Γ. Πλακιωτάκης: Έμφαση της ΝΔ στη ναυτική εκπαίδευση και στην ανάπτυξη του λιμανιού

Επισκέφθηκε ΕΠΑΛ, Λιμεναρχείο, ΟΛΒ, Λιμενεργάτες

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, που σχεδιάζει το πρόγραμμά της βασιζόμενη σε προτάσεις των ανάλογων φορέων, από την επόμενη μέρα που θα εκλεγεί θα δώσει έμφαση, τόσο στην ναυτική εκπαίδευση, όσο και στην ανάπτυξη των 10 λιμένων που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων και αυτό του Βόλου, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, που επισκέφθηκε την περιοχή προσκεκλημένος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας.
Ο ίδιος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Δημοσθ. Νταόπουλο, τον βουλευτή Χρ. Μπουκώρο και την πρώην υπουργό Ζέττα Μακρή, επισκέφθηκαν τον Ναυτικό Τομέα του ΕΠΑΛ, είχαν συνάντηση με τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Βόλου, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, αλλά και τον Σύνδεσμο Λιμενεργατών.


Σε συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ΕΠΑΛ Βόλου, που πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό του και τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει έμφαση στην εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης και στη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικών ναυτικών ακαδημιών. Όπως εξήγησε, δεν μπορούν στη χώρα μας να λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικά κολέγια και να μην μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικές ναυτικές ακαδημίες, που θα καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι η ναυτιλία.
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι στην Κύπρο φοιτούν 11.000 Ελληνόπουλα, που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη χώρα μας για να σπουδάσουν, ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για την ίδρυση ναυτικής ακαδημίας στη Μαγνησία, τονίζοντας ότι απαιτεί συνολικός εθνικός σχεδιασμός. «Δεν θέλω να λειτουργώ πρόχειρα ή ευκαιριακά. Αν οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας και η αγοράς εργασίας το επιτρέπουν, μπορεί να λειτουργήσει και στον Βόλο», τόνισε και επισήμανε ότι η ναυτική εκπαίδευση σήμερα στη χώρα μας δεν είναι αρκετή.

Να αξιοποιηθούν τα λιμάνια
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι προσπάθησε να αντιγράψει την πολιτική της ΝΔ, που ιδιωτικοποίησε το λιμάνι του Πειραιά, αντιγράφοντάς την με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εκτίμησε ότι σχεδιάζει υποπαραχωρήσεις στα περιφερειακά λιμάνια, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, τονίζοντας τον κίνδυνο ότι αν δοθεί με υποπαραχώρηση το «φιλέτο», υπάρχει κίνδυνος να μην είναι βιώσιμοι οι Οργανισμοί Λιμένος. Ακόμη, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν επικαιροποίησε τη ναυτιλιακή πολιτική, δεν συνεννοήθηκε με τους φορείς πριν προχωρήσει σε αλλαγές και δεν έχει εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η ΝΔ θα ενσωματώσει στο πρόγραμμά της τις θέσεις των τοπιών φορέων και στη Διοίκηση των Οργανισμών θα μπουν άνθρωποι που γνωρίζουν το ναυτιλιακό αντικείμενο.
Ο ίδιος είπε ότι αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τον ΦΠΑ 24% στον θαλάσσιο τουρισμό, θα είναι η ταφόπλακά του και θα καταστραφούν κλάδοι της ναυτικής αλυσίδας.

Ο βουλευτής Λασιθίου τόνισε ότι ο κλάδος του yachting έχει τζίρο δισεκατομμυρίων Ευρώ, χαρακτήρισε αυτονόητη τη δημιουργία μαρινών, με master plan ανά τη χώρα και ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, ώστε τα σκάφη να μένουν στην Ελλάδα και να συνεισφέρουν στις τοπικές οικονομίες.
Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε στο λιμάνι του Βόλου και ανέφερε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί car terminal.
Για τη συνάντησή του με τη Διοίκηση του Λιμεναρχείου, αναφέρθηκε στο διττό ρόλο του Λιμενικού Σώματος και στο μεγάλο έργο που επιτελεί από τη διάσωση προσφύγων, μέχρι τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη δίωξη της λαθρεμπορίας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος τόνισε ότι το λιμάνι του Βόλου έχει άπειρες δυνατότητες, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες και δεσμεύτηκε ότι η αυριανή κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει, όπως έχει υποχρέωση.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημοσθ. Νταόπουλος επισήμανε ότι η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό εθνικό κεφάλαιο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας και η ΝΔ πρέπει να δει το θέμα με τη δέουσα προσοχή και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.