Ερωτήματα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για την επένδυση αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι

φωτογραφία αρχείου
"Νέα περιβαλλοντική απειλή για το Βόλο και τον Παγασητικό"; διερωτάται η οικολογική οργάνωση

Το θέμα της επένδυσης με εταιρεία η οποία φαίνεται πως επιθυμεί να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Βόλου σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου απασχολεί την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας η οποία σε ανακοίνωσή της διερωτάται εάν η εν λόγω επένδυση είναι μια νέα περιβαλλοντική απειλή για τον Βόλο και τον Παγασητικό. Ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας εάν ήταν γνώστρια του ζητήματος αλλά και τι κινήσεις έχει πράξει ώστε να εξασφαλιστεί το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης “Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η εταιρεία Meditetanean Gas, η οποία ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στο Βόλο, υπέβαλε αίτηση στην ΡΑΕ για να εγκαταστήσει στο λιμάνι του Βόλου πλωτή δεξαμενή-σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (  FSRU).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόμοιος σταθμός υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη.  Σκοπός της εταιρίας είναι η ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων σχετικών με την εμπορία του φυσικού αερίου στην κεντρική Ελλάδα. Η αίτηση υποβλήθηκε στις 25 Αυγούστου.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) ρωτάει την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

  1. Τι γνωρίζει για το σχέδιο αυτό; Σε ποια φάση βρίσκεται;
  1. Έχει εγκριθεί και από ποιον φορέα ή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά;
  1. Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι μια τέτοια δραστηριότητα για ένα κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα, όπως ο Παγασητικός κόλπος και για μια επιβαρημένη περιβαλλοντικά πόλη, όπως είναι ο Βόλος;
  1. Θα υπάρξει Δημόσια Διαβούλευση ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους, αφού ενημερωθούν, οι φορείς της πόλης και οι πολίτες της;”

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.