Γιώργος Σακελάρης: «Θα ακολουθήσουμε μειωμένο ωράριο, εάν το ακολουθήσουν και τα πολυκαταστήματα»

Δεν θα αφήσουν οι μικροί και μεσαίοι έμποροι να δουλεύουν μόνο τα πολυκαταστήματα

Θύελλα έχει ξεσηκώσει η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μειωμένο ωράριο στην εμπορική αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και το αυξημένο κόστος λειτουργίας. Οι έμποροι της συμπρωτεύουσας πρότειναν τα καταστήματα μερικές ημέρες της εβδομάδας να κλείνουν στις 7 το απόγευμα αντί για τις 9 το βράδυ. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιώργος Σακελάρης τόνισε πως οι έμποροι της πόλης βρίσκονται σε εγρήγορση και αναμένουν τις επίσημες, από τα αρμόδια Υπουργεία, ανακοινώσεις περί του ωραρίου, επισημαίνοντας πως θα ακολουθούσαν ένα μειωμένο ωράριο, εάν αυτό ίσχυε για όλους και για τα πολυκαταστήματα.

 

«Υπάρχει έκδηλη ανησυχία και στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, είμαστε σε εγρήγορση και έχουμε το βλέμμα μας πάνω στα αρμόδια υπουργεία να δούμε τι αποφάσεις θα βγουν. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι δεν θεσμοθετούν, απλά προτείνουν ωράρια. Έτσι θα ήταν επικίνδυνο να προτείνουμε ένα ωράριο, χωρίς να είναι θεσμοθετημένο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει ένα ωράριο, το οποίο τα μέλη του το ακολουθούν πιστά. Όχι όμως τα πολυκαταστήματα, τα οποία ακολουθούν το εθνικό ωράριο. Εάν προτείναμε ένα ωράριο εμείς αντίστοιχο με της Θεσσαλονίκης, χωρίς να είναι θεσμοθετημένο από τα αρμόδια Υπουργεία, είναι βέβαιο ότι τα πολυκαταστήματα δεν θα το ακολουθούσαν και θα συνεχίζανε να δουλεύουν με το ωράριο που έχουν αυτή τη στιγμή και θα έκλειναν στις 9 το βράδυ», επεσήμανε ο ίδιος.

Σημείωσε δε πως δεν είναι εφικτό και κανείς έμπορος δεν θα ήθελε να κλείνει το κατάστημά του στις 7 το απόγευμα, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τα πολυκαταστήματα να δουλεύουν μόνα τους έως τις 21:00.

Ωστόσο, τόνισε πως εάν θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο ωράριο, θα το ακολουθήσουν και οι έμποροι του Βόλου. « Εάν δεν θεσμοθετηθεί και δεν είναι ένα ωράριο για όλους, για πολυκαταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από μόνος του ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου δεν θα πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει ένα ωράριο όπως της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό ελλοχεύει κινδύνους. Νομίζω η Θεσσαλονίκη βιάστηκε και δεν τα σκέφτηκε πολύ καλά τα πράγματα, τα είδε λίγο επιφανειακά», σημείωσε ο κ. Σακελάρης και τόνισε πως βρίσκονται σε αναμονή οι έμποροι του Βόλου για να δουν ποια θα είναι η επίσημη ανακοίνωση των Υπουργείων σε ότι αφορά στο ωράριο κι έπειτα μέσω του Εμπορικού Συλλόγου οι έμποροι θα πράξουν αναλόγως.

Οι έμποροι είναι με τη θηλιά στον λαιμό

Αναφερόμενος ο κ. Σακελάρης στην επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, η οποία υπογράφηκε και από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, σημείωσε πως οι έμποροι ζητούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ φάνηκε θετικός στην απόφαση της Κυβέρνησης να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, εάν η επιχείρηση προσλάβει έναν υπάλληλο. Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο «ανοίγει» μία θέση εργασίας, είναι ένα ανταποδοτικό μέτρο και ευχήθηκε να ανταποκριθούν οι έμποροι.

Ως προς τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ο κ. Σακελάρης επεσήμανε πως υπάρχουν πάρα πολλοί έμποροι που βασίζονται στα μετρητά και όχι στις πληρωμές μέσω κάρτας, καθώς έχουν ζητήματα με τις τράπεζες και επεσήμανε πως «οι έμποροι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Είναι με τη θηλιά στον λαιμό. Πολλά καταστήματα είναι προ του λουκέτου. Ζητάμε ορισμένα μέτρα προκειμένου να γίνει βιώσιμη η δραστηριότητά μας, δεν μπορούν άλλο οι έμποροι».

Σχολιάζοντας τέλος το χριστουγεννιάτικο κλίμα που ξεκινά να κατακλύζει την πόλη, μιας και ξεκίνησε ο Δήμος Βόλου την τοποθέτηση του εορταστικού διακόσμου, ο κ. Σακελάρης σχολίασε πως ανέκαθεν βοηθούσε την αγορά το εορταστικό κλίμα, όμως τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και όχι μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι ριψοκίνδυνο να κάνω μία πρόβλεψη μέχρι τα Χριστούγεννα. Πάντως το εορταστικό κλίμα, πάντα βοηθούσε», κατέληξε.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.