«Ιδέες και πολιτικές διαστάσεις του Φιλελληνισμού»

Ομιλία στους Τρείς Ιεράρχες

Εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου διοργανώνει ο Θρησκευτικοφιλολογικός Σύλλογος Βόλου «Οι Τρεις Ιεράρχες» με ομιλητή τον Καθηγητή Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χάρη Μελετιάδη, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα:”Ιδέες και πολιτικές διαστάσεις του Φιλελληνισμού”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ.,στον Α’ όροφο του κτηρίου της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου, στην οδό Δημητριάδος 180 & Όγλ στον Βόλο.

Το φιλελληνικό κίνημα εκδηλώθηκε μεταξύ του 1790 και 1830 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σκόπευε στην υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων με υλικά μέσα, με κάθε είδους στοχαστικές και καλλιτεχνικές πράξεις και, κυρίως, λειτούργησε ως μοχλός για τον μετασχηματισμό της πολιτικής των δυνάμεων που είχαν νικήσει τον Ναπολέοντα και επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν την απολυταρχική εικόνα της Ευρώπης (1815). Επιπλέον, οι Φιλέλληνες έχουν τη δική τους συνεισφορά στην εκδίπλωση του Εθνικού Αγώνα και στην ανασυγκρότηση των πνευματικών οριζόντων των ίδιων των αγωνιζόμενων Ελλήνων.
Αν κοιτάξουμε, ωστόσο, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, θα διαπιστώσουμε ότι ο Φιλελληνισμός προσέλαβε βαθύτατα πολιτικά χαρακτηριστικά στον απόηχο των μεγάλων αστικών επαναστάσεων (ιδίως της Γαλλικής Επανάστασης), της Διακήρυξης για την Αμερικανική Ανεξαρτησία, των προσπαθειών για τη γερμανική ενοποίηση, του ισπανικού φιλελευθερισμό και του ιταλικού Risorgimento. Η συσπειρωτική δύναμη του φιλελληνικού κινήματος δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα μιας συνεχούς εξέλιξης και μιας συνεχιζόμενης διαπάλης σχετικά με το περιεχόμενο και τους τρόπους της παιδείας από την Αναγέννηση, τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις, τον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μετακινήθηκαν προοδευτικά από τον αρχαιογνωστικό φιλελληνισμό, από τα μεγάλα κείμενα της ελληνικής αρχαιότητας, στον αγωνιστικό φιλελληνισμό, ο οποίος είδε την υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ένα ακόμη βήμα για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της εθνικής χειραφέτησης, της αξιοπρέπειας.
Η διάλεξη του Χάρη Μελετιάδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ώρα 7:30΄ μ.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Θρησκ/φιλολογικός Σύλλογος «Οι Τρεις Ιεράρχαι» Βόλου στο κτήριο της Βιβλιοθήκης (Δημητριάδος 180 – Όγλ), για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
Ο Χάρης Μελετιάδης είναι καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα Κοινωνιολογίας), Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, και Γραμματέας της Εταιρείας των Φίλων του Λαού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.