Κ. Κυράνης: Ιστορική νίκη η επαναφορά των μισθών ένστολων στα επίπεδα του 2012

Τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Ιστορικές χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ένστολων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κώστας Κυράνης.
Όπως αναφέρει, η δικαίωση των Ένστολων μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις μειώσεις που αντισυνταγματικά επεβλήθησαν από τον Αύγουστο του 2012 και η υποχρέωση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τους μισθούς των Λιμενικών -Αστυνομικών – Πυροσβεστών και Στρατιωτικών στα επίπεδα της 31-8-2012 αποτελεί μία τεράστια και ιστορική νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς εμπράκτως επιβεβαιώνεται ότι ακόμη και σε μια περίοδο μνημονιακών υποχρεώσεων υπάρχουν βάση της νομοθεσίας, όρια που καθορίζουν τα επίπεδα ανοχής στη μείωση των απολαβών των εργαζόμενων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο πρώτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ), από τους εκπροσώπους των υπηρετούντων στα Σώματα ασφαλείας, προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του νόμου 4093/2012 υποστηρίζοντας την αντισυνταγματικότητα του, καθώς ήδη οι Ένστολοι με το 1ο μνημόνιο είχαν υποστεί μειώσεις στις οποίες συνυπολογίστηκαν και οι απώλειες των δώρων αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων.
«Με μια νέα απόφαση-βόμβα που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει διορία 8 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων από τις αναπροσαρμογές των ειδικών μισθολογίων που προβλέφθηκαν με διατάξεις του ν. 4093/2012 «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016», που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εντέλλεται να καταβάλει στους εν ενεργεία και στους απόστρατους αυξήσεις και αναδρομικά 65 μηνών», τονίζει ο Κώστας Κυράνης.
Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις, εξηγεί και προσθέτει ότι τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ανάγοντες, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.
Ο πρόεδρος του προσωπικού Λιμενικού Σώματος θυμίζει ότι το 2014 μερικώς η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ και οι υπόλοιπες Ομοσπονδίες δικαιώθηκαν καθώς με το νόμο 4307/2014 η τότε κυβέρνηση αποκατέστησε το 50% των περικοπών καθώς όπως απεφάνθη με δύο αποφάσεις το 2014 το ΣτΕ οι μειώσεις συντάξεων των αποστράτων είναι αντισυνταγματικές και θα πρέπει να επιστρέψουν στα ποσά που είχαν τον Αύγουστο του 2012, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση των εν λόγω αναπροσαρμογών.
«Ως επίλογο θα πρέπει να προσδιορίσουμε την τομή του νόμου και της ρεαλιστικής πραγματικότητας που βάση των πεπραγμένων και των όσων προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του κράτους φαντάζει δύσκολη την επιστροφή των αναδρομικών για 65 μήνες και ίσως πιο αναμενόμενη την επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 όπως αυτά θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο που αναδρομικά εφαρμόζεται από την 1-1-2017», καταλήγει ο Κώστας Κυράνης, που επισημαίνει ότι οι αποφάσεις αυτές πέραν της ιστορικής σημασίας αποκτούν και ουσία, καθώς σε μια εκ των αποφάσεων καθορίζεται και το επικίνδυνο του επαγγέλματος σε μια περίοδο που η προσφορά στην ασφάλεια της χώρας και στη προστασία του πολίτη αναγνωρίζεται από κάθε Έλληνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.