Οι μειοψηφίες κατήγγειλαν το Δήμο Βόλου ότι θα πουλήσει προϊόν srf στην ΑΓΕΤ

Διαφωνίες και εντάσεις για το μοντέλο διαχείρισης της μονάδας αποβλήτων

Αδιέξοδο ξανά στη μεγάλη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση της πρότασης χρηματοδότησης κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Π.Ε. Μαγνησίας. Μειοψηφίες και Δημοτική Αρχή συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το μοντέλο διαχείρισης που έχει επιλεγεί και είναι η παραγωγή περίπου 50.000 τόνων ετησίως srf, που παρά τη διαβεβαίωση του Θάνου Θεοδώρου ότι δεν έχει γίνει συμφωνία να διατεθεί στην ΑΓΕΤ αλλά κάπου είπε θα δοθεί για καύση, ενώ οι μειοψηφίες τον κατηγόρησαν ότι αυτό ακριβώς πάει να κάνει σε βάρος της υγείας των κατοίκων της πόλης.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελής χαρακτήρισε τη μονάδα κομπόστ «φύλο συκής» στο έγκλημα που επιτελείται, ενώ η αντιπολίτευση άσκηση κριτική και στην κυβέρνηση που στήνει μονάδες φαραωνικού τύπου για παραγωγή rdf και srf και καύση τους που είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία και τονίστηκε ότι από την πίσω πόρτα το υλικό που θα παράγεται θα διατίθεται στην ΑΓΕΤ. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε μόνο από την πλειοψηφία με τον ασκούντα χρέη δημάρχου Θάνο Θεοδώρου να το υπερασπίζεται και να το χαρακτηρίζει σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, το οποίο θα γίνει μέσω της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και θα στηριχθεί από τη δημοτική αρχή, χωρίς ΣΔΙΤ. Ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησε για έγκλημα κατά του Βόλου και δύο δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ.κ. Πατσιαντάς και Κλημόπουλος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε ότι κάθε χρόνο εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ 85.000 τόνοι απορριμμάτων. Η μονάδα που θα δημιουργηθεί, θα επεξεργάζεται 50.000 τόνους απορριμμάτων και θα παράγει srf ενώ θα δημιουργηθεί και μία μονάδα που θα επεξεργάζεται 15.000 τόνους οικιακών αποβλήτων από τρόφιμα που θα οδηγούνται σε κομποστοποίηση.

Όπως εξήγησε ο γραμματέας του δήμου Στέλιος Διαμαντίδης η υπομονάδα αυτή θα παράγει καθαρά υγιές χώμα και είναι μία ρηξικέλευθη πρόταση και βιώσιμη. “Το προϊόν που θα παράγεται θα διατεθεί σε όποια εταιρεία ενεργειακή το αποδεχθεί. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός, ανέφερε ότι αν δεν βρουν να το διαθέσουν οι δήμοι το srf θα γίνουν δύο μονάδες σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για να απορροφούν τα προϊόντα αυτά”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Ο Θάνος Θεοδώρου είπε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα που έχει συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό γιατί αφορά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο και ξεκαθάρισε ότι θα είναι δημόσιο και δεν θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτη. “Πρέπει να ακολουθήσουμε εθνικό σχεδιασμό και η πρότασή μας είναι συμβατή και θα εγκριθεί. Είναι μονόδρομος για την πόλη. Το μοντέλο διαχείρισης αποτελεί μία πολιτική απόφαση και θα κριθούμε. Είναι σημαντικό όμως, να μην υπάρχει όμως παραπληροφόρηση”. Επιπλέον τόνισε ότι ήδη ο Δήμος έχει κάνει πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ για πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και αν ανοίξει και άλλη πρόταση σχετική θα καταθέσουν πρόταση όπως και για τα πράσινα σημεία.
“Σίγουρα θα δώσουμε υλικό που θα παράγεται κάπου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την ΑΓΕΤ”, είπε και ζήτησε από κράτος να κάνει έλεγχο των εγκα;ταστάσεων στις βιομηχανίες που καίνε τέτοια υλικά όπως η ΑΓΕΤ

Ένταση επικράτησε μεταξύ του ασκούντα χρέη δημάρχου Θάνου Θεοδώρου και του επικεφαλής της Δύναμης Βόλου Μιχάλη Μιτζικού για το γεγονός ότι ο κ. Θεοδώρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατίθεται το παραγόμενο καύσιμο στην ΑΓΕΤ. Κατήγγειλε δε ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί από την πίσω πόρτα να διοχετεύσει καρκινογόνες ουσίες στην ΑΓΕΤ σε βάρος της υγείας των δημοτών.

Οι μειοψηφίες
Για υιοθέτηση της κυβερνητικής επιλογής στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή, έκανε λόγο ο επικεφαλής των “Δρόμων Συνεργασίας” Μαργαρίτης Πατσιαντάς, Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε στροφή από αυτά που έλεγε για τη διαχείριση απορριμμάτων και έκανε λόγο για εισαγωγή του μοντέλου του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης της “Φυλής’ που είχε στήσει Βάσω Παπανδρεου.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο Δήμος Βόλου θα αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: Πρώτο της δυσοσμίας από τον ΧΥΤΑ κοντά στην πόλη και δεύτερο την καύση του υλικού από την ΑΓΕΤ με την έκκληση φουρανίων και διοξινών.

Η επικεφαλής της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης” Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι η παράταξή της τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη βιώσιμη διαχείριση που θα στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση. “Αποκλείουμε την καύση. Αυτό είναι ενδεδειγμένο και για την περιοχή μας και με μικρότερο κόστος”, ανέφερε.

Ο Μιχ. Μιτζικός της “Δύναμης Βόλου” τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της μονάδας αλλά ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι δεν θα διατίθεται το παραγόμενο srf στην ΑΓΕΤ και τόνισε ότι στα τρρία χρόνια της Δημοτικής Αρχής δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ο Απ. Νάνος της Λ.Α.Σ., επισήμανε ότι σήμερα ψηφίζεται ο νέος νόμος για ανακύκλωση στη βουλή και στην ουσία αποτελεί μια προσαρμογή ελληνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή με κύριο στόχο να κερδίζει το κεφάλαιο από αυτή την ιστορία. “Έχετε ευθύνη ως δήμος. παρόλο που καταγγέλλετε το σάπιο σύστημα κινείστε σύμφωνα με τις επιταγές του”, είπε και πρόσθεσε ότι η Κίνα σταμάτησε να κάνει εισαγωγές πλαστικών από Ευρώπη για τις δικές της βιομηχανίες και πλέον η Ευρώπη φροντίζει να το διοχετεύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Υπέρ του μοντέλου της διαλογής στην πηγή και της διευρυμένη ανακύκλωσης τάχθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης που συμπλήρωσε ότι «η δημιουργία δευτερογενούς καυσίμου δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση, καθώς στην πρώτη περίπτωση απαιτείται μεγάλος όγκο απορριμμάτων».

Την επικινδυνότητα καύσης του rdf και του srf για τη δημόσια υγεία επισήμανε ο Ν. Κανελλής, που κατήγγειλε το Δημοτική Αρχή ότι «ετοιμάζεστε να παράγετε και να διοχετεύσετε αυτό το καύσιμο στην ΑΓΕΤ και όχι μόνο. Η πρόταση για παραγωγή κομπόστ, είναι «φύλλο συκής» στο έγκλημα που ετοιμάζετε».

Αποχώρησαν
Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Μ. Πατσιαντάς και Θ. Κλημόπουλος αποχώρησαν από την συνεδρίαση, θέλοντας όπως τόνισαν να επισημάνουν την σοβαρότητα του θέματος και την ψήφισή του από την πλειοψηφία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.