Πολύ φτωχά και ουσιαστικά ανάξια λόγου θεωρούνται από τους επαγγελματίες της χώρας τα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ , και αφορούν στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και τη μείωση κατά μισή μονάδα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισήμανε πως οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της χώρας έμειναν ανικανοποίητοι, καθώς πριν λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ, είχε δημοσιεύσει την εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος για τις μικρές επιχειρήσεις, όπου εκφράζεται ένας έντονος προβληματισμός για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Τα θέματα που «καίνε» έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν διαθέτει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, μια στις τέσσερις για έναν μήνα, αλλά και τη διετία που πέρασε αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος κατά 37% για το 89% των επιχειρήσεων. Επίσης το ένα τρίτο των επιχειρήσεων εμφανίζει οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες, ενώ από αυτές μία στις δύο χρωστάνε σε δύο φορείς.
«Ο πρωθυπουργός δεν κάλυψε κανένα από τα τρία αυτά ζητήματα. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είχε προαναγγελθεί από την περσινή ΔΕΘ. Μετά τις Ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος, λέγοντας πως ο νόμος έχει αδικίες, αλλά η μοναδική παρέμβασή του τελικά είναι η αύξηση του ορίου του πληθυσμού στα δημοτικά διαμερίσματα από τους 500 κατοίκους στους 1.500, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια μεταβολή στον πυρήνα του νόμου. Έτσι δημιουργούνται τεράστιες αδικίες και υπερφορολογούνται οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες» υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.
Έκανε λόγο για έναν κακοσχεδιασμένο από τα αρχικά του στάδια νόμο ούσα επιβεβλημένη η απόσυρσή του, ώστε στη συνέχεια να έρθει ένα νέο σχέδιο νόμου για διαβούλευση, το οποίο θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, αλλά και θα πατάσσει την οποιαδήποτε φοροαποφυγή.
Στο υπερδιπλάσιο η αξία του ρεύματος
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενεργειακό κόστος, τόνισε πως τους τελευταίους τρεις μήνες οι λογαριασμοί φτάνουν στις επιχειρήσεις αυξημένοι στο υπερδιπλάσιο της δαπάνης που κατέβαλαν το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με επιστολές προς την πρόεδρο της Κομισιόν, γιατί δεν απάντησε στην προηγούμενη επιστολή, ενώ είναι άγνωστο αν θα απαντήσει και σε αυτή.
Το πρόβλημα αφορά κλάδους της οικονομίας οι οποίοι είναι ενεργοβόροι και πολλές επιχειρήσεις που ανήκουν στη ΓΣΕΒΕΕ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνο επίπεδο αναφορικά με τη βιωσιμότητά τους. «Τώρα ο τρόπος που έχει επιλέξει να έχει βάλει σχεδόν το 100% της παραγόμενης ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας που λειτουργεί στην Ευρώπη με σκοπό τα υπερκέρδη κάποιων ισχυρών ομίλων πρέπει να τελειώσει και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση μιλά για προσπάθεια πάταξης της ακρίβειας, όταν είναι η ίδια που οδηγεί το γαϊτανάκι της ακρίβειας, μέσα από την αύξηση έμμεσων φόρων. Μέσα στο 2024 ο κλάδος της εστίασης έχει υποστεί δύο αυξήσεις στο ΦΠΑ, οι οποίες ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου και των μεγάλων στην καφεστίαση, γιατί δεν καταργεί τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ, που έχει επιβληθεί το 2017 επιβαρύνοντας έως 4 ευρώ το κιλό και έπρεπε ως μνημονιακός νόμος να είχε καταργηθεί» κατέληξε ο κ. Καββαθάς.