Ιγνάτιος: Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πιο σωστοί από τον Επίσκοπο

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου λειτούργησε χθες Κυριακή της Πεντηκοστής, κατά την οποία εορτάζεται η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι «η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος πρωτίστως προϋποθέτει την ενότητα, στην οποία ο Κύριος κάλεσε τους Μαθητές. Ο πρώτος δε καρπός Του ήταν η δυνατότητα των Αποστόλων να μιλήσουν τις γλώσσες των ανθρώπων, για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σ’ όλο τον κόσμο».

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «στην εποχή μας χάνουμε, εν πολλοίς, την αίσθηση της κοινότητας, που είναι η ουσία της Εκκλησίας, της κάθε ενορίας, εδώ που, όλοι μαζί κοινωνούμε τον Χριστό. Δεν υπάρχει ατομική Θεία Λειτουργία, αλλά κοινωνία προσώπων εν Χριστώ. Ένας άλλος καρπός του Αγίου Πνεύματος ήταν η κοινοκτημοσύνη των μελών της πρώτης Εκκλησίας, μέσω της οποίας όλοι μοιράζονταν τα πάντα, με αποτέλεσμα όποιος ξεχώριζε να χάνει την Χάρη.

Αυτό συμβαίνει και σήμερα και πρέπει να το προσέξουμε εμείς που θέλουμε να είμαστε ζωντανά μέλη της Εκκλησίας. Δυστυχώς, παρατηρείται, ενίοτε, στο σώμα της Εκκλησίας, μία τάση απομόνωσης. Κάποιοι νιώθουν όμορφα αυτονομημένοι, να μην συλλειτουργούν με το υπόλοιπο σώμα, να έχουν μία δική τους στάση. Και, ενώ ομολογούν πίστη στον Χριστό, δεν θα τους δείτε να κοινωνούν με τον Επίσκοπο, γιατί πιστεύουν ότι είναι πιο σωστοί. Αυτό είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, η μεγαλύτερη παγίδα εγωισμού, για κάποιον που θέλει να ζει στην Εκκλησία, να νομίζει ότι το Άγιο Πνεύμα τον ξεχωρίζει, ενώ εκείνο κανέναν εκ των Μαθητών δεν ξεχώρισε. Δεν τους έκανε όλους όμοιους, έδωσε στον καθένα το χάρισμά του, την προσωπικότητά του, αλλά σε όλους έδωσε τα Χαρίσματά Του. Είναι μεγάλη παγίδα το έλλειμμα ενότητας, να μην μπορούμε να νιώσουμε όπως κάθε πιστός, κοινωνώντας Χριστό μέσα στο σώμα της Εκκλησίας. Ο εγωισμός είναι ο κρυφός καρκίνος της πνευματικής ζωής και όποιος κυριεύεται απ’ αυτόν έχει αφήσει πίσω του την ημέρα της Πεντηκοστής».

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στα τραγικά γεγονότα των ημερών, «όπου ο ατομικισμός φέρνει την βία στις σχέσεις των ανθρώπων. Τώρα χρειάζεται το μήνυμα της ενότητας, να κηρύξουμε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ομονοήσουν και ν’ αγαπήσουν αυθεντικά».

Ακολούθησε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.