Φοιτητικοί Σύλλογοι: Νέες εστίες τώρα με ευθύνη του Κράτους, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τρεις Φοιτητικοί Σύλλογοι του Π.Θ., με την οποία ζητούν κατασκευή φοιτητικών εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ, με αφορμή την έγκριση του έργου «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρουν, για το Βόλο εγκρίθηκε η αξιοποίηση μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του ακινήτου της «Βαμβακουργίας ΑΕ» στη Νέα Ιωνία Βόλου. Το συγκροτήμα θα περιλαμβάνει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυχώρους και καταστήματα.
«Η ανέγερση εστιών, όμως, μέσω ΣΔΙΤ προκαλεί μεγάλα ερωτήματα στους φοιτητές καθώς όπου εφαρμόστηκε η σύμπραξη με επιχειρηματίες οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν οι φοιτητές θα πληρώνουν νοίκι στις εστίες, αν οι ιδιώτες θα διαχειρίζονται και θα κερδοσκοπούνε πάνω στις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση, τι θα γίνει αν κάποιος φοιτητής που θα μένει στην εστία δεν έχει να πληρώσει και αν θα γίνεται έξωση των φοιτητών από φτωχές οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το έργο αυτό δείχνει, ακόμα πιο έντονα, τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της Πρυτανικής Αρχής για το τι Πανεπιστήμιο θέλουν. Ένα Πανεπιστήμιο που θα κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη και θα τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες, που η έρευνα του θα είναι μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών για γνώση αλλά και από την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας.

ΟΙ φοιτητές δηλώνουν ότι εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και αναγκαίων εστιών, χωρίς την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών τους, ανέγερση νέων εστιών στον Βόλο με ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια και άμεση ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία στην πόλη του Βόλου για όσους φοιτητές έχουν ανάγκη για δωρεάν στέγαση μέχρι την κατασκευή νέων εστιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.