Έξι μετρητές αέριας ρύπανσης εγκατέστησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

Ζήτησε αντίδραση και των επιστημονικών φορέων για την ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ

Έξι νέους σταθμούς μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων pm 2,5 και pm 10 εγκατέστησε στο Βόλο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με έξοδα μελών της, ήδη κατασκευάζονται άλλοι τέσσερις, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να κατασκευαστούν οι δεύτερης γενιάς σταθμοί, που ήδη σχεδιάζονται και θα μετρούν τις τιμές του Όζου, του Μονοξειδίου του Άνθρακα, Διοξειδίου του Αζώτου και του Διοξειδίου του Θείου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας αναφέρθηκαν στο θέμα της νέας ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ και κάλεσαν τους επιστημονικούς φορείς και όχι μόνο να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν, ενώ κάλεσαν του; Βολιώτες και όχι μόνο σε συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 5 Ιουνίου στην παραλία του Βόλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το μέλος της ΠΠΜ Κώστας Βολιώτης τόνισε ότι η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έχει συμπληρώσει 24 χρόνια παρουσίας αι δράσης για το περιβάλλον και στα χρόνια αυτά έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη σοβαρότητα με την οποία πολιτεύεται και για το γεγονός ότι δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις.

Επίσης τόνισε ότι πριν λίγες μέρες η πλειοψηφία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Για την νέα ΑΕΠΟ για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, ο Κ. Βολιώτη είπε ότι επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες του Βόλου από την προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί από τον τέως αν. υπουργό Σ. Φάμελλο. «Η πρόσφατη ΑΕΠΟ εκδόθηκε με κρυφές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τις αρχές και τους φορείς της περιοχής μας. Φαίνεται σαν να υπαγορεύτηκε από την ίδια την ΑΓΕΤ στο υπουργίο Περιβάλλοντος», τόνισε.

Ο Κώστας Βολιώτης ανέφερε ότι δυστυχώς οι αρχές οι φορείς, ακόμα και η πλειοψηφία των βουλευτών του νομού μας, για μια ακόμα φορά, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Καμία αντίδραση ή έστω δήλωση από το Δήμαρχο Βόλου κ. Μπέο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κολυνδρίνη. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα, ακόμα και τους επιστημονικούς φορείς ως σύνολο. Από τα κόμματα μόνο το ΚΚΕ τοποθετήθηκε. Με αυτές τις συνθήκες η πολυεθνική που λειτουργεί το εργοστάσιο τσιμέντων της ΑΓΕΤ, κυριολεκτικά μέσα στην πόλη του Βόλου, «αλωνίζει» και επιβάλει τη θέλησή της με κομπάρσους τους εκάστοτε υπουργούς περιβάλλοντος και με σκοπό το κέρδος αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πολίτες της πόλης που τη φιλοξενεί.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου είναι δύο ειδών. Αφενός τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία μετρώνται πολλαπλώς και αφετέρου η απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών από την καύση σκουπιδιών, δηλαδή διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων που δεν μετρώνται, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το δίκτυο μετρητών
Όπως επισήμανε το μέλος της Π.Π.Μ. ηλεκτρονικός και αυτοματιστής, Βασίλης Βορριάς, ήδη έχουν εγκατασταθεί έξι μετρητές με συνεχή ροή δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και κάποιος μπορεί να δει τα αποτελέσματα onlineαπό την πλατφόρμα sensor. Community (πρώην luft daten). Οι μετρητές καλύπτουν μία περιοχή από την Αγριά μέχρι και τη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Το κόστος του κάθε μετρητή είναι 200 € και καλύφθηκε από ίδιους πόρους ενώ στόχος η δημιουργία μιας νέας γενιάς πιο εξελιγμένων μετρητών που θα μετρούν επίσης το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του Αζώτου και το διοξείδιο του Θείου, ένα project που εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Το κόστος αυτών ανέρχεται σε 1000 ευρώ ο καθένας.
«Σχεδιάζουμε επίσης να βοηθήσουμε όσα σχολεία επιθυμούν να κατασκευάσουν το δικό τους μετρητή. Με τον τρόπο αυτό και με την τόσο μεγάλη διασπορά μετρητών θα έχουμε απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα και ενδεχόμενα και επισήμανση των πηγών εκπομπών των αιωρούμενων σωματιδίων», ανέφερε. Ο ίδιος είπε ότι τα αποτελέσματα των μετρητών εκτιμώνται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές που είναι εγκατεστημένοι ενώ επιδίωξή τους είναι να δημιουργήσουν μία δική τους πλατφόρμα με software και τεχνική νοημοσύνη που θα καταγράφει ξεχωριστά τον κάθε μετρητή με όλες τις παραμέτρους που ισχύουν ώστε να ερμηνεύονται σωστά οι μετρήσεις.

Οι μετρητές εγκαταστάθηκαν στη συνοικία Ν. Δημητριάδας, επί των οδών Γ. Δήμου – Κύπρου, στην οδό Ιωλκού πάνω από τον περιφερειακό, Αντωνοπούλου – Γαζή, στην Α’ Βιομηχανική περιοχή και στην Αγριά.

Κινητοποίηση στις 5 Ιουνίου
Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, σε σύσκεψη φορέων, χθες στο Μεταξουργείο, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας φορέων και πολιτών την 5η Ιουνίου 2021, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην παραλία του Βόλου. Μέχρι τότε θα γίνουν επαφές και με άλλους φορείς για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή.

Η προσφυγή στο ΣτΕ
Στις 26 Μαΐου είναι να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή της Π.Π.Μ. και του Πανελληνίου Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων κατά της ΑΕΠΟ του 2017 επί Σωκράτη Φάμελλου. Υπάρχουν σοβαρέ ςπιθανότητες να αναβληθεί γιατί εκδόθηκε νέα και μπορεί να μην είναι τυχαίο που εκδόθηκε τώρα, επισήμανε ο Κ. Βολιώτης, καθώς θα καίνε ό,τι θέλουν μέχρι να οριστεί η νέα δικάσιμος. Είναι πιθανόν αν επιστημονικοί φορείς προσφύγουν κατά της νέας ΑΕΠΟ αυτό να συζητηθεί την ίδια μέρα με αυτή του 2017 αν τελικά οριστεί νέα δικάσιμος.
Ο κ. Βολιώτης χαρακτήρισε τη νέα ΕΠΟ χειρότερη από αυτή του 2017, εκδόθηκε είπε με κρυφές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευσης με τις αρχές και τους φορείς. «Φαίνεται σαν να υπαγορεύτηκε από την ίδια την ΑΓΕΤ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.