σεβασμό ο ένας στον άλλο να αναστηλώσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης που είναι το καταφύγιο των πολιτών που νιώθουν ότι αδικούνται από συμπολίτες και κράτος», τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια «βλέπουμε από υποθέσεις στα δικηγορικά γραφεία, αστυνομικές και ανακριτικές αρχές, ακόμη και σήμερα άνθρωποι να σκοτώνουν και να σκοτώνονται για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη. Ας διαλύουμε την ψευδαίσθηση ότι θα ζήσουμε αιώνια, ας γίνουμε άνθρωποι που θα εξετάζουμε την ουσία και θα δούμε λιγότερες διαφορές να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Τέλος ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ιωάν. Κόνσουλας είπε πως ξεκινά μια νέα δικαστική χρονιά και συμπλήρωσε πως ξέχωρα από τις ευχές του για καλή χρονιά είναι και ευχές για πολλά διπλότυπα για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές.
«Η οικονομική κρίση γέννησε και άλλους είδους κρίσεις που υπάρχουν στην μεταμνημονιακή εποχή. Εύχομαι οι κρίσεις αυτές να αρχίσουν να απαλείφονται και να ξεπερνιούνται.
Η συναδελφικότητα και η τήρηση της μεταξύ μας δεοντολογίας είναι ευχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσουλας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.