Γεγονός το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου στο Αγρόκτημα Καραΐσκου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Διεξάγεται από τις 28 έως 30 Ιουνίου

Η γιορτή της πηλιορείτικης γαστρονομίας στην Πορταριά Πηλίου, που ξεκίνησε από μια ιδέα της Οικογένειας Καραΐσκου το 2019, συνεχίζεται φέτος σε άλλη χρονική περίοδο μετά  από πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ματαιώσεις λόγω εξαιρετικών καταστάσεων (Covid 19, πλημμύρες) στις εγκαταστάσεις της πρώτης πιστοποιημένης αγροτουριστικής φάρμας στη Θεσσαλία, έχοντας αποσπάσει και την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου διοργανώνεται στην Φάρμα Καραΐσκου στην Πορταριά Πηλίου, το τριήμερο 28 έως 30 Ιουνίου. 

Συνολικά 8.000 επισκέπτες πέρασαν από τους χώρους του Φεστιβάλ, στις προηγούμενες διοργανώσεις, είδαν τις εκθέσεις, ενημερώθηκαν για την τοπική παραγωγή, προμηθεύτηκαν προϊόντα, έκαναν συμφωνίες συνεργασίας, παρακολούθησαν τις ομιλίες, συμμετείχαν στις οινογνωσίες και γευσιγνωσίες, στις πεζοπορίες και στις μουσικές δραστηριότητες.

Τούτη τη χρονιά και σε διαφορετική από την αρχικά επιλεγμένη χρονική περίοδο, στην αρχή της καλοκαιρινής τουριστικής σαιζόν, για τρείς ημέρες η «καρδιά» του Πηλίου θα «χτυπά» στη «Φάρμα Καραΐσκου», σ΄ ένα πλούσιο φεστιβάλ με σκοπό την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονομίας και των τοπικών παραγωγών, πλαισιωμένο όπως πάντα και με σημαντικές πολιτιστικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

  Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από όλο το Πήλιο, συνταγές και μυστικά μαγειρικής, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, αλλά και μαθήματα αργαλειού και κεραμικής  συνθέτουν το σκηνικό της γαστρονομικής γιορτής. Όμως τη φετινή χρονιά έχει προστεθεί και μια πολύ ενδιαφέρουσα Εσπερίδα με τίτλο «Διατηρώντας την αυθεντικότητα ενός τόπου μέσω του υπεύθυνου τουρισμού».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Visit Portaria και Eudaimonia Tourism, με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στις 17.30 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος, η οποία είναι και η εναρκτήρια εκδήλωση του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με βασικό «συστατικό» την αγάπη για την Ελληνική κουζίνα, και ειδικότερα την Πηλιορείτικη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί και πάλι να φέρει κοντά στο ευρύ κοινό τον γευστικό πλούτο και τα προϊόντα της περιοχής του Πηλίου.

Συνεχίζεται και αυτή τη φορά η πολύ επιτυχημένη συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», προσβλέποντας σε συνέχεια στο μέλλον, στοχεύοντας στην προβολή των συμμετεχόντων παραγωγών στο κοινό που θα επισκεφθεί τις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις της «Φάρμας Καραΐσκου» στην Πορταριά Πηλίου.

Το σύνολο των δράσεων παρουσιάζεται στο εξαιρετικό πρόγραμμα  εκδηλώσεων, όπου η «Φάρμα Καραΐσκου» μεταμορφώνεται για τρείς ημέρες σε μία «ανοιχτή αγορά μικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων, να έρθουν σε απευθείας επαφή µε τους παραγωγούς, αλλά και μέσα από τις πολιτιστικές και περιπατητικές δράσεις με τους μύθους, την ιστορία, το Πήλιο και τα πάσης φύσεως προϊόντα του.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η φετινή προσθήκη της Εσπερίδας, που επιδίωξη των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί και για τα επόμενα Γαστρονομικά Φεστιβάλ. Τούτο διότι πιστεύουμε ότι η σύγχρονη ενημέρωση για την γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Και ο πολιτισμός της γεύσης είναι σπουδαίος και σύνθετος.

Η έννοια της γαστρονομίας είναι πάντοτε συνυφασμένη με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα, με το αυθεντικό και όχι με το δήθεν, τη μόδα. Προπάντων όμως είναι οι αναφορές που τη συνδέουν με τις αναμνήσεις μας.

Όμως για να αναφερόμαστε στη Γαστρονομία, πρέπει να είμαστε και σε θέση να απολαύσουμε τα αποτελέσματά της. Για τον λόγο αυτό αλλά και σε συνδυασμό με την τοποθεσία του Αγροκτήματος Καραΐσκου, όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι δράσεις, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ορεινή πεζοπορία. Ο πιστοποιημένος συνοδός βουνού Νίκος Μαγγίτσης, διεθνής ορειβάτης, με τον συνεργάτη του Κώστα Παναγιώτου θα είναι ο οδηγοί σε αυτή την φθινοπωρινή βόλτα σε ένα κομμάτι του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» με αφετηρία το Αγρόκτημα Καραΐσκου.

Στο Αγρόκτημα Καραΐσκου, από την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 και όλο το τριήμερο θα  πραγματοποιούνται πολλές δράσεις του Φεστιβάλ Πηλίου. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα όσοι συμμετάσχουν να επισκεφθούν τα περίπτερα με τα Πηλιορείτικα προϊόντα, να γευτούν εδέσματα και κρασιά της περιοχής και να πάρουν μια γεύση των εκδηλώσεών του.

Έχοντας τούτες τις αξιακές αναφορές, θα πραγματοποιείται τιμητική αναφορά και βράβευση καταξιωμένων ανθρώπων της Γαστρονομίας στη Μαγνησία, με αναγνωρισιμότητα, ενεργό συμμετοχή, ουσιαστική και διαχρονική συνεισφορά στον ειδικό τομέα τους, αλλά και στον τουρισμό συνολικότερα, με σεβασμό στους θεσμούς και τις παραδόσεις της περιοχής .

Μετά την πρώτη βράβευση στον Αλέκο Αλεξάνδρου (ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ ΚΑΒΟΥΡΑ), θα ακολουθήσει η βράβευση στον Μανώλη Φορλίδα, του παλαιότερου καφενείου στα Βαλκάνια και σημείο πλέον αναφοράς για τον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου.

Οι προσπάθειες των διοργανωτών για την βελτίωση και επέκταση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου θα συνεχιστούν και ευελπιστούν με την υποστήριξη, παρουσία και βοήθεια, όλων των Πηλιορειτών το Φεστιβάλ του 2025 να είναι ανανεωμένο, περισσότερο πλαισιωμένο και ακόμη καλύτερο.

Ωράριο φεστιβάλ:

Παρασκευή 28/06/2024 17:00 – 21:00

Σάββατο 29/06/2024 10:00 – 21:00

Κυριακή 30/06/2024 10:00 – 21:00

Αναλυτικά το πρόγραμμα

 

ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ 

 

  1. AERIKO SMELLS AND FLAVORS – ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ
  2. ALIPASTI – ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ
  3. ANTHEMAΠΡΟΙΟΝΤΑ VEGAN, GLUTEN FREE ΚΑΙ SUGAR FREE
  4. BLACK GARLIC DVΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΥΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ
  5. CONTE CAFÉΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΨΙΣΙΜΟ ΚΑΦΕ,
  6. ESTIA PELION ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΦΕ
  7. KALIMERA GOODSΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΩΝ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
  8. KARAISKOS FARMΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑ
  9. KRITSA GASTRONOMY HOTELΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
  10. MOLY THE MYTHIC ANTIDOTEΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ
  11. PELIAN LABHEALTHY SNACS
  12. PELION NATURAL SOAPΣΑΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
  13. PHILOSOPHIAΒΟΤΑΝΑ
  14. SWEETS & TREATS by Pilato’s Family – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ
  15. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
  16. ΕΛΑΙΛΑΔΟ FILARETONΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  17. ΖΥΜΑΡΙΚΑ “ΠΗΛΙΟ”ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
  18. ΚΑΒΑ ΜΠΟΤΙΛΙΑ – ΚΑΒΑ ΚΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
  19. ΚΤΗΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΡΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΧΥΜΩΝ
  20. ΜΕΛΙΤΕΥΣΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
  21. ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΠΥΡΑΣ
  22. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
  23. ΌΛΑ ΜΕΛΙ ΓΥΡΗΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
  24. ΡΟΔΙ “ΑΓΓΕΛΗ”ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΡΟΔΙΟΥ,
  25. ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ – ΚΟΙΝΣΕΠ “GASTROGUIDE PROJECT” – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  26. ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ – ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ,
  27. ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ – ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ,
  28. ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΚΑΛΗΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
  29. ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΜΠΑΡΔΑΣΑΛΛΟΙΜΑΤΑ ΚΑΡΠΩΝ ΚΑΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
  30. ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΚΟΥΦΗΣ – ΦΥΤΩΡΙΟ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 4ου PELIONGASTRONOMY FESTIVAL

 

Εσπερίδα

«Διατηρώντας την αυθεντικότητα ενός τόπου μέσω του υπεύθυνου τουρισμού»

Μια πρωτοβουλία της Visit Portaria και Eudaimonia tourism

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ

17.30 – 18.15
Προσέλευση – Εγγραφές

18.15 – 18.30

Επίσημης έναρξης του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ.

Προεδρείο:

Νίκος Τσούκας. Πρόεδρος Κοινότητας Μακρινίτσας Πηλίου (1990 – 2002)         Γενικός Γραμματέας Φορέα Πολιτισμού Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός», για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος.

Χαιρετισμοί επισήμων και διοργανωτών.

18:45 – 18:55

Ανδρινός Μελέτιος  – Karaiskos Farm, Visit Portaria, Peliongastronomy Festival

«Ο θεσμός του Peliongastronomy Festival και η συμβολή του στην ανάδειξη της γαστρονομίας του Πηλίου»

 

18:55 – 19:05

Δημήτρης Παλαιογιάννης –  Zorbabook, Eudaimonia Tourism

“Ο τουρισμός σήμερα με απλά λόγια – ευκαιρίες & ανησυχίες, καλλιεργώντας μια υπεύθυνη κοινοτική τουριστική συνείδηση”

 

19:05 – 19:15

Παναγιώτης Παπαδόπουλος – Open Farm

“Τα ανοιχτά αγροκτήματα ως εργαλείο εκπαίδευσης των παιδιών στην βιώσιμη διατροφή”

 

19:15 – 19:25

Σοφία Τριάντου – Botanology

“Η θέση των βοτάνων στη τοπική κοινωνία και στην τουριστική εμπειρία”

 

19:25 – 19:35

Χριστιάνα Βαρδάκου – Σχεδιάστρια υφασμάτων και βιώσιμης μόδας

“Κληρονομιά και Καινοτομία: Η Βιώσιμη Δύναμη των Παραδοσιακών Τεχνικών”

 

 

19.35 – 19:45

Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη- Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Χατζηγάκη

«Βιωματική Εκπαίδευση, Πολιτιστική Ταυτότητα, Κοινωνική Αλλαγή»

 

19:45 – 19:55

Κωνσταντίνος Λεβέντης  – Αντιπρόεδρος του Ι.Τ.Ε.Π.

“Η ιδιωτική πρωτοβουλία ως μοχλός διατήρησης και ανάπτυξης των τουριστικών προορισμών”

 

19:55 – 20:05

Γρηγόρης Χέλμης  – Black Garlic DV, Chef Mezen

“Δημιουργώντας τη νέα γενιά τοπικών προϊόντων”

 

20:05 – 20:15

Αγγελική Βογδάνου  – Σύμβουλος φιλοξενίας, Συνιδιοκτήτρια Estia Pelion

“Η Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου στρώνει τραπέζι”

 

20:15 – 20:30

Συζήτηση και συμπεράσματα.

 

Συντονιστές εσπερίδας

Παλαιογιάννης Δημήτριος και Ανδρινός Μελέτιος

 

21.00 Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΛΙΟΥ

 

Για τους συμμετέχοντες στην εσπερίδα τα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου, Μεϊντάνι εστιατόριο, Καρακάνας τυροκομείο και Κρίτσα gastronomy hotel ετοιμάζουν χαρακτηριστικά μεζεδάκια εμπνευσμένα από την πηλιορείτικη κουζίνα με προϊόντα από τα μέλη της κοινότητας. Τα μεζεδάκια της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου  θα συνοδευτούν από κρασιά του Οινοποιείου Πατιστή στην Αργαλαστή.

 

 

21.30 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ    

 

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

10.00  ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Παραγωγοί από το Πήλιο και τη Θεσσαλία με διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήματος Καραΐσκου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, να κατανοήσουν την φιλοσοφία τοπικών παραγωγών με τα εξαιρετικά προϊόντα και να τα δοκιμάσουν.

 

11.00 ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ»

 

Πηλιορείτικες διαδρομές. Ο πιστοποιημένος συνοδός βουνού Νίκος Μαγγίτσης  (διεθνής ορειβάτης) θα είναι ο οδηγός σας σε αυτή την πεζοπορία σε ένα κομμάτι του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» με αφετηρία τα  Χάνια και τερματισμό το Αγρόκτημα Καραΐσκου. Τους συμμετέχοντες θα τους παραλάβει λεωφορείο από το Αγρόκτημα Καραΐσκου έως την αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής.

Διάρκεια 1,5 ώρα περίπου.

 

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

** Οι συμμετέχοντες, που θα μετακινηθούν ανέξοδα ως τα Χάνια με πούλμαν, θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο ρουχισμό και αθλητικά παπούτσια για πεζοπορία. Να έχουν μαζί επίσης τους ένα μπουκαλάκι νερό.

 

11.00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Estia Pelion

 

Ζήστε την εμπειρία μιας ελληνικής εφαρμοσμένης παραδοσιακής τέχνης σε ένα από τα εργαστήρια κεραμικής από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο κεραμοποιό και την Αντιγόνη Τσιρογιάννη δασκάλα υφαντικής σε επαναλαμβανόμενα μαθήματα ή ακόμη και σαν μια μοναδική εμπειρία.

Στο χώρο του περιπτέρου του Estia Pelion θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:

  • 11.00 – 12.00: Εργαστήριο παραδοσιακής υφαντικής για παιδιά,
  • 12.30 – 13.30: Εργαστήρι κεραμικής εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση.

 

12.00 ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ

 

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ιδρυτής του δικτύου Open Farm της Med Culture θα μας βοηθήσει να μάθουμε  πως να φροντίζουμε τα λαχανικά, μυρωδικά και λουλούδια του κήπου μας. Το καλοκαίρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα φυτά μας ζορίζονται και θέλουν την φροντίδα μας. Θα μας συμβουλέψει για την θρέψη τους, το πότισμα και την προστασία των φυτών μας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Θα εξερευνήσετε μαζί του τον καλοκαιρινό κήπο της φάρμας  – Θα παρατηρήσετε με μεγεθυντικούς φακούς και στερεοσκόπιο τα έντομα και τον μικρόκοσμο του κήπου.
Θα μας δώσει πρακτικές οικολογικές συμβουλές για την προστασία των λαχανικών  μας.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

14.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ECOPRINTING – ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΦΥΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΥΦΑΣΜΑ

 

Η τεχνική του eco printing είναι μία σύγχρονη τεχνική που ξεκίνησε στην Αυστραλία. Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιούμε φύλλα από διαφορετικά δέντρα της περιοχής για να τυπώσουμε πάνω σε ύφασμα. Τα τυπωμένα σχέδια δημιουργούνται από το χρώμα που μεταφέρεται από το φυτό στο ύφασμα με τη βοήθεια του ατμού από την Χριστιάννα Βαρδάκου, σχεδιάστρια υφασμάτων και βιώσιμης μόδας.

Θα μιλήσουμε για χημεία και πως διαφορετικά μέταλλα σε συνδυασμό με φυτά μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά αποτελέσματα πάνω στο ύφασμα μας.

Φυτά που χρησιμοποιούμε για αυτή τη τεχνική:

Φύλλα ευκάλυπτου, φύλλα ελιάς, πλατανόφυλλα, φύλλα συκιάς, φτέρη, φύλλα βελανιδιάς, φύλλα καρυδιάς, κισσός και αρμπαρόριζα.

Οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν φύλλα για να δημιουργήσουν τυπώματα πάνω σε ένα μεγάλο μεταξωτό μαντήλι.

*Τα workshop απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και σε ενήλικες.

**Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

 16.00 Black Garlic Downvillage ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΡΔΟ.

 

Η Black Garlic Downvillage παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από μαύρο σκόρδο. Ιδανικό για όσους αγαπούν τις Premium γεύσεις, αλλά και την υγιεινή διατροφή. Η ιδέα προέκυψε από το πάθος για μοναδικές γεύσεις. Ακολούθησαν τα πειράματα μέχρι να τελειοποιηθεί το τελικό προϊόν, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένους θαλάμους τελευταίας τεχνολογίας καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, έτοιμα για σερβίρισμα ή απλά ως εξαιρετικό συστατικό σε πληθώρα συνταγών.

Ο Chef  Γρηγόρης Χέλμης μας καλωσορίζει και παρουσιάζει το μαύρο σκόρδο με γευσιγνωσία από λουκάνικο με κέτσαπ μαύρου σκόρδου και μπουκιές τυριού με μέλι επίσης μαύρου σκόρδου.

Οι επισκέπτες επίσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν  βιολογικό λημνιό ροζέ  από τον  γοητευτικό κόσμο του κρασιού από το οινοποιίο του  Roussas Wine στον Αλμυρό.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

 

 

 

17.00  ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ

 

Αντιμετωπίστε τη ζέστη με τον πιο νόστιμο τρόπο. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πως μια απλή συνταγή για σούπα ντομάτας μεταμορφώνει τα καθημερινά υλικά σε ένα θρεπτικό μπολ με δροσερή γεύση καλοκαιριού.

Οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν μια σούπα ντομάτας με αγνά υλικά αρωματισμένη με μπάλα βοτάνων πλούσια σε αντιοξειδωτικά  και εμπλουτισμένη με τα δροσερά ελληνικά μαγειρικά βότανα από τη βοτανολόγο Σοφία Τριάντου.

Θα γνωρίσουν ποια βότανα είναι ιδανικά για τις καλοκαιρινές συνταγές και το τρόπο που νοστιμεύουμε  τα πιάτα μας χωρίς αλάτι.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

17.30 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Estia Pelion

 

Ζήστε την εμπειρία μιας ελληνικής εφαρμοσμένης παραδοσιακής τέχνης σε ένα από τα εργαστήρια κεραμικής, από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο και υφαντικής από την Αντιγόνη Τσιρογιάννη, σε επαναλαμβανόμενα μαθήματα ή ακόμη και σαν μια μοναδική εμπειρία.

Στο χώρο του περιπτέρου του Estia Pelion θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:

  • 17.30 – 18.30: Εργαστήριο παραδοσιακής υφαντικής για παιδία,
  • 19.00 – 20.00: Εργαστήρι κεραμικής εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση.

 

18.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗ

 

H οικογένεια Τιμπλαλέξη εδώ και πενήντα χρόνια καλλιεργεί την ποικιλία Ροδίτης Σαββατιανό (Π.Ο.Π.) στην ιδανική περιοχή των Μικροθηβών, εκεί όπου βρίσκονταν οι αρχαίες Φθιώτιδες Θήβες κατά την Αρχαιότητα. Περνώντας σταδιακά από την παράδοση στην σύγχρονη οινοποίηση, το κτήμα εμπλουτίζεται με νέες ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Sauvignon blanc, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο και Μαλαγουζιά. Το “Κτήμα Τιμπλαλέξη” προσδοκά να ανοίξει το δρόμο σε κάθε οινόφιλο που θέλει να “γευτεί” το γοητευτικό κόσμο του κρασιού. Μιλάμε, δοκιμάζουμε και κατανούμε την φιλοσοφία των κρασιών του οινοποιείου.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

 

 

 

 

19.30 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ

 

Καλωσορίζουμε το οινοπαραγωγό Θάνο Εσκίογλου. Δοκιμάζουμε επιλεγμένες ετικέτες του κτήματος οι αμπελώνας του οποίου βρίσκονται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου  σε υψόμετρο 400-450 μέτρα, στην περιοχή Πετρένιο , απέναντι από το χωριό της Ραψάνης. Μιλάμε, δοκιμάζουμε και κατανούμε την φιλοσοφία των κρασιών του οινοποιείου.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

21.00  ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΡΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ    

 

 

 

 

8η σελίδα

ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

10.00  ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 

Παραγωγοί από το Πήλιο και τη Θεσσαλία με διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήματος Καραΐσκου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν, να κατανοήσουν την φιλοσοφία τοπικών παραγωγών με τα εξαιρετικά προϊόντα και να τα δοκιμάσουν.

 

11.00 Ο ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ  

 

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος ιδρυτής του δικτύου Open Farm της Med Culture  και η βοτανολόγος Σοφία Τριάντου μας βοηθούν να κατανοήσουμε το θαυμάσιο κόσμο των μεσογειακών φυτών και άλλες μαγικές ιστορίες στο κήπο της φάρμας.

Μιλάμε σε μικρούς και μεγάλους για τα  Ελληνικά «βότανα», τα φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά. Μαθαίνουμε για τον ρόλο τους, την ιστορία τους,  την σημασία τους για την βιοποικιλότητα, την ανθεκτικότητα τους στην κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη ιδιοτήτων φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής και μεσογειακής χλωρίδας.

Πως τα φροντίζουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας;  Οι σπουδαιότερες χρήσεις τους και συμβουλές σχετικά με το πως τα συλλέγουμε και τα αποθηκεύουμε;

Παρασκευάζουμε και δοκιμάζουμε ένα κρύο αφέψημα (σε νερό) με Λουΐζα, δυόσμο ή μελισσόχορτο  και κάνουμε το χάρτινο κυπελάκι μας γλαστράκι φυτεύοντας τον σπόρο από κάποιο βότανο.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

11.00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Estia Pelion

 

Ζήστε την εμπειρία μιας ελληνικής εφαρμοσμένης παραδοσιακής τέχνης σε ένα από τα εργαστήρια κεραμικής, από τον Χρήστο Γιαννακόπουλο και υφαντικής από την Αντιγόνη Τσιρογιάννη, σε επαναλαμβανόμενα μαθήματα ή ακόμη και σαν μια μοναδική εμπειρία.

Στο χώρο του περιπτέρου του Estia Pelion θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:

  • 11.00 – 12.00: Εργαστήριο παραδοσιακής υφαντικής για παιδιά,
  • 12.30 – 13.30: Εργαστήρι κεραμικής εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση.

 

9η σελίδα

 

12.00  ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

 

Οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική γαστρονομία

Η χορτόπιτα μια από τις πιο αγαπημένες πίτες και ειδικά στα χωριά φτιάχνεται με χόρτα που έχουμε στο κήπο, ανάλογα πάντα την εποχή. Όσο πιο πολλά χόρτα και μυρωδικά βάζουμε τόσο πιο πλούσια και νόστιμη είναι η γέμιση. Το παν, όμως, στις πίτες είναι το φύλλο. Αυτό το χωριάτικο, κριτσανιστό, φύλλο είναι αυτό που κερδίζει πρώτο τις εντυπώσεις.

Το ΚΡΙΤΣΑ Gastronomy Hotel θα μας παρουσιάσει την τεχνική της παρασκευής της, και θα την απολαύσουμε το διήμερο του φεστιβάλ.

 

13.30  Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΖΕΔΩΝ ΤΟΥ.  

 

Τα τσιπουράδικα του Βόλου και του Πηλίου, αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς όλων των επισκεπτών της περιοχής μας. Σερβίρεται άφθονο τσίπουρο ντόπιο, με γλυκάνισο ή χωρίς, τοπικών παραγωγών και εταιρειών από τη Μαγνησία.

Το τσιπουράδικο της Πορταριάς «ΜΕ ΜΟΣΤΡΑ» παρουσιάζει παραδοσιακούς μεζέδες που θα συνοδευτούν από τσίπουρο του αποσταγματοποιείου, οινοποιίου της Οικογένειας Τοκαλή.

 

 

 

 

 

 

 

14.00 ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΦΟΡΛΙΔΑ

(ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΛΑΥΚΟΣ ΠΗΛΙΟΥ)

Από το 2022 καθιερώθηκε η βράβευση καταξιωμένων ανθρώπων της Γαστρονομίας στη Μαγνησία, με αναγνωρισιμότητα, ενεργό συμμετοχή, ουσιαστική και διαχρονική συνεισφορά στον ειδικό τομέα τους, αλλά και στον τουρισμό συνολικότερα, με σεβασμό στους θεσμούς και τις παραδόσεις της περιοχής μας.

Το καφενείο του Μανώλη Φορλίδα προσφέρει στον θαμώνα του ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία. Εξακολουθεί να παραμένει η παλαιότερη επιχείρηση στα Βαλκάνια. Αναμφίβολα αποτελεί  ένα από τα ωραιότερα καφενεία, αλλά και ένας ιστορικός τόπος που διασώζει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

*Γιώργος Τοζίδης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Αναφορά στην πορεία και την προσφορά του τιμώμενου Μανώλη Φορλίδα. 

 

15.00  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

 

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς Πηλίου, Ιεορομόναχος        πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αγάθων Ντάτσιος, μαγειρεύει ακόμη μια μοναστηριακή συνταγή, συνεχίζοτας την παράδοση από την έναρξη του Γαστρονομικού Φεστιβάλ.

 

17.00 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΥΦΑΣΜΑ – ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ BUNDLE DYEING

 

Η τεχνική του bundle dyeing είναι μία σύγχρονη τεχνική. Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιούμε λουλούδια (φρέσκα ή αποξηραμένα), φύλλα, ρίζες, φλοιούς από κορμούς από δέντρα για να τυπώσουμε πάνω σε ύφασμα. Τα τυπωμένα σχέδια δημιουργούνται από το χρώμα που μεταφέρεται από το φυτό στο ύφασμα με τη βοήθεια του ατμού από τη Χριστιάννα Βαρδάκου, σχεδιάστρια υφασμάτων και βιώσιμης μόδας

Ανάλογα με το πως θα τοποθετήσουμε τα φυτά στο ύφασμα μας μπορούμε να

φτιάξουμε είτε κάτι συμμετρικό είτε κάτι αφηρημένο. Τα αποτελέσματα με αυτή τη

τεχνική είναι πάντα απρόβλεπτα και έτσι είναι η τέλεια ευκαιρία να παίξουμε και να πειραματιστούμε!

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

18.00  ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Η κάβα «Μποτίλια» φιλοξενεί το οινοπαραγωγό Δημήτρη Μίγα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τέσσερις ετικέτες από τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του Κτήματος Δ. Μίγα, συνομιλούμε με το παραγωγό για να κατανοήσουμε την φιλοσοφία του.

*Για συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται προ κράτηση στο 6978556347

 

20.00  SUNSET COCKTAIL PARTY ΑΠΟ ΤΟ AERIKO SMELLS AND FLAVORS

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά με εμπνευσμένα κοκτέιλ από τη γη του Πηλίου παρασκευασμένα από  το “Aeriko Smells and Flavors

Οι επισκέπτες επίσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν  το βιολογικό λημνιό ροζε  από τον  γοητευτικό κόσμο του κρασιού από το οινοποιίο του  Roussas Wine.

 

  • Τη μουσική επιμελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ο DJ Νίκος Παππάς με μουσικά ακούσματα της Μεσογείου

 

 

21.00  ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ 4ου ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.