Εβδομάδα Erasmus+ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στο πρόγραμμα με τίτλο «Maths is life»

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Maths is life» την εβδομάδα από 28 Μαρτίου έως 1 Απριλίου το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας υποδέχτηκε 30 μαθητές και 16 εκπαιδευτικούς από Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία, και Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αποστολές έφτασαν την Κυριακή 27 Μαρτίου και το πρωί της Δευτέρας έγινε η τελετή υποδοχής στο σχολείο. Αναφέρεται ότι οι μαθητές τους καλωσόρισαν με τραγούδια σχετικά με το πρόγραμμα και με ελληνικούς χορούς, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Θεσσαλίας κ. Φακίδου Αναστασία. Στη συνέχεια, μερικοί μαθητές έδειξαν σε παρουσίαση την περιοχή μας και τα αξιοθέατά της, καθώς επίσης το σχολείο και τις δραστηριότητες του προγράμματος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα τα φιλοξενούμενα παιδιά με τη συνοδεία μαθητών του Σχολείου πέρασαν σε τάξεις και αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους, έπαιξαν ντόμινο, παζλ, παιχνίδια μνήμης αλλά και έξυπνα παιχνίδια μαθηματικών του γνωστού Έλληνα μαθηματικού Ν.Λυγερού.

Τα διαδραστικά παιχνίδια παρακολούθησαν και οι φιλοξενούμενοι δάσκαλοι, οι οποίοι μπήκαν στον πειρασμό να δοκιμάσουν και οι ίδιοι τις μαθηματικές τους ικανότητες ! Το παιχνίδι σε σχέση με τα μαθηματικά συνεχίστηκε και όλοι οι μαθητές διασκέδασαν παίζοντας διάφορα παιχνίδια αυλής που δημιουργήθηκαν στο προαύλιο του σχολείου για τις ανάγκες του προγράμματος και όχι μόνο.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη το μεσημέρι στον χώρο του γυμναστηρίου οι φιλοξενούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δοκίμασαν ελληνικά φαγητά που με πολλή προθυμία και μεράκι μαγείρεψαν και σέρβιραν γονείς μαθητών και μαθητριών. Το τσιπουράδικο και οι μεζέδες του ενθουσίασαν όλους τους φιλοξενούμενους το βράδυ της Δευτέρας.

Την επόμενη μέρα έγινε επίσκεψη στην έκθεση «Ο Αρχιμήδης και η εποχή του» στο συγκρότημα Τσαλαπάτα. Μετά από την επιστροφή στο σχολείο, όλα τα παιδιά του προγράμματος μέσα από διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια γνώρισαν διάσημους μαθηματικούς από τις χώρες των εταιρικών σχολείων .

Ο κρυμμένος θησαυρός ήταν το επόμενο μυστηριώδες παιχνίδι. Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες , έλυσαν μαθηματικά σταυρόλεξα, συναρμολόγησαν τάγκραμ , έφτιαξαν παζλ με μαθηματικούς και βρήκαν το μυστικό αριθμό που τους οδήγησε στον κρυμμένο θησαυρό.
Στη συνέχεια, όλα τα συμμετέχοντα σχολεία έδειξαν με τη σειρά τους παιχνίδια αυλής σε σχέση με τα μαθηματικά, στα οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την εντυπωσιακή Μακρινίτσα. Οι μαθητές έπρεπε να παρατηρήσουν την αρχιτεκτονική των κτηρίων, την συμμετρία όπου υπήρχε και να βγάλουν φωτογραφίες με σκοπό να πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στο σχολείο την επόμενη μέρα .

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα επιβλητικά Μετέωρα και συγκεκριμένα στις ιερές μονές του Αγίου Στεφάνου και Βαρλαάμ. Οι φιλοξενούμενοι του προγράμματος εντυπωσιάστηκαν από το μοναδικό τοπίο των βράχων αλλά και από την επίσκεψη στο Μουσείο γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων.

Την Πέμπτη το πρωί επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου οι φιλοξενούμενοι ταξίδεψαν στο χρόνο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου και πήραν μέρος σε δραστηριότητες, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την προϊστορία της περιοχής μας.

Το βράδυ της Πέμπτης διοργανώθηκε ελληνική βραδιά με μπουφέ από πλούσια εδέσματα, προσφορά οικογενειών μαθητών – τριών του σχολείου. Με συνοδεία μουσικής και με πολύ κέφι χόρεψαν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς.

Η Παρασκευή ήταν η μέρα αποχώρησης των φιλοξενούμενων, με μία μεγάλη μερίδα αυτών να παίρνουν το δρόμο προς την Αθήνα και την Ακρόπολη. Η επίσκεψη στον Παρθενώνα εκτός από αρχαιολογικό είχε και ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και μαθηματική πλευρά και συνδυάστηκε έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το θέμα μας στο πρόγραμμα Erasmus “Maths is Life”. Οι εμπειρίες όλης της εβδομάδας για τους εκπαιδευτικούς αλλά πολύ περισσότερο για τους μαθητές ήταν τεράστιες. Ανφέρεται ότι γνώρισαν ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, εξάσκησαν την ξένη γλώσσα και τις γνώσεις τους στα μαθηματικά, απέκτησαν καινούργιους φίλους, διασκέδασαν και πέρασαν υπέροχες στιγμές .

Επόμενο ραντεβού αυτής της «μεγάλης οικογένειας» Erasmus στο πρόγραμμα ΄΄Maths is Life΄΄ είναι στην Ισπανία στην πόλη Granollers, κοντά στη Βαρκελώνη στις αρχές Μαΐου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.