Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: «Πετάξτε στα σκουπίδια το ΕΣΔΑ-Ελάχιστος ο χρόνος διαβούλευσης»

Tα στενά χρονικά περιθώρια για τη μελέτη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων καυτηριάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών, ζητώντας να δοθεί περισσότερος χρόνος από την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή φορέων στη συζήτηση για την ανάλογη κατάθεση προτάσεων. Ωστόσο τονίζει ότι το ΕΣΔΑ πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή, καθώς προτάσσει την καύση αντί της ανακύκλωσης, χωρίς επιστημονικές βάσεις παράλληλα.

Η επιστολή-ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής: «Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και τι καλύτερο για να περάσει κάποιος το χρόνο του στις διακοπές από ένα βιβλίο. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε που μας παρέχετε δωρεάν για μελέτη ένα βιβλίο 729 σελίδων όπως το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Βέβαια υπάρχει το εξής θέμα: μας «υποχρεώνετε» να το διαβάσουμε σε 15 μέρες μόλις, κάτι που είναι τελείως «απάνθρωπο» γιατί είμαστε σε διακοπές και ως γνωστόν ο χρόνος τότε σταματάει. Βέβαια το γεγονός ότι εμείς είμαστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι η ENVIROPLAN δεν δουλεύει, αλήθεια πως σας διέφυγε αυτή η «μικρή λεπτομέρεια» δηλαδή η ανάθεση της μελέτης του ΕΣΔΑ σε εταιρία που εμπλέκεται σε σκάνδαλα της Ηλέκτωρ του κ. Μπόμπολα στην Κύπρο;

Ίσως θα μπορούσαμε να μην το διαβάσουμε καν και απλώς να το εγκρίνουμε όπως έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο γνωστός και ως ο «δεν διάβασα το μνημόνιο». Αλλά δυστυχώς για εσάς είμαστε υπεύθυνοι Πολίτες και όχι «ανεύθυνοι» πολιτικοί.

Πάμε τώρα να κάνουμε κριτική στο «βιβλίο»: 729 πυκνογραμμένες σελίδες, με πίνακες και γραφικές παραστάσεις που μάλλον χρειάζονται περισσότερο χρόνο μελέτης κι έρευνας για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα τους από τις 15 ημέρες, που χωρίς καμία αιδώ ορίζετε ως χρόνο διαβούλευσης. Πόσο μάλλον όταν ο επιμελητής του βιβλίου (enviroplan) είναι αναξιόπιστος όπως μας δείχνει το παρελθόν.

Ξεφυλλίζοντας λοιπόν το άθλιο βιβλίο σας βλέπουμε ότι το «ζουμί» είναι ότι το ΕΣΔΑ προτάσσει την καύση των αποβλήτων αντί της ανακύκλωσης στην πηγή, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα καύσης σκουπιδιών (RDF-SRF), μια παρωχημένης πρακτική που έχει αποδειχθεί επικίνδυνη και πανάκριβη! Μία πρακτική που στερείται πλέον επιστημονικής βάσης και εγκαταλείπεται σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου αφού πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πόσο επιζήμια είναι η καύση σκουπιδιών τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας.

Η πρόταση μας για το άθλιο και κακογραμμένο βιβλίο σας ως εκ τούτου είναι η εξής: πετάξτε το στα σκουπίδια (προσοχή μην κάνετε λάθος στον κάδο ανακύκλωσης) και ξαναγράψτε το από την αρχή. Και αυτή τη φορά να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης, αναθέστε σε κάποιον αξιόπιστο την επιμέλεια για να μην έχει αυτά τα χάλια κι εκτίθεστε.

Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες, δυστυχώς μόνο το χιούμορ μας μένει πλέον ως «όπλο» ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Αλλά ως πότε; Κι εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε.

Η Επιτροπή Πολιτών Αγώνα Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ καλεί το ΥΠΕΝ να παρατείνει ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 την περίοδο διαβούλευσης του ΕΣΔΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή όσο περισσότερων φορέων, οργανώσεων και πολιτών στην καθοριστική αυτή επικείμενη απόφαση. Αυτό απαιτεί η σπουδαιότητα του θέματος, αυτό απαιτούν οι στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.