Γιώργος Χαρίτος: «Προσοχή με την αφρικανική σκόνη»

Την προσοχή των γονιών εφιστά ο Βολιώτης παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος  για την αφρικανική σκόνη με ανάρτησή του  και σημειώνει ότι η εν λόγω σκόνη δεν είναι οικιακή και μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, επιπεφυκίτιδες αλλά και βήχα.

Ειδικότερα,  η ανάρτηση του κ. Χαρίτου είναι η εξής:

«Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

Χρειάζεται μια προσοχή με την Αφρικανική σκόνη, παιδιά.

Οι γονείς αναφέρονται καμία φορά σε αυτή λες και είναι κοινή οικιακή σκόνη, λες και τινάξαμε στο σπίτι και σηκώθηκε κουρνιαχτός.

Δεν είναι έτσι.

Η σκόνη αυτή είναι πρακτικά άμμος εκ της Σαχάρα η οποία κινείται σε αέριες μάζες, εμπεριέχει βαρέα και άλλα μέταλλα με επικινδυνότερο τον μόλυβδο.

Καθώς ο αεροχειμμαρος περνά από βιομηχανικές και άλλες περιοχές, εμπλουτίζεται με οργανικές και ανόργανες ενώσεις, και είναι σαφές ότι όλα αυτά καταλήγουν στο δέρμα, τα μάτια και τον πνεύμονα των παιδιών. Μια ματιά στα καπό και τα παρμπριζ των αυτοκινήτων μας είναι ίσως αρκετή να σας πείσει. Οι υψηλότερες επίσης θερμοκρασίες που θα συνοδεύουν τις επόμενες ημέρες δεν βοηθούν.

Παρακολουθούμε για :

  1. Επιπεφυκίτιδες
  2. Δερματίτιδες (εξανθήματα, εκζέματα)
  3. Και βεβαίως βήχα, βήχα, βήχα (ουφ!). Ο οποίος μπορεί να προέρχεται εκ του ανωτέρου αεραγωγού με εκκρίσεις και επίμονη ρινίτιδα, είτε από την τραχεία και τον πνεύμονα των παιδιών μας με παροξυντικό βήχα και πυροδότηση βρογχοσπασμού σε παιδιά με θετικό ιστορικό.

4 απλές οδηγίες :

❗️Αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεση σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως τον υπαίθριο αθλητισμό. Εάν ήθελες να πας να κάνεις ποδήλατο με το παιδί σου, αυτό δεν είναι το καταλληλοτερο Σαββατοκύριακο.

❗️Παιδιά που λαμβάνουν ρυθμιστική αγωγή για το αναπνευστικό τους (flixotide, seretide, singulair και τα παρεμφερη – συγγνώμη για την αναφορά στα εμπορικά ονόματα – γίνεται μόνο για να συνεννοηθούμε) όχι μόνο να μην τα διακόπτουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται πρόσκαιρα να αναπροσαρμοστεί και η δόση τους.

❗️Όταν επιστρέφουμε σπίτι, πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας, τα μάτια μας, το πρόσωπο μας και κάνουμε λίγο φυσιολογικό ορό στα παιδιά μας για να καθαρίσουμε όσο γίνεται τον ανώτερο αεραγωγό. Δίνουμε άφθονο νερό στα παιδιά αυτές τις ημέρες, τα κρατάμε όσο γίνεται ενυδατωμένα.

❗️Σφουγγαρίζουμε το σπίτι μας καθημερινά, πλένουμε το μπαλκόνι και την αυλή μας με νερό, απολυμαίνουμε τις επιφάνειες και τα έπιπλα μας.

Τέλος, πανικός δεν χρειάζεται. Πράγματα απλά βασισμένα στην κοινή λογική. Έχουμε περάσει τόσα εσχάτως, θα περάσουμε και μια σκόνη ακόμα,

Να χάνεις την υπομονή σου, σημαίνει να χάνεις την μάχη. Όταν λέω σε μια μάνα να κάνει υπομονή, 9 στις 10 μου χαμογελουν. Οι ίδιες ξέρουν το γιατί. Αλλά κι εγώ το ξέρω…

Αυτα τα ολίγα. Ελπίζω να βοήθησα (κάπως )

(φώτο : χωρίς σχόλια. Και είναι απλά το αρχικό στιγμιότυπο σήμερα Παρασκευή)».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.