Κάλεσμα του Σωματείου Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, απηύθυνε το Σωματείο Υγειονομικού Προσωπικού σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, ενώ έγινε αναφορά στα προβλήματα του κλάδου, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 2-4 μήνες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Σμαράγδα Λιάτσικου, σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 131 χρόνια από τη μέρα που η εργατική τάξη ύψωσε το ανάστημα της και επέβαλε με τους ηρωικούς αγώνες της το 8ωρο ως αφετηρία για μια σειρά κατακτήσεις τον 20ο αιώνα.

Το Σωματείο καλεί τους εργάτες, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και νέους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ των «πολλών ταχυτήτων», της εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετούν πολιτικές ηγεσίες ψηφίζοντας μνημόνια.

«Καλούμε και οργανώνουμε ένα λαϊκό κίνημα το οποίο με πρωτοπόρο την εργατιά θα ανατρέψει το παρόν και θα διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης», δήλωσε η κ. Λιάτσικου.

Οι υγειονομικοί αγωνίζονται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στο φασισμό, στην πώληση δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών (νερό και ρεύμα), στη λειτουργία επιχειρήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και εκείνων που δεν τηρούν τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακόμη λένε όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων, στις νέες μειώσεις των μισθών, στη μείωση του αφορολόγητου, στο νέου κούρεμα των συντάξεων, στην εφαρμογή ειδικών οικονομικών ζωνών άγριας εκμετάλλευσης και στην καταστολή των εργατικών διεκδικήσεων με τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και τη θεσμοθέτηση της ανταπεργίας από τους εργοδότες.

Προβλήματα στον κλάδο
Η συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, λέγοντας ότι η εικόνα είναι ίδια με όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Οι αποδοχές των εργαζομένων μετά την κρίση μειώθηκαν μέχρι και 40% με ατομικές συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν να λαμβάνουν μισθούς από δύο ως τέσσερις μήνες, ανάλογα με την κλινική που εργάζονται.
Μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο των υγειονομικών αποτελούν οι οφειλές του ΕΟΠΠΥΥ που ανέρχονται σε μεγάλα ποσά.

Το Σωματείο Υγειονομικού Προσωπικού αποτελούν 300 μέλη από τους περίπου 700 που εργάζονται στον κλάδο υγείας στη Μαγνησία.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η γραμματέας Αικατερίνη Λιάγκουρα, η ταμίας Μελπομένη Αβραμίδου και η αντιπρόεδρος Ελένη Κόγια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.