Γιάννης Κατσιόπουλος: Μείωση τζίρου 15% στα φαρμακεία του Βόλου τον καιρό της πανδημίας

Από 0,50 έως και 1 ευρώ οι μάσκες ΚΝ95 στα φαρμακεία της πόλης- Δεν υπάρχουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας

Από 0,50 έως και 1 ευρώ κοστίζουν στα φαρμακεία οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με τον κ. Γιάννη Κατσιόπουλο, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη να σημειώνει πως υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτησή τους, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες για τη χρήση τους στα ΜΜΕ και τα σούπερ μάρκετ, ενώ τόνισε πως στα φαρμακεία του Βόλου δεν έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό αισχροκέρδειας. Ο κ. Κατσιόπουλος αναφέρθηκε και στην όλη κατάσταση στα φαρμακεία, τα οποία κι αυτά έχουν πληγεί από την πανδημία, βλέποντας μείωση στον τζίρο τους κατά 15%, ενώ πλέον πολλά φαρμακεία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και πολίτες που θέλουν τα φάρμακά τους, αλλά και αυτούς που θέλουν να κάνουν rapid test.

 

Σε ότι αφορά τις μάσκες αυξημένης προστασίας ΚΝ 95 ή FFP2, ο κ. Κατσιόπουλος εξήγησε ότι οι εν λόγω μάσκες απορροφούν το 95% των μικροσωματιδίων όπου η διάμετρός τους δεν υπερβαίνει τα 2,5 ΡΜ . Οι διαστάσεις αυτές, ανέφερε,  καλύπτουν απόλυτα τα μικροσωματίδια του κορωνοϊού που διασπείρονται μέσω του σιέλου, των σταγονιδίων και άρα υπάρχει μια πάρα πολύ καλή κάλυψη.

Σε σχέση με τη ζήτησή τους, το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου επεσήμανε πως ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε ενδιαφέρον του κόσμου κυρίως αυτών που θα επισκέπτονταν ανθρώπους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, ωστόσο μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες η ζήτηση έχει αυξηθεί.  Οι τιμές κυμαίνονται από 0,50 έως και 1 ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Κατσιόπουλο δεν έχει παρατηρηθεί σε φαρμακεία του Βόλου καμία περίπτωση αισχροκέρδειας. Μάλιστα εξήγησε πως οι φαρμακοποιοί από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δηλώνουν δύο φορές την εβδομάδα σε ειδική πλατφόρμα τα προϊόντα που πωλούν, τις τιμές αλλά και τις ποσότητες αυτών.

Στο 99% αξιοπιστία στα rapid test

Ο κ. Κατσιόπουλος μίλησε και για rapid και self τεστ, σημειώνοντας πως τα self ουσιαστικά είναι rapid που γίνονται από τον κάθε χρήση χωρίς κάποια πιστοποίηση του αποτελέσματος από κάποιον επιστημονικό φορέα.  Αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία των rapid επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμά τους αγγίζει το 99%, ιδίως σε τεστ τα οποία είναι λίγο πιο ακριβά.

“Υπάρχει και το 1% που θα βγει ψευδώς θετικό. Σε 150.000 τεστ που γίνονται καθημερινά αυτός ο αριθμός αυξάνεται”, σχολίασε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί σε ένα rapid test των 5 ευρώ το ποσοστό κέρδους τους είναι γύρω στα 25-28% . Βέβαια η νέα πραγματικότητα των φαρμακείων με τη διενέργεια των rapid test έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς οι φαρμακοποιοί πρέπει να εξυπηρετήσουν και τον κόσμο που θέλει τα φάρμακά του αλλά και αυτόν που θέλει να κάνει rapid. “Το πρόβλημα είναι τεράστιο ιδίως σε φαρμακεία που δεν έχουν προσωπικό και πολλές φορές σε εφημερίες ο κόσμος δημιουργεί μεγάλες ουρές και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί”, σχολίασε ο κ. Κατσιόπουλος.

Μείωση τζίρου 15% στα φαρμακεία

Και μπορεί η κίνηση στα φαρμακεία να έχει αυξηθεί, δεν ισχύει το ίδιο με τον τζίρο τους. Σύμφωνα με τον κ. Κατσιόπουλο κατά μέσο όρο ο τζίρος στα φαρμακεία του Βόλου έχει μειωθεί κατά 15% και εξήγησε ότι ” οι αγορές είναι μετριασμένες γιατί ο κόσμος φοβάται να ανοιχτεί.  Τα τελευταία χρόνια τα φαρμακεία έχουν βάλει και ένα πολύ έντονο εμπορικό κομμάτι μέσα που δεν το είχαν παλαιότερα κι αυτό ακολουθεί όλη την πορεία και την ύφεση της αγοράς. Το ποσοστό της μείωσης του τζίρου είναι στο 15%”.

Η υποχρεωτικότητα αύξησε τους εμβολιασμούς

Τέλος, το μέλος της Διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου μίλησε και για τους εμβολιασμούς, σημειώνοντας πως η υποχρεωτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών έφερε αύξηση στο ενδιαφέρον και στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ πολλοί που είναι καθηλωμένοι στο σπίτι αναζητούν πλέον τρόπο για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο μέσω του προγράμματος εμβολιασμού κατ΄ οίκον. Σχολίασε δε και όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο επισημαίνοντας πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους αναποφάσιστους και φοβισμένους και τους αμετανόητους.

Για την πρώτη κατηγορία ανθρώπων ο κ. Κατσιόπουλος σχολίασε πως ” όσο η πίεση αυξάνεται και βλέπουν ότι τα εμβόλια ήδη χορηγούνται εδώ και έναν χρόνο και βλέπουν την επιτυχία τους, περιμένουν μια ενθάρρυνση και αρχίζουν να το κάνουν. Υπάρχουν και οι αμετανόητοι που για ιδεολογικούς λόγους ή ιδεοληψίας είναι προσκολλημένοι στην άρνησή τους. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας έχει αρχίσει να αποδίδει”. .

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.