Η πανδημία στην σκοτεινή πλευρά της σελήνης

Tου Ματθαίου Δραμητινού καρδιολόγου τ. Διοικητή Γ.Ν.Βόλου

Τον Νοέμβριο του 2020 θα τον θυμούνται οι συμπολίτες μας για πολλά χρόνια. Τώρα γράφεται η ιστορία με τα μελανότερα γράμματα, με την γραμματοσειρά της ανευθυνότητας, της προχειρότητας και της υστερόβουλης ιδεοληψίας, που θα φτάσει στην ηθική και νομική αμέλεια στο άμεσο μέλλον.
Φόβος, πανικός, απελπισία, κατάθλιψη, αλλά και ανεργία, φτώχεια, περιθωριοποίηση είναι οι λέξεις που θα ακολουθούν δυστυχώς την πανδημία μια και η απουσία του κοινωνικού κράτους είναι εμφανής. Πρόληψη, πρωτοβάθμια αντιμετώπιση, υγειονομική καθοδήγηση και επιτήρηση ανύπαρκτη, από ερασιτέχνες που οδηγούν τους ασθενείς στα ΤΕΠ των αποδεκατισμένων νοσοκομείων, σε εικόνες που θα ζήλευαν την κόλαση του Δάντη. Το σκηνικό πριν το νοσοκομείο αλλά και μετά, στην αποθεραπεία, δυστυχώς ακόμη βρίσκεται στην σκοτεινή πλευρά της σελήνης.
Το εθνικό σύστημα υγείας , αφημένο εδώ και ενάμιση χρόνο στην δική του ηλικιακή και μεταμνημονιακή εντροπία, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση καταρρέει πανελληνίως κάτω από το βάρος των χιλιάδων περιστατικών. Μέσα από τον πανικό και την ανικανότητα των κυβερνώντων, χτίζονται νέοι σούπερ ήρωες, λες και βγαίνουν από τα στούντιο της Warner Bros, οι σούπερ γιατροί και νοσηλευτές, άνθρωποι που ζουν με το χειροκρότημα, που δεν πεινούν, ,δεν χρειάζονται ξεκούραση ή μέτρα ατομικής προστασίας ή επιδόματα βαρείας και ανθυγιεινής εργασίας και σαφώς δεν έχουν άγχος ,burn out και οικογένειες πίσω να νοιαστούν. Δεν διορίζουν μονίμους υγειονομικούς γιατί εφευρίσκουν νέους ήρωες, εθελοντές γιατρούς, ακόμη και συνταξιούχους, τον στρατό και κάθε λογής διαθέσιμο που τον ντύνουν με την μεγάλη ιδέα του αλτρουισμού, κρύβοντας έντεχνα την απέχθεια του νεοφιλελευθερισμού στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Όχι κύριοι υπεύθυνοι, δεν θα γίνουμε τυμβωρύχοι, αγαπημένο σπορ παλαιότερων αντιπολιτεύσεων, ,δεν θα μιλήσουμε για τις εκατόμβες των νεκρών και διασωληνωμένων, ούτε καν για τα χιλιάδες κρούσματα τις εξαιρετικές αστοχίες σας στο σχεδιασμό, τον συντονισμό , τα τεστ, την έλλειψη μακροχρόνιας στρατηγικής της πανδημίας και τις παλινωδίες σας στις οδηγίες και τα μέτρα, θα ασχοληθούμε με την σκοτεινή πλευρά της σελήνης. Για την βιτρίνα της πανδημίας έχουν γραφτεί και γράφονται εκατοντάδες κείμενα πολιτικά, δημοσιογραφικά που αναζητούν λύσεις και ευθύνες, ακόμη και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, έχουν ρεπορτάζ από τις ΜΕΘ και τους ασθενείς, με την γνωστή τους πια υστερόβουλη και μισθοφορική ματιά.
Στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ σώζονται ανθρώπινες ζωές, η πανδημία όμως νικιέται στην κοινότητα. Εκεί που είναι χιλιάδες τα νέα κρούσματα, εκεί που ανακυκλώνεται και πολλαπλασιάζεται ο ιός, από εκεί που ανατροφοδοτούνται τα νοσοκομεία με βαρέως πάσχοντες. Είναι κάτι που εγκληματικά δεν έγινε το καλοκαίρι και αν αφεθεί στην τύχη του θα γίνει θρυαλλίδα του τρίτου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές.
Πόσες μικρές ιστορίες, ζουν ανάμεσα μας ,εστίες πολυμετάδοσης του ιού σε συνανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι είναι θετικοί, άλλοι που ασθενούν και έχουν ακόμη αρνητικά τεστ, πόσοι μοναχικοί άνθρωποι, ενώ είναι θετικοί αδυνατούν να επιβιώσουν και να εξυπηρετηθούν Γνωρίζετε αν υπάρχει καμία μέριμνα για εκείνους που παίρνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία με covid η για αυτούς που ο ΕΟΔΥ ή ο γιατρός τους λέει να παραμείνουν σπίτι για 15 ημέρες. Οι περισσότεροι, αν απυρετήσουν το πολύ με μία μάσκα, κυκλοφορούν ελεύθεροι στα μάρκετ, τα ιατρεία και τα φαρμακεία. Αυτά και πάμπολλα ακόμη παραδείγματα αναδεικνύουν δύο τεράστια ελλείματα στην χώρα μας που ελάχιστοι επισημαίνουν γιατί δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, βρίσκονται στην αθέατη πλευρά της ιστορίας. Η ελλειμματική πρωτοβάθμια περίθαλψη και η παντελής απουσία του κοινωνικού κράτους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό(90-95%) των φορέων και των ασυμπτωματικών νοσούντων δεν είναι στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, είναι στην κοινότητα με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ή του θεράποντος ιατρού για 14 ήμερη καραντίνα, σχεδόν αποκομμένων από το ελλειμματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας που νοσούν η έχουν άμεση επαφή με νοσούντες και αρνούνται να μπουν στην διαδικασία ανίχνευσης ή αντιμετώπισης της νόσου, γιατί στην πατρίδα μας, ο κοινωνικός αυτοματισμός και η περιθωριοποίηση καλά κρατεί. Άμεση λοιπόν ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας με μονίμους γιατρούς και συμπληρωματική ενίσχυση από ιδιώτες γιατρούς στην κατεύθυνση λειτουργίας ιατρείων πυρετού σε κάθε ΚΥ αστικού και περιφερειακού ΚΥ με 24 ωρη λειτουργία. Λειτουργία γραμμής SOS για τηλεφωνικές συμβουλές ιατρικού και ψυχολογικού περιεχόμενου, ώστε να μην νιώθει κανείς μόνος σε αυτήν την κρίση. Δημιουργία κινητών μονάδων που θα επισκέπτονται ασθενείς στο σπίτι, για να πάψουν να πεθαίνουν συνάνθρωποι μας αβοήθητοι. Το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης , του άγχους και της κατάθλιψης θεριεύει στην καραντίνα, για να μη ζήσουμε την ανάγκη σύντομα και σε ψυχιατρικές κλίνες, πρέπει άμεσα να οργανωθεί και δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης πολίτων στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το όλο αυτό εγχείρημα δείχνει δύσκολο αλλά όλα είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και συντονισμού γιατί εργαλεία υπάρχουν αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθεί και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Τα Κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, ιδιώτες γιατροί, τοπική αυτοδιοίκηση, βοήθεια στο σπίτι, εθελοντές και ΕΚΑΒ είναι τα κλειδιά που αν ενισχυθούν και συντονιστούν αποτελεσματικά, θα αποτελέσουν τις κρίσιμες κινήσεις για σοβαρή παρέμβαση στην κοινότητα. Η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή ένωση για την πανδημία, λιμνάζει στις περισσότερες περιφέρειες, μην την αναλώνετε σε σχέδια υμετέρων.
Σοβαρό πρόβλημα έχει αναδειχθεί η αποκατάσταση των χιλιάδων πλέον νοσηλευόμενων που παίρνουν εξιτήριο από τις κλινικές covid των νοσοκομείων. Οι περισσότεροι χρήζουν ακόμη θεραπείας ή βγαίνουν πρώιμα από τα νοσοκομεία λόγω εξαιρετικής πίεσης σε κλίνες. Η αποθεραπεία στο σπίτι θα ήταν πλημμελής ,όσο και επικίνδυνη για τον περίγυρό τους. Η επίταξή υγειονομικών δομών όπως κέντρων αποκατάστασης και μικρών κλινικών είναι απαραίτητη, για αυτόν τον σκοπό. Εννοείται ότι η επίταξη των μεγαλύτερων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που έχουν τα επιστημονικά και υλικοτεχνικά εχέγγυα πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς παζάρια και άθλιες δικαιολογίες.
Ενός κακού μύρια έπονται, που λέει ο λαός μας, κοιτώντας προς το τρίτο κύμα της πανδημίας και με την λογική του μακρύτερου lockdown που έχουμε ζήσει, ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί η πανδημία στην κοινότητα άμεσα και με υπευθυνότητα και χωρίς κρυφές ατζέντες και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το σύστημα υγείας. Η ατομική ευθύνη που συνεχώς επαναλαμβάνετε, κουνώντας μας το δάκτυλο, είναι αμιγώς κυβερνητική, εσείς φροντίστε να μην μείνετε στην ιστορία ως μοιραίοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.