Μια νέα σελίδα ανοίγει για την πολιτιστική και πνευματική ζωή του Βόλου. Αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου και ώρα 19:30, πραγματοποιείται η επίσημη ίδρυση του σωματείου «Φίλοι της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή».
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον ιστορικό χώρο της Βιβλιοθήκης, στη συμβολή των οδών Κωνσταντά και Κ. Καρτάλη, στο κτίριο που αποτελεί τον θεματοφύλακα της συλλογικής μνήμης της πόλης.
Η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την ανάγκη θωράκισης της ιστορικής Βιβλιοθήκης, η οποία αποτελεί θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, στεγάζοντας πάνω από 80.000 τίτλους βιβλίων, σπάνια βιβλία και ένα μοναδικό αρχείο τοπικού ιστορίας.
Σκοποί του Σωματείου:
· Διάσωση και προστασία: Η ενεργός συμβολή στην επίλυση των λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων του Ιδρύματος.
· Πολιτιστική αναβάθμιση: Η διοργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα καταστήσουν τη Βιβλιοθήκη ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.
· Ενίσχυση της χρήσης: Η στήριξη της λειτουργίας του χώρου ως αναγνωστηρίου, ιδιαίτερα για τη φοιτητική κοινότητα και τους ερευνητές.
· Δικτύωση: Η συνεργασία με τοπικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της.
Η Ιδρυτική Ομάδα: Μια Σύμπραξη για τον Πολιτισμό
· Χρήστος Στρατηγόπουλος (Πρόεδρος): Δικηγόρος και τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, ο οποίος εισφέρει το νομικό κύρος και τη θεσμική εμπειρία που απαιτείται για τη θωράκιση του Σωματείου.
· Ειρήνη Καραθάνου: Αρχιτέκτων Μηχανικός, με εξειδίκευση στην ανάπλαση αστικών χώρων, αναλαμβάνει το όραμα της ανάδειξης του κτιριακού θησαυρού της Βιβλιοθήκης.
· Θεανώ Γιώτα-Τανάγια: Φιλόλογος, με βαθιά γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, η οποία εγγυάται τη σύνδεση της Βιβλιοθήκης με τη νέα γενιά και την πνευματική κοινότητα.
· Θοδωρής Σδρούλιας: Δημοσιογράφος, με μακρά διαδρομή στην ενημέρωση, ο οποίος αποτελεί τη «φωνή» του Σωματείου και τον συνδετικό κρίκο με την τοπική κοινωνία.
Με την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης, το σωματείο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες, τους φορείς και τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να πλαισιώσουν την προσπάθεια. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας «Φίλων» που θα στηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της σπάνιας συλλογής της.
Ιδρύεται και επίσημα το Σωματείο «Φίλοι της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή»
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































