Υφυπουργός Δικαιοσύνης από Βόλο: Εύσημα στο Πρωτοδικείο για ταχύτερη Δικαιοσύνη και νέο Δικαστικό Μέγαρο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Με την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη από πέρυσι τόνισε ο κ. Ιωάν. Μπούγας

Τα εύσημα για την εφαρμογή των νέου δικαστικού χάρτη στο Πρωτοδικείο Βόλου, που πέτυχε επιτάχυνση της εκκαθάρισης υποθέσεων και μείωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων απένειμε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάν. Μπούγας, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Δικηγοριών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα «οι τροποποιήσεις του ΚπολΔ με τον Ν. 5221/2025 Ιχνηλατώντας το νέο τοπίο της Πολιτικής Δικονομίας».
Για το νέο Δικαστικό μέγαρο ο κ. Μπούγας είπε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2026 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του μεγάρου με τον ανάδοχο αι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ως το 2029.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο πρώην βουλευτής Κ. Μαραβέγιας, αρκετοί εφέτες, πρωτοδίκες και εισαγγελείς, καθώς και δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο νυν και ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Τάσος Βολιώτης.

?????????????

Στόχος η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας δήλωσε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι το νέο θεσμικό εργαλείο, με το οποίο θα μεγιστοποιήσουμε την απόδοση των μεταρρυθμίσεων του νέου δικαστικού χάρτη. Η χώρα μας απέκτησε δικαστικό χάρτη το 2024 και τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του το πρώτο έτος είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά.
«Ιδιαίτερα καλά είναι τα αποτελέσματα του δικαστικού χάρτη για το Πρωτοδικείο Βόλου. Έχουμε μια επιτάχυνση της εκκαθάρισης των υποθέσεων και μια εντυπωσιακή μείωση του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων. Το Πρωτοδικείο της Μαγνησίας είναι ένα παραγωγικό Πρωτοδικείο, με αρκετούς δικαστές που του επιτρέπουν να έχει συνθέσεις στα ποινικά και στα πολιτικά τμήματα και αυτό μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους για την περαιτέρω πορεία του Δικαστηρίου και την απονομή Δικαιοσύνης στην Περιφερειακή Ενότητα του Βόλου», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Ο ίδιος τόνισε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να είναι ταχύτερη, απλούστερη για τους διαδίκους και τον νομικό κόσμο, θα είναι ολιγοδάπανη σε σχέση με ότι ήταν μέχρι σήμερα και θα απονέμεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε δύο πεδία εξελίξεις για το Δικαστικό Μέγαρο
Αναφερόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο, ο υφυπουργός είπε ότι έχουμε σε δύο πεδία εξελίξεις.
Για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου, που μοχλεύει ένα ποσό 50 εκ. € είμαστε στη β’ φάση της διαδικασίας, όπου ελέγχονται οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις όσων μετείχαν στην πρώτη φάση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2026 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του μεγάρου με τον ανάδοχο αι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ως το 2029.
Όσον αφορά στο υφιστάμενο κτίριο, που έχει στοιχεία διατηρητέου κτιρίου, έχει διατεθεί ποσό 1 εκ. € για την εκπόνηση της μελέτης, η οποία εκπονείται από την ΚΤΥΠ και μόλις παραδοθεί θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις εκτεταμένες επισκευές, που υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 4-4,5 εκ. €.

Ο καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σπύρος Τσαντίνης, τόνισε ότι ζητούμενο πάντα σε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις είναι πρώτα απ’ όλα η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, για να μπορούμε με κάποια μέτρα να επιτύχουμε μια σύντμηση του χρόνου επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών ενώπιον των πολιτικών Δικαστηρίων και μια αποτελεσματικότερη προστασία των οφειλών και των δανειστών στο πλαίσιο της αναγκαστικής εκτελέσεως.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, ανέφερε ότι ζητούμενο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας ήταν η επιτάχυνση απονομής της πολιτικής Δικαιοσύνης, η οποία, ειδικά στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ειδικά στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Όπως ανέφερε, δεν είναι μόνο τεχνικές οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου, είναι ένα σύστημα μεταβολών που έχει πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση και πρέπει να δούμε αν υπάρχει διακινδύνευση δικαιωμάτων των πολιτών στη λανθασμένη εκδοχή απλά και μόνο της επιτάχυνσης.
Ο κ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι επιλογή στην εκδήλωση ήταν να παρέχει μια κυκλωτική ματιά σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Να υπάρχει η άποψη της Πολιτείας, όπως εκφράζεται από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, η ακαδημαϊκή οπτική γωνία, όπως εκφράζεται από τον καθηγητή κ. Τσαντίνη, η δικαστική οπτική γωνία από τον εφέτη κ. Παν. Γιάνναρο, πρώην διευθύνοντα του Πρωτοδικείου Βόλου και τον συντονιστή, εφέτη κ. Κων. Μαρτίνη, καθώς και η δικηγορική οπτική, όπως εκφράζεται από τον νομικό κ. Φώτη Γιαννούλα.
Ντίνος Στεργιόπουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.