Φιλ. Κωνσταντινίδης: Άργησαν οι εξαγγελίες του υπουργείου για το Ολοήμερο

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ

Καλές είναι οι εξαγγελίες, αλλά έπρεπε να έχουν γίνει την άνοιξη, ώστε να ξέρουμε σήμερα που συζητάμε αν όντως τα Ολοήμερα Σχολεία θα έχουν μαθητές, γιατί αν δεν έχουν μαθητές, είναι ένα μέτρο το οποίο είναι για να λέμε, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας και δάσκαλος. Ο ίδιος είπε ότι για το διευρυμένο ωράριο μέχρις τις 17.30, πιθανόν το υπουργείο θα έχει προσλάβει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και πρόσθεσε ότι δεν είναι έτοιμα όλα τα σχολεία για να έχουν αίθουσες σίτισης των μαθητών και μαθητριών του Ολοήμερου.

Ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η συζήτηση που πρέπει να ανοίξει είναι αν και κατά πόσο οι σχολικές μας μονάδες θα ανταποκριθούν από δω και πέρα στις προκλήσεις μιας νέας εποχής που ανοίγεται μπροστά μας, Παρατηρούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε πως είναι οι αίθουσες σε σχολεία του εξωτερικού, είναι ανοιχτές αίθουσες, ψηφιακές, με υποδομές και πρέπει να συζητήσουμε για ένα τεράστιο έργο ΕΣΠΑ πως οι δικές μας σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναπλαστούν για να αλλάξουν. Δεν μπορεί τα Νηπιαγωγεία να είναι ένα κουτί και εκεί να γίνονται όλα, τα Δημοτική και οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι 3Χ4, αλλά να γίνουν θεματικές αίθουσες για κάθε ειδικότητα.

Ο ίδιος είπε ότι η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και η αυριανή κυβέρνηση πρέπει να πάρει το υπουργείο και θα το αναθέσει σε μια επιτροπή που θα προγραμματίζει όλα αυτά που λέμε χωρίς πολιτικό κόστος και το οικονομικό και θα σχεδιάσει μια εθνική πολιτική για την Παιδεία, όπως γίνεται σε πολλές χώρες.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου προς τις σχολικές μονάδες έχει ξεκινήσει από την άνοιξη. Τότε ορίστηκαν όλα τα τμήματα για τη νέα σχολική χρονιά, οι αριθμοί των μαθητών των που φοιτήσουν τη χρονιά 2022-23, οι εγγραφές των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία και κλείνοντας τη φετινή σχολική χρονιά είναι οι αριθμοί των μαθητών της νέας σχολικής χρονιάς, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, ποιοι μαθητές θα φοιτήσουν στο νέο Ολοήμερο ακόμη δεν ξέρουμε, γιατί ακόμη δεν εστάλη η ανάλογη πρόσκληση προς τους γονείς.
Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο και μ’ αυτό θα πάμε την 1η Σεπτέμβρη στο σχολείο, είναι ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν 3 έως 4 το απόγευμα προγραμματισμένα, ξέροντας ποια μαθητές και μαθήτριες θα φοιτήσουν.
«Το υπουργείο δεν ξέρω για ποιούς λόγους και χωρίς να συζητήσει με κανέναν, χωρίς να έχει «πιλοτάρει» όλο αυτό το πρόγραμμα, εξήγγειλε, για τους δικούς του λόγους, ότι θα γίνει διεύρυνση του ωραίου ως τις 5.30 το απόγευμα. Αυτό μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει, ποιοι μαθητές και μαθήτριες θα εγγραφούν και προφανώς το προσωπικό που θα χρειαστεί για το επιπλέον αυτό ωράριο», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ εκτίμησε ότι για το επιπλέον προσωπικό το υπουργείο θα είναι έτοιμο, διότι για να προχωρήσει στην εξαγγελία θα έχει έναν αριθμό αναπληρωτών που θα προσλάβει έγκαιρα για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα.

Ο δάσκαλος τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα στην περυσινή χρονιά δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και έχει ευθύνη το υπουργείο, διότι δεν προσέλαβε προσωπικό για να αναπληρώνει σε αυτές τις περιπτώσεις τμήματα και σχολεία. «Δεν μπορεί σε κάθε σχολική μονάδα να καλύπτονται ώρες εκ των έσω γιατί ο Covid δεν είναι για μια μέρα αλλά για δέκα και αν υπάρχουν επιπλοκές ίσως και παραπάνω, γι’ αυτό προκλήθηκαν να κενά πέρυσι σε αρκετά σχολεία και τμήματα που έλειπε προσωπικό και εναλλασσόταν συνεχώς εκπαιδευτικοί στις τάξεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Ο ίδιος τόνισε ότι το αίτημα για επιπλέον προσωπικό που θα υπάρξει σε κάθε Διεύθυνση που να εξυπηρετεί τέτοιες ανάγκες, υπάρχει, αλλά η ουσία που είναι ποιο ρόλο θα παίξει το διευρυμένο αυτό σχολείο, δεν το ξέρουμε.

Άργησε το υπουργείο να αποφασίσει
«Το σχολείο δεν είναι απλά να κρατήσουμε τα παιδιά. Μιλάμε για ένα δημόσιο σχολείο που έχει πρόγραμμα, στόχους, εκπαιδευτικούς και είναι κάτι περισσότερο.
Το υπουργείο, δεν συζητά με κανέναν εκπαιδευτικό φορέα για το τι θέλει να κάνει, πως το προγραμματίζει και αν πραγματικά έχει στόχους, γιατί δεν τους παρουσίασε πριν την άνοιξη και πριν τις εγγραφές των μαθητών για το νέο σχολικό έτος, ώστε να είμαστε και σ’ αυτό έτοιμοι», ανέφερε.
Ο κ. Κωνσταντινίδης προέβλεψε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει ένα ερωτηματικό. Στα χωριά υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός μαθητών που δεν ξέρουμε αν θα εγγραφούν και αν θα υπάρξει ενδιαφέρον σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία από γονείς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Καλές είναι οι εξαγγελίες, αλλά έπρεπε να έχουν γίνει την άνοιξη, ώστε να ξέρουμε σήμερα που συζητάμε αν όντως τα Ολοήμερα Σχολεία θα έχουν μαθητές, γιατί αν δεν έχουν μαθητές, είναι ένα μέτρο το οποίο είναι για να λέμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας.
Για το θέμα της σίτισης ο δάσκαλος ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμα όλα τα σχολεία για να έχουν αίθουσες σίτισης των μαθητών και μαθητριών του Ολοήμερου και ειδικά τα Νηπιαγωγεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.