Κ. Πουλάκης: Δεδομένη η απλή αναλογική όχι χωροταξικές αλλαγές

Ο γραμματέας του ΥΠΕΣ για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ1ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣΔεδομένη χαρακτήρισε την απλή αναλογική στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, σε ενημερωτική εκδήλωση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα φέρει αλλαγές στο χωροταξικό τοπίο της Μαγνησίας.
Μιλώντας στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο, ο γραμματέας του ΥΠΕΣ τόνισε ότι με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές του Καλλικράτη θα έχουμε μια Αυτοδιοίκηση πιο δημοκρατική, με τη συμμετοχή των πολιτών, που θα έχει διαφάνεια στα οικονομικά της για να μπορεί να παίξει τον κοινωνικό, αναπτυξιακό της ρόλο που πάνω απ’ όλα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Κώστας Πουλάκης αναφέρθηκε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και στη μη χωροταξική αλλαγή των ΟΤΑ στη Μαγνησία. Για την απλή αναλογική εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ιστορική του διαδρομή την απλή αναλογική ως το σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες σαν εκφράζονται ελεύθερα και να βλέπουν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια την ψήφο τους να αναλογεί στον αριθμό των εκπροσώπων τους.

«Αυτή η αλλαγή θα είναι επαναστατική για τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές επιλογές τους», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ακούει τις απόψεις όσων έχουν διαφορετική προσέγγιση και συμπλήρωσε.
«Αυτή η μεταρρύθμιση έγινε θεσμοθετημένα, με φορείς και αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Η δημοκρατία είναι γονίδιο της πολιτικής μας. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν και θέλουμε να συζητάμε τα πάντα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Κ. Πουλάκη, το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε και δόθηκε στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και πως ο ίδιος συνεχίζει τον διάλογο ανά την Ελλάδα με τους δημότες και τους αυτοδιοικητικούς για να ακούσει τις ιδέες τους μέχρι το υπουργείου να καταλήξει στο νόμο που θα καταθέσει στη Βουλή.

Χωρίς αλλαγές στη Μαγνησία
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές σε επίπεδο Μαγνησίας, ο Κώστας Πουλάκης απάντησε ότι «άποψή μας είναι ότι δεν ανοίγουμε το χωροταξικό, παρόλο που θεωρούμε ότι το χωροταξικό που έφτιαξε ο Καλλικράτης είναι αποτυχημένη διοικητική μεταρρύθμιση. Δεν ανοίγουμε το χωροταξικό γιατί θέλουμε αυτή τη στιγμή γιατί θέλουμε να δώσουμε στη μεταρρύθμισή μας βάρος στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρουν τη δημοκρατία και τη σωστή λειτουργία στους Δήμους».
Σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείου, σε ακραίες περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις πέντε, θα εξεταστούν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθετικής αυτής ρύθμισης. Ο ίδιος είπε ότι στο Ν. Μαγνησίας δεν υπάρχει ακραία περίπτωση και δεν θα γίνουν χωροταξικές αλλαγές.

Δεν καταργούμε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες
Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες, ο Κ. Πουλάκης δήλωσε ότι ο προβληματισμός της επιτροπής, είναι να μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους προς τα κάτω επίπεδα, τις Δημοτικές Ενότητες και τις Τοπικές Κοινότητες, για τον οποίο ο ίδιος ακούει τις γνώμες και θα συναποφασίσουν μαζί.
«Δεν θέλουμε να καταργήσουμε κανέναν, διότι ο Καλλικράτης και το χωροταξικό, δημιούργησε γεωγραφική και πολιτική απόσταση των πολιτών από το κέντρο που είναι τα Δημαρχεία», διαβεβαίωσε ο κ. Πουλάκης.

Τέλος, για τη στάση της ΚΕΔΕ ση διαβούλευση, τόνισε ότι αδικεί τον εαυτό της αι τους δημάρχους που εκπροσωπεί, διότι ενώ μπήκε με μετρία μέλη στην επιτροπή διαλόγου, προ τετραμήνου άρχισε να δηλώνει τη διάθεσή της για αποχώρηση από την επιτροπή, κάτι που εξήγησε λέγοντας ότι το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο και τον ίδιο προσωπικά που «φωτογράφισε» είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, υποτιμώντας το έργο της επιτροπής.

Ακόμη κατηγόρησε την ΚΕΔΕ που έλεγε ότι αναμένει τις κυβερνητικές θέσεις, για να συζητήσει, αγνοώντας ότι μπήκαν στην επιτροπή για να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις αυτές και αναιρώντας το ρόλο που θεσμικά της δόθηκε.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μάκης Μπαλλής, πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, δήμαρχος Βόλου Θάνος Θεοδώρου, Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσέφτης, Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.