Αποχωρήσεις, αποβολή συμβούλου και διακοπές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου (βίντεο)

Στο «μάξιμουμ» οι κόντρες, καταγγελίες για φίμωση των μειοψηφιών

Σκηνικό λεκτικής εμπόλεμης κατάστασης βίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου σήμερα το απόγευμα, που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, την αποβολή του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Στέλιου Λημνιού με το αιτιολογικό της διατάραξης λειτουργίας της συνεδρίασης, επειδή «κούνησε» το δάχτυλο, αλλά και δύο διακοπές, με αποκορύφωμα την αποχώρηση και της «Συμμαχίας για τον Βόλο», αλλά και δύο διακοπές. Οι μειοψηφίες καταγγέλλουν φίμωση από τη Δημοτική Αρχή.

Η ένταση ξεκίνησε όταν, ενώ συνεδρίαση είχε ξεκινήσει, συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον δήμαρχο Αχ. Μπέο, όταν κατά την ενημέρωση του σώματος, αναφέρθηκε σε περιστατικό που ο τότε επικεφαλής της ΛΑΣ Α. Νάνος, είχε χαστουκίσει στον διάδρομο ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο μετά από διαφωνία για τα κοινόχρηστα τέλη.
Ο δήμαρχος πήγε στο μέρος τους έκανε διάλογο μαζί τους και επιστρέφοντας τους είπε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη συνεδρίαση αλλά τα γιουχαΐσματα στο σπίτι τους…
Κάποια στιγμή κάλεσε την Αστυνομία να συλλάβει δύο άτομα και στη θέα των αστυνομικών δημιουργήθηκε νέα ένταση.
Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Θεοδώρου διέκοψε για 10 λεπτά, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δ .Σ. τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να διακοπεί άλλη φορά συνεδρίαση πριν συζητηθούν τα θέματα, γιατί η πόλη πρέπει να λειτουργήσει, ενώ είπε ότι διαφωνεί με τον δήμαρχο που ανοίγει διάλογο με τον κόσμο.
Για το θέμα του επεισοδίου, όπου ο σύμβουλος της ΛΑΣ Κ. Γαργάλας δέχτηκε την επίθεση του συμβούλου Β. Ζαχείλα, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι η «Συμμαχία για τον Βόλο» κατέθεσε αίτημα ειδικής συνεδρίασης, η οποία θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Ριζόπουλος είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν τρομοκρατείται με Αστυνομία, ο δήμαρχος του απάντησε ότι ούτε η Δημοτική Αρχή, είπε ότι η πόλη δεν είναι 10 μπαχαλάκηδες και ο επικεφαλής της ΛΑΣ κάλεσε να γίνει η συζήτηση σήμερα μπροστά στον κόσμο, διαφορετικά θα αποχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θ. Θεοδώρου είπε ότι η ΛΑΣ δεν υπέβαλε αίτημα στο προεδρείο για συζήτηση του θέματος και το θέμα δεν θα συζητηθεί, ενώ ο δήμαρχος τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και του είπε ότι είναι γνωστή η τακτική να αποχωρούν και φώναζε «όξω κοπρίτες – μπαχαλάκηδες».
Οι σύμβουλοι της ΛΑΣ αποχώρησαν φωνάζοντας «ντροπή σας», ενώ μαζί τους αποχώρησαν και οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Παπαπέτρος είπε ότι η δική του παράταξη ήταν διατεθεμένη από την προηγούμενη συνεδρίαση να συζητηθεί το θέμα, αλλά έπρεπε να το φέρει ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του ΔΣ, αλλά δεν το έπραξαν και τόνισε ότι αν τεθεί εκτός Ημερησίας Διάταξης ως κατεπείγον, η παράταξη αποσύρει το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Ο Θ. Θεοδώρου ομολόγησε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε να φέρει το θέμα προς συζήτηση, είπε ότι η μείζονα θα μπορούσε να φέρει ένα ψήφισμα καταδίκης και να συζητηθεί σήμερα το θέμα.

Αποβλήθηκε ο Στ. Λημνιός
Στη συνέχεια απέβαλε τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Στ. Λημνιό, για διατάραξη της λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή ζητούσε τον λόγο, κάτω από αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων και του είπε ότι αν δεν βγει από την αίθουσα, δεν θα συνεχιστεί η συνεδρίαση.
Ο σύμβουλος δεν αποχωρούσε και ο πρόεδρος ζήτησε από τον επικεφαλής κ. Παπαπέτρο να τον πείσει να περάσει εκτός της αίθουσας.

Ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Λημνιό να αποχωρήσει, γιατί δεν θέλει να κάνει μήνυση σε βάρος του και τον κάλεσε να σεβαστεί τη διαδικασία για να συνεχιστεί η συνεδρίαση, ενώ τον κάλεσε να κάνει προσφυγή, ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος ζητούσε επίμονα τον λόγο και δεν του άνοιγαν το μικρόφωνο, ζητώντας να αποχωρήσει μετά από δήλωση – καταγγελία.
Όπως είπε οι μειοψηφίες έχουν τα δικαιώματά τους και δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να τις φιμώνει, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ του είπε ότι δεν του δίνεται ο λόγος επειδή έχει αποβληθεί.

Ο κ. Λημνιός συνέχιζε να μιλάει με κλειστά μικρόφωνα ώσπου έγινε διακοπή 5 λεπτών για να αποχωρήσει και να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

Αποχώρησε η «Συμμαχία για τον Βόλο»
Όταν η συνεδρίαση άρχισε πάλι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Παπαπέτρος είπε ότι έπρεπε να αποβληθεί ο δήμαρχος για διατάραξη και επειδή δεν έγινε κάτι τέτοιο, θα αποχωρήσει η παράταξη!
Ο δήμαρχος απάντησε ότι έκανε την αρχή, θα ακολουθήσουν πολλές αποχωρήσεις, ενώ η γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Βιολέτα Καντόλα δήλωσε ότι δεν αποχωρεί και θα παραμείνει στη θέση της. Όπως είπε, το νόημα των συνεδριάσεων είναι να συζητούνται θέματα της πόλης και έκανε λόγο για μπάχαλο εκ μέρους των μειοψηφιών, που δεν τους ενδιαφέρουν τα θέματα της πόλης, ενώ προανήγγειλε ενημέρωση στην επόμενη συνεδρίαση ή σε συνέντευξη.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις
Πριν την ένταση, ο δήμαρχος, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Συμμαχίας για τον Βόλο» τόνισε ότι η κατασευή του Δημοτικού Θεάτρου ολοκληρώθηκε και να παραδοθεί και να παραληφθεί υπολείπεται η ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στο εσωτερικό.

Για το θέμα των αποζημιώσεις από ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, είπε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε καμία απαλλοτρίωση, μόνο σε ένα ακίνητο στην οδό Αχιλλοπούλου που ένα σπίτι εμπόδιζε τον δρόμο, η ΔΑ σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες κατέβαλε 90.000 € σε τρεις δόσεις που έχει εξοφληθεί. Οι άλλες είναι απαλλοτριώσεις 20 και πλέον ετών είναι από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και ξεπερνούν 25-30 εκ. € κάποιες δικαστικές αποφάσεις τελεσίδικες και θα συνεχίσουμε προστατεύοντας τα συμφέροντα του Δήμου.

Όσον αφορά στις ζημιές από τις πλημμύρες ο κ. Μπέος είπε ότι έγινε καταγραφή από επιτροπή του Δήμου, ανέρχονται σε 220 εκ. €, οι αποκαταστάσεις γίνονται κατά προτεραιότητα δύο βδομάδες θα γίνουν τα εγκαίνια στη γέφυρα Άλλης Μεριάς, ακολουθεί ο δρόμος στην Κουκουράβα, σε 10 μέρες θα παραδοθεί στον ΟΣΕ ο παραλιακός της Αγριάς και από Δευτέρα ξεκινάνε τα έργα στον Κραυσίδωνα (κάγκελα και άλλες ζημιές).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.