Η τελευταία συνέντευξη του Βασίλη Κοντορίζου στην εφημερίδα «Μαγνησία»

Μια ειδική έκδοση με τίτλο «Στιγμές ιστορίας» θα εκδόσει σε λίγες ημέρες ο Όμιλος Καρεκλίδη. Σε αυτή, συμπεριλαμβάνεται και η τελευταία συνέντευξη του Βασίλη Κοντορίζου, ο οποίος μιλά για τις μέρες του 1965 στον Βόλο και τις ημέρες της Αποστασίας.

Μια εποχή που μοιάζει μακρινή, αλλά τα γεγονότα που έχουν καταγραφεί στο ιστορικό ημερολόγιο παραμένουν πολύ ζωντανά στη μνήμη των ατόμων που τα έζησαν από πρώτο χέρι. Ακόμη και στην ελληνική περιφέρεια, μακριά από την Αθήνα που ήταν το κέντρο των εξελίξεων και λήψης αποφάσεων, οι άνθρωποι παρακολουθούσαν με αγωνία τα τεκταινόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο εκ Πορταριάς ορμώμενος Βασίλης Κοντορίζος, μέλος τότε της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (ΕΔΗΝ) που θυμάται τι γινόταν τότε σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο…

Ήταν περίεργες εποχές, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Κοντορίζος. «Από τη στιγμή που ο Ηλίας Τσιριμώκος που πρωτοστατούσε στην Αντίσταση και ήταν ο πιο μαχητικός της Ένωσης Κέντρου, υπουργός, βουλευτής κλπ, αποστάτησε για να γίνει πρωθυπουργός της Φρειδερίκης, από εκεί και πέρα επαληθεύονται όλα τα περίεργα που μπορεί να έχει ακούσει κανείς που δεν έχει ζήσει αυτά τα γεγονότα, για την αποστασία βουλευτών από την Ένωση Κέντρου» είναι το πρώτο σχόλιο του κου Κοντορίζου.
Eκτός από τα πρόσωπα των Αθηνών ωστόσο, υπήρχαν και αυτά της Περιφέρειας και δη της Μαγνησίας, με τρεις βουλευτές της Ένωσης Κέντρου να έχουν εκλεγεί στην περιοχή. Ο λόγος για τον Τζον Γκλαβάνη, τον Γιώργο Λούλη και τον Φώτη Παναγιωτόπουλο, που την εποχή της Αποστασίας διάλεξαν ξεχωριστούς δρόμους. Ο μεν Τζον Γκλαβάνης συμπεριλήφθηκε στη λίστα των αποστατών, ενώ ο δε Γιώργος Λούλης παρέμεινε πιστός στην Ένωση Κέντρου. Πιστός στην Ένωση Κέντρου έμεινε και ο Φώτης Παναγιωτόπουλος, που ήταν πολιτικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Βασίλης Κοντορίζος έχει να πει κάτι για τον καθένα άλλωστε, θυμούμενος εκείνες τις ημέρες.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο περιοδικό «Στιγμές ιστορίας» που θα κυκλοφορήσει μαζί με την εφημερίδα «Μαγνησία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.