Κ. Γουργουλιάνης: «Οι πνευμονολογικές κλινικές θα σηκώσουν το βάρος της κρίσης»

Για την καύση RDF είπε ότι είναι ένας ακόμη ρυπογόνος παράγοντας

Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε περισσότερες πνευμονολογικές κλινικές, διότι θα σηκώσουν το βάρος των συνεπειών της κρίσης, υπογράμμισε ο Κώστας Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στις εργασίες που συνεδρίου της κλινικής «Ημέρες Πνευμονολογίας 2017», που γίνονται για τρίτη χρονιά στο Βόλο και ολοκληρώνονται την Κυριακή 23 Απριλίου. Σχετικά με την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, ο καθηγητής είπε ότι είναι ένας ακόμη ρυπογόνος παράγοντας.
«Χρειάζονται πνευμονολογικές κλινικές, επειδή ο αέρας που αναπνέουμε και τα τρόφιμα που δεν είναι ποιοτικά καλά και ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού, συνέπειες που θα δούμε στο μέλλον και οι ασθενείς αυτοί θα νοσηλεύονται και στις συγκεκριμένες κλινικές, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» γίνονται φέτος για 18η συνεχή χρονιά και είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά στο Βόλο και συμμετέχουν 300 γιατροί, αρκετοί από τους οποίους από το Βόλο και τη Θεσσαλία, ενώ συζητούνται ενδιαφέροντα περιστατικά από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και άλλες κλινικές της Ελλάδας.

Πολλοί Βολιώτες στο Πανεπιστημιακό
Από την καταγραφή των 10.000 πρώτων ασθενών της Πνευμονολογικής κλινικής Λάρισας, προκύπτει ότι ποσοστό 15% των ασθενών προέρχονται από το Βόλο, με παθήσεις του πνεύμονα και συνήθως βαρύτερα περιστατικά και αφού πριν έχει γίνει πλήρης διερεύνηση στο Νοσοκομείο και απαιτείται αντιμετώπιση σε ειδικό κέντρο, υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Όπως ανέφερε, από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην κλινική του Πανεπιστημιακού τα περισσότερα περιστατικά είναι καρκίνοι και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, που οφείλονται στις συνέπειες του καπνίσματος, ενώ ποσοστό 1% των ασθενών που νοσηλεύονται έχουν φυματίωση, ενώ 3% των ασθενών παρουσιάζει πνευμονική εμβολή (διατάραξη της πηκτικότητας του αίματος που στέλνει θρόμβους από τα πόδια στους πνεύμονες), μια σοβαρή και θανατηφόρα αρρώστια.

Αναφορικά με τη φυματίωση, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι δεν είναι σπάνιο πράγμα και εκτίμησε ότι θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, διότι οι άνθρωποι δεν σιτίζονται καλά, δουλεύουν πολλές ώρες και έχουν φτωχοποιηθεί κυρίως λόγω της κρίσης.

Επιβαρύνει η καύση RDF
Σε ερώτηση για την καύση RDF εκ μέρους της ΑΓΕΤ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, ο κ. Γουργουλιάνης, απάντησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα από την πλευρά του χημικού, αλλά θα προστεθούν ουσίες στο κάπνισμα και στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
«Ότι αποφύγουμε που ρυπαίνει το περιβάλλον είναι καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.