Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας «υιοθέτησε» την παραλία στα Πευκάκια

Στο πλαίσιο του προγράμματος της WWF Ελλάς

«Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ο τίτλος του προγράμματος της WWF Ελλάς μέσω του οποίου αποκαλύπτεται το μέγεθος της παράκτιας ρύπανσης. 98 εθελοντικές ομάδες πανελλαδικά «υιοθέτησαν» 110 παραλίες, καταγράφοντας συνολικά 126.410 απορρίμματα, στον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος. Μία από αυτές τις ομάδες ήταν και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου η οποία υιοθέτησε την Παραλία Πευκακίων (παραθαλάσσιο τείχος) στον Βόλο.

Από τις 5-7-2021 μέχρι και 14-5-2023 τα μέλη της Ένωσης πραγματοποίησαν οκτώ καθαρισμούς και καταμετρήσεις των σκουπιδιών από (πλαστικά, μέταλλα, χαρτικά, υφάσματα και συνθετικά υλικά.) τόσο σε τεμάχια (4.222 τεμ.) όσο και σε κιλά με πάνω από 181 κιλά να ζυγίζουν τα αντικείμενα που συγκέντρωσαν και παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια όλων των καθαρισμών της παραλίας  κάθε φορά που επισκέπτονταν την παραλία τα απορρίμματα ήταν λιγότερα.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ως Στρατηγικός Εταίρος, στοχεύει για τουλάχιστον δύο χρόνια με τέσσερις φορές το χρόνο καθαρισμό της παραλίας, καταμέτρηση και συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση επιλεγμένων παραλιών στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου των Προσκοπικών Συστημάτων και των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων.

Δεν αποτελεί ένα απλό πρόγραμμα μεμονωμένων καθαρισμών παραλίας, αλλά ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα και παράλληλη καταγραφή δεδομένων, ενώ συμβάλλει παράλληλα και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς και δραστηριοποιούνται άμεσα ώστε να κρατήσουν μακριά από τις θάλασσες και τις ακτές μας τη μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ευρημάτων στις ελληνικές παραλίες, περίπου 84%,  είναι τα πλαστικά (τεχνητά πολυμερή υλικά), ενώ πάνω από το 50% των συνολικών απορριμμάτων που καταγράφηκαν αποτελούν μόλις 4 συγκεκριμένα αντικείμενα: τα αποτσίγαρα – φίλτρα, κομμάτια πλαστικών (από 2,5 έως 50cm), τα πλαστικά καπάκια ποτών και νερού, καθώς και τα καλαμάκια. Μάλιστα, τα προαναφερθέντα υλικά, μαζί με τα μικρά κομμάτια διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ) αποτελούν τα πέντε πιο συχνά ευρήματα στις «υιοθετημένες» παραλίες εντός της χώρας.

Το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, δηλαδή κάθε ανθεκτικού στερεού υλικού που πετιέται ή εγκαταλείπεται σε θάλασσες και ακτές, αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Με τις έως τώρα μετρήσεις, στην παραλία όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα απορρίμματα, ο αριθμός των ευρημάτων ανά 100 μέτρα ακτογραμμής είναι 248 φορές μεγαλύτερος από όσο ορίζει η ελάχιστη τιμή των 20 απορριμμάτων/100 μέτρα που ορίζονται από την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική ως ανώτατη οριακή τιμή για τον αριθμό των παράκτιων απορριμμάτων προκειμένου να θεωρείται μια ακτή καθαρή.

Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των απορριμμάτων στις παραλίες, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενεργός συμμετοχή καθενός για την προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει τους αρμόδιους κρατικούς φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να αντιληφθούν την προέλευση των απορριμμάτων στις παραλίες, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παραλιών.

Οι πρόσκοποι απευθύνονται σε πολίτες που αγαπάνε την φύση και είναι ευαισθητοποιημένοι. Μπορείτε να τους βρείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:  YouTube: epp3osap  –  Facebook: epp3osap –  epp3osap.blogspot.com –  Instagram: @epp3osap  – E-mail: epp.2321@sep.org.gr ή στο τηλ. 698 471 8797.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.