Γιώργος Καπετανάκης: «Στη μάχη κατά του καρκίνου να μην ξεχνούμε τους εαυτούς μας»

«Έχουμε μείωση 50% αυτό το διάστημα στους προσυμπτωματικούς ελέγχους»
«Αν δε αλλάξουν κάποια δεδομένα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα στα δύο άτομα πιθανότατα θα εμφανίσει κάποια μορφή νεοπλασίας»

Αφιερωμένη στη μάχη κατά του Καρκίνου είναι η 4η Φεβρουαρίου, με τον γραμματέα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), Γιώργο Καπετανάκη, να μιλά για τη σημασία της πρόληψης, στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ιδιαίτερα σε εποχή πανδημίας.
Όπως σημείωσε και ο κ. Καπετανάκης, ο καρκίνος αυτήν τη στιγμή είναι η δεύτερη αιτία θανάτου με τάσεις να γίνει πρώτη, αν δεν γίνουν κάποια πράγματα. «Αν δε αλλάξουν κάποια δεδομένα μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα στα δύο άτομα πιθανότατα θα εμφανίσει κάποια μορφή νεοπλασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στόχος της ΕΕ είναι μέχρι το 2030 να έχουμε 3 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους και καλύτερες συνθήκες επιβίωσης για όσους αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα. Επίσης στοχεύει στο να δώσει μία ολιστική λύση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μέσα από ενέργειες και δράσεις που θ’ αφορούν όλους τους τομείς της ζωής, που θα αφορούν την πρόληψη με την ευρεία έννοια. Μέσα από καθαρές πόλεις, ενέργεια, μεταφορές, διατροφή… «Σε όλους τους τομείς της πολιτικής μιας χώρας, που θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την Υγεία. Ό,τι κάνουμε αποσπασματικά λειτουργεί δυστυχώς μόνο πυροσβεστικά» σχολίασε ο γραμματέας της ΕΛΛ.Ο.Κ.

«Οι συνθήκες στην καθημερινότητα
άλλαξαν, αλλά ο καρκίνος όχι»

Όλα όμως εξαρτώνται από την πολιτική βούληση, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, με τον κο Καπετανάκη να τους καλεί να μην ξεχνούν τους εαυτούς τους. «Οι συνθήκες στην καθημερινότητα άλλαξαν, αλλά ο καρκίνος όχι. Έχουμε μείωση 50% αυτό το διάστημα στους προσυμπτωματικούς ελέγχους και στα πρωτόκολλα των ανθρώπων που έχουν τελειώσει θεραπείες. Πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι η ζωή είναι μπροστά μας και πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι παρά την πανδημία πρέπει να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά, τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Όσον αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο γραμματέας της ΕΛΛ.Ο.Κ. δεν μπορεί να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση για το αν πρέπει ή όχι οι ασθενείς με νεοπλασίες να εμβολιαστούν. «Οι ασθενείς που έχουν νοσήσει δεν είναι μία κατηγορία, όπως μπορεί να είναι άλλες ασθένειες. Είναι 200 μορφές και είναι διαφορετικές οι διαδικασίες αντιμετώπισης. Δεν υπάρχει μία γενική απάντηση για το αν πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι. Οπότε πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους. Δεν είναι όλοι το ίδιο και δεν μπορούμε να μιλήσουμε τόσο εύκολα και μαζικά για όλους» τόνισε ο κ. Καπετανάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.